Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Inginerie electrică pentru Marea Neagră

24 Noiembrie 2014



Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, prin tehnologiile proprii inovative, ecologice, prietenoase mediului, prin tehnologiile informaţionale şi electronice promovate, prin integrare multidisciplinară şi interdisciplinară, determină manifestarea complexităţii electrice în managementul protecţiei mediului legat de toate activităţile antropice. Atingerea unui nivel adecvat al protecţiei mediului şi reabilitarea condiţiilor de viaţă sunt transpuse într-o abordare inovativă în cadrul unui proiect aparte, dedicat Mării Negre.

Intitulat “Managementul integrat al „punctelor fierbinţi” şi salvarea ecosistemului Mării Negre” (“Integrated Hot Spots management and saving the living Black Sea”) - HOT BLACK SEA, proiectul este realizat şi cofinanţat de Comisia Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2007-2013, Domeniul prioritar 2 - Utilizarea în comun de resurse şi competenţe pentru protecţia şi conservarea mediului, Măsura 2.1 - Consolidarea bazei comune de cunoştinţe şi informaţii necesare în vederea abordării provocărilor comune în domeniul protecţiei mediului pentru sistemele fluviale şi marine. Site-ul proiectului este http://www.bs-hotspots.eu



Un proiect inovativ pentru o necesitate
Obiectivul general este de a stimula parteneriatele transfrontaliere în vederea dezvoltării de politici armonizate utilizând studii ştiinţifice relevante pentru monitorizarea şi soluţionarea ameninţărilor ambientale în bazinul Mării Negre. În acest sens, alături de ICPE-CA, în calitate de coordinator de proiect, participă parteneri din Turcia (Centrul de Cercetare TUBITAK – Marmara), Georgia (Fundaţia Caucaziană de Mediu), Ucraina (Universitatea de Mediu din Odesa) şi Bulgaria (Primăria din Burgas şi SuRDEP, ONG pentru Dezvoltare Regională Durabilă şi Protecţia Mediului). Cu toţii ne-am unit eforturile în cadrul acestui proiect pentru a rezolva inovativ lacunele majore în protecţia mediului Mării Negre şi anume neconcordanţele în managementul surselor de poluare de pe uscat (LBS - Land Based Sources) care au impact negativ asupra Mării Negre.

Proiectul constituie o nouă abordare privită din punctul de vedere al unui institut de inginerie electrică. În această privinţă, instrumentul inovativ rezultat, metodologia comună, consolidează în mod natural cooperarea regională prin utilizarea în comun de competenţe pentru a creşte capacitatea de management a „punctelor fierbinţi” printr-o abordare adaptivă şi instrumente de piaţă pentru controlul poluării. Metodologia are ca obiectiv de bază formularea unui cadru unitar pentru ţările riverane, constituind un proces dinamic care poate fi ajustat pe parcursul implementării. „Punctele fierbinţi”, rezultat al unei poluări excesive, necesită atenţie prioritară pentru a preveni sau reduce impactul actual sau potenţial negativ asupra sănătăţii populaţiei, ecosistemelor sau resurselor şi constituie ameninţări de importanţă economică.



Proiectul contribuie la ridicarea gradului de conştientizare asupra problemelor persistente de mediu de la Marea Neagră, la educarea prin participarea largă a publicului - de la copii, la factorii de decizie şi de politică.
Proiectul pregăteşte mai multe pliante şi broşuri, materiale educaţionale pentru copii şi studenţi, newsletter. De asemenea, proiectul se ocupă cu dezvoltarea de stimulente economice în regiunea Mării Negre. Se lucrează pentru a colecta informaţii privind cele mai bune practici disponibile în domeniul protecţiei mediului şi la recomandări asupra dezvoltării lor, luând în considerare specificul ţărilor beneficiare ale proiectului.
Printre problemele abordate în cadrul proiectului se regăseşte, de asemenea, şi lipsa unor strategii armonizate în monitorizarea râurilor ce se varsă în Marea Neagră. Vor rezulta recomandări pentru a promova compatibilitatea datelor legate de încărcările de poluare care rezultă din râuri, acestea fiind cea mai mare presiune asupra mediului Mării Negre în ceea ce priveşte intrările de nutrienţi şi substanţe periculoase.
Poluarea mediului marin este datorată activităţilor care au loc pe mare (de exemplu, scurgeri de ulei sau eliminare a deşeurilor provenite de la nave), totuşi, principalele motive ale degradării mărilor se bazează pe sursele de pe uscat. Într-adevăr, 80% din poluarea marină provine din activităţi desfăşurate pe uscat, fie în zonele de coastă sau mai mult în amonte, în apropierea râurilor, care apoi transportă poluarea către mare. Iată de ce soluţiile ecotehnologice precum şi produsele obţinute ecologic aplicabile şi rezultate din orice domeniu de activitate, inclusiv cel al ingineriei electrice, pot influenţa pozitiv diminuarea acestui grad de poluare. Doar un exemplu am putea formula, acela al transportului electric pe apă care ar diminua poluarea considerabil. Se cunoaşte că bazinul Mării Negre colectează un mare flux de apă şi, prin acesta, este afectat de activitatea poluantă aproape jumătate din populaţia Europei. Astfel, viaţa în această mare este puternic influenţată de afluxul continuu de apă provenită atât din mai multe fluvii şi râuri (Dunăre, Nistru, Nipru, Bug s.a), cât şi din schimbul de apă, prin Bosfor, cu Marea Mediterană şi prin strâmtoarea Kerci, cu Marea Azov.

Bază de date cu “puncte fierbinţi” la Marea Neagră
În cadrul proiectului realizăm o descriere detaliată a monitorizării mediului Mării Negre şi a surselor de poluare de pe uscat - cadrul legal şi instituţional şi implementarea programelor, subliniind deficienţele majore care împiedică luarea deciziilor bazate pe cunoaştere în domeniul protecţiei mediului. Analizăm realizările, dar şi lacunele în managementul surselor punctiforme de poluare în ţările beneficiare ale proiectului oferind recomandări cu privire la îmbunătăţirea politicilor şi practicilor. Metodologia pentru identificarea şi prioritizarea “punctelor fierbinţi” de la Marea Neagră face parte din eforturile de armonizare ale proiectului, care vizează înţelegerea comună a acestui termen slab înţeles în regiune. Crearea unei baze de date „puncte fierbinţi” are ca scop furnizarea de instrumente care pot asigura gestionarea comună a datelor LBS facilitând luarea deciziilor ce pot fi folosite în managementul de protecţie a mediului.

Suport pentru dezvoltarea strategiilor naţionale
Impactul de mediu se poate realiza într-un mod fericit printr-o bună monitorizare bazată pe principii comune asupra “punctelor fierbinţi”, dezvoltată în cadrul unei metodologii aplicabilă simultan ţărilor riverane Mării Negre. Este o abordare nouă, inovativă ce priveşte această problematică ce aparţine Mării Negre constituind baza pentru dezvoltarea strategiilor naţionale şi abordărilor pentru obţinerea reducerilor substanţiale de intrări de poluanţi proveniţi din surse punctiforme. Toate acestea motivează intervenţia ICPE-CA şi în această zonă.

Principalele probleme ecologice
Încă din anul 1996, în fiecare an, la data de 31 octombrie, cetăţenii comunităţilor costiere, împreună cu oficialităţile guvernamentale sărbătoresc Ziua Internaţională a Mării Negre, pentru informarea şi conştientizarea publicului cu privire la problemele majore ecologice ale Mării Negre.
Bazinul Mării Negre este supus presiunii cauzate de irigare, industrie, pescuit, turism, generarea de energie, navigaţie şi, nu în ultimul rând, acesta reprezintă destinaţia finală a apelor urbane reziduale. Situaţia ecologică a Mării Negre s-a înrăutăţit în ultimii 40 de ani, din cauza reziduurilor transportate de râuri, pescuitului excesiv şi a deversărilor necontrolate de produse petroliere. În România, Turcia, Rusia, Ucraina, Georgia şi Bulgaria, deşeurile solide au fost aruncate direct pe ţărm, iar apele menajere deversate, cu mari cantităţi de substanţe organice, au dus la moartea multor specii de peşti, delfini şi a altor organisme. O mare contribuţie la poluarea mării o au şi cele 3 mari fluvii care se varsă în Marea Neagră – Dunărea, Niprul şi Nistrul – şi care vehiculează circa 60.000 t de deşeuri industriale pe an. Astfel, din cele 26 de specii de peşti cu valoare comercială, care trăiau în Marea Neagră odinioară, nu au mai rămas decât 5. Marea Neagră poate fi salvată doar dacă cele 6 ţări vor conlucra pentru acest scop comun. Astfel, se impune ca autorităţile, sectorul de afaceri, organizaţiile neguvernamentale şi cetăţenii să-şi asume o parte din responsabilitatea faţă de protecţia mediului marin şi costier prin schimbarea atitudinii şi să înţeleagă necesitatea unor acţiuni privind dezvoltarea durabilă a Mării Negre. Toate aceste presiuni antropice generatoare de poluare nu rămân indiferente pentru noi, ca institut de cercetare în domeniul ingineriei electrice. Tocmai de aceea desfăşurăm activităţi de cercetare cu caracter multidisciplinar, astfel încât, pe lângă domeniul de bază, cel al ingineriei electrice, un reper important îl reprezintă cel al cercetării domeniului protecţiei şi conservării mediului şi al energiei regenerabile. Nu se poate vorbi de protecţia mediului fără a aminti implicarea ingineriei electrice, ecologicul regăsindu-se în produsele noastre care nu solicită mediul sau resursele naturale.
Dezvoltarea cercetărilor noastre ştiinţifice şi tehnologice şi în domeniul tehnologiilor asociate ingineriei electrice se orientează către arii de interes precum echipament electronic pentru autovehicule electrice şi transportul naval, senzori şi traductoare, motoare şi echipamente electrice precum şi în alte domenii conexe.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite