Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Lansarea Programului de finanțare a noilor instalații de interes național, vector de dezvoltare a Romāniei prin cercetare

24 Noiembrie 2014



Ministerul Educaţiei Naţionale–Activitatea de Cercetare a organizat în data de 10 octombrie 2014 lansarea Pogramului de finanţare a noilor instalaţii de interes naţional. Evenimentul a fost găzduit de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare COMOTI, la sediul central din Bucureşti, și a punctat beneficiile aduse de aceste instalații pentru realizarea de cercetări avansate în domenii științifice de vârf în țara noastră.

La lansare au participat Dl. Ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică - Mihnea Costoiu, dna Senator - Preşedinte Senat UPB - Ecaterina Andronescu, Dl. Secretar de stat pentru cercetare - Tudor Prisecaru, Director MEN – Activitatea de Cercetare - dna Lucia Moise şi reprezentanţi ai institutelor care deţin obiective de interes naţional: Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică ICMET Craiova, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină, Institutul Geologic al României, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „CANTACUZINO”, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Aerospațială “Elie Carafoli”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi, Universitatea Politehnica Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare OMOTI, Institutul Național pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă - INSEMEX Petroşani.



Dl. Ministru Mihnea Costoiu a lansat programul care pune în aplicare prevederile HG 786/10.09.2014, referitoare la finanţarea din fondurile Ministerului Educaţiei Naţionale a 29 de instalaţii şi obiective speciale de interes naţional. Cheltuielile pentru exploatarea, întreţinerea şi funcţionarea acestora vor fi suportate din fondurile de la bugetul statului, alocate de MEN.
„Este încă o iniţiativă care se înscrie în perspectiva strategică mai amplă a Ministerului Educaţiei Naţionale, prin care se urmăreşte o deschidere către resursele internaţionale dedicate cercetării în domeniile de interes. Am atras până în acest moment fonduri în valoare de 1 miliard de euro pentru cercetare - dezvoltare, există, aşadar, o continuitate de acţiune care confirmă şi certifică angajamentul Guvernului de a transforma cercetarea într-un vector de dezvoltare a României”, afirmă Mihnea Costoiu.

Obiectivele şi instalaţiile speciale, considerate de interes naţional, provin din domenii strategice de cercetare: energie, mediu, sănătate, agricultură, tehnologia informaţiei şi telecomunicaţii, materiale, procese şi produse inovative, spaţiu şi securitate.

A fost înfiinţată o comisie de evaluare la nivelul Ministerul Educaţiei Naţionale. În urma analizei solicitărilor unităţilor de cercetare - dezvoltare Comisia pentru evaluarea, selectarea şi finanţarea noilor instalaţii şi obiective de interes naţional a selectat 29 de centre care au îndeplinit punctajul necesar.

Dintre acestea amintim:
• Reactor nuclear de cercetare și producție de radioizotopi tip VVR-S;
• Stație de tratare și depozitare a deșeurilor radioactive – STDR,
• Rețea seismică națională (stații seismografice cu înregistrare locală, stații telemetrate prin radio, rețea de accelerografe analogice – SMA 11 şi digitale.-K2);
• Accelerator cu electroni (betratron, accelerator liniar, microtron);
• Centrul Național de Monitorizare-Alarmare la hazarde Naturale Marine EUXINUS și rețeaua Black Sea Security;
• Laborator de experimentări aerodinamice la viteze mari – Sufleria Trisonica și tubul Ludwig;
• Stand de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare pentru aplicații aeronautice (civile/militare) și industriale;
• Complex termogazodinamic.

Câștigurile aduse de înființarea instalațiilor de interes național
Scopul acestor infrastructuri naţionale este de a asigura suportul şi susţinerea de care este nevoie pentru a realiza cercetări ştiinţifice avansate în domenii importante ca: fizica nucleară, fizica particulelor elementare şi a energiilor înalte, materialele neconvenţionale, astrofizica, biofizica, chimia sau biologia.



Aceste obiective au dobândit statutul de instalaţii de interes naţional deoarece provin din domenii de activitate strategice, de importanţă ştiinţifică ridicată şi oferă tuturor cercetătorilor posibilitatea de a accesa facilităţile pe care le deţin. Toate aceste instalaţii deţin documente de atestare a calităţii serviciilor pe care le efectuează şi au fost avizate de autorităţile de reglementare din domeniile din care provin. Se doreşte ca aceste infrastructuri să devină un sprijin important pentru activitatea de cercetare românească şi, în acest fel, să ofere posibilitatea realizării unor cercetări de înaltă performanţă, comparabile cu cele de nivel mondial. Cercetările efectuate cu ajutorul acestor obiective vor deveni un sprijin important pentru menţinerea comunităţii ştiinţifice româneşti la nivelul celei europene şi internaţionale în sectoare de avangardă. Sprijinul financiar, acordat de stat, va fi folosit pentru dezvoltarea, menţinerea în funcţiune şi exploatarea acestor obiective de interes naţional.

Prin exploatarea acestor instalaţii speciale pot fi abordate mai multe proiecte şi se pot obţine colaborări cu parteneri de renume în cât mai multe proiecte europene şi internaţionale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite