Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

DANCERS pregătește intrarea României într-o nouă infrastructură majoră de cercetare europeană

24 Noiembrie 2014



Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Geologie și GeoEcologie Marină (GeoEcoMar) îşi concentrează eforturile pe promovarea și dezvoltarea unui proiect european de amploare: DANCERS – "DANube macroregion: Capacity building and Excellence in River Systems (basin, delta and sea)". Directorul științific al institutului, dr. Adrian Stănică, ne-a prezentat prioritățile și obiectivele proiectului, precum și modul în care acesta poate contribui la consolidarea poziției României în Spațiul de Cercetare European, dat fiind faptul că unul dintre obiectivele DANCERS este și pregătirea terenului pentru un al doilea mare proiect de anvergură europeană, DANUBIUS-RI.

Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD/EUSDR) este un subiect care câștigă amploare la nivel internațional, dar și pe plan local. Care sunt zonele prioritare ale acestei strategii?
Dunărea trece prin 10 state, iar bazinul său adună ape venite din 19 țări, fie membe ale Uniunii Europene, fie țări candidate sau asociate și se poate spune că Dunărea este "cel mai internațional" fluviu. Strategia UE pentru Regiunea Dunării este o acțiune născută și dezvoltată la nivel european, care urmărește dezvoltarea acestei regiuni și mai buna sa integrare în Europa. Dezvoltarea durabilă, prin crearea unui plan de creștere și reconectare a societății umane și în care avem ca indicator major și protejarea mediului, nu se poate face doar pe porțiuni, ci la nivelul întregului bazin. Există mai multe domenii prioritare de acțiune în SUERD, care acoperă toate aspectele vieții, de la dezvoltarea transporturilor la creșterea economiei bazate pe cunoaștere.

Ce rol își asumă România în cadrul SUERD şi cum se inscrie proiectul DANCERS, coordonat de INCD GeoEcoMar, in această strategie?
România, alături de Austria, a fost țara care s-a implicat cel mai mult în crearea, dezvoltarea și promovarea acestei inițiative la nivelul unei strategii cu adevărat europene și a fost implicată activ în elaborarea domeniilor prioritare de acțiune. Țara noastră are în prezent un rol major în implementarea tuturor acestor domenii, dar și un puternic rol regional, fiind deosebit de activă între statele din zona Dunării de Jos. DANCERS – "DANube macroregion: Capacity building and Excellence in River Systems (basin, delta and sea)" – este un proiect finanțat de către Comisia Europeană, în cadrul Programului Cadru 7 al Directoratului General Cercetare - Inovare, al cărui scop constă în dezvoltarea unui set de măsuri care să contribuie la mult mai buna dezvoltare a științei și inovării în ceea ce privește managementul integrat al apei în întregul bazin dunărean. Din acest proiect vor rezulta: o agendă strategică pentru cercetarea în domeniul apei, planurile de dezvoltare pentru o infrastructură de cercetare distribuită în Regiunea Dunării, precum și strategiile de dezvoltare a resursei umane prin propunerea unor planuri de educație dedicate acestui domeniu. Astfel, DANCERS contribuie hotărâtor la dezvoltarea Priorității 7 "Dezvoltarea economiei bazate pe cunoaștere".



Există numeroase inițiative și proiecte dezvoltate pe direcțiile de acțiune ale SUERD; ce element de noutate aduce DANCERS față de abordările existente deja?
DANCERS aduce mai multe noutăți: în primul rând impune o abordare a managementului fluvial la nivelul întregului bazin, incluzând și partea deltaică, zona costieră și platforma continentală a Mării Negre aflate sub influența Dunării. Nu putem avea planuri de dezvoltare eficiente la nivelul întregului bazin dunărean dacă permanent lăsăm deoparte Marea Neagră. O altă componentă importantă este focalizarea pe mediul de tranziție între apa dulce și apa sărată a mării în zona deltei – în lume există multe eforturi de a înțelege procesele din aceste medii de tranziție, dar rezultatele sunt încă destul de puține. O altă noutate o constituie prezența masivă a partenerilor din alte părți ale Europei, precum și a UNESCO - IHE (Institutul de Educație pentru Apă, care operează sub egida UNESCO). Excelența în știință și cunoaștere nu aparține unei singure zone și se pot găsi mult mai ușor soluții atunci când la un studiu participă structuri de excelență care au expertiză în mai multe zone ale lumii. Astfel, pe lângă partenerii români, sârbi, maghiari și austrieci, avem participări din Marea Britanie, Irlanda, Franța, Spania, Grecia, Italia, Olanda și Germania.

DANCERS a debutat în urmă cu mai bine de un an. Care sunt etapele parcurse și ce obiective s-au materializat până acum?
În primul rând, DANCERS și-a propus să construiască pe experiența acumulată până în prezent în Regiunea Dunării. De aceea, proiectul a debutat prin identificarea și analiza principalelor proiecte de cercetare din domeniul apei care au fost derulate în Regiunea Dunării în ultimele două decenii. Am căutat, împreună cu toți partenerii din regiune, să aflăm cât mai multe informații despre proiectele de cercetare, și nu numai, care au avut impact asupra studiului apei în regiune, precum și să identificăm principalii finanțatori ai acestor proiecte, de la ministere și agenții de finanțare a cercetării din fonduri guvernamentale, până la întreaga pleiadă de surse de finanțare provenite de la Comisia Europeană. Am grupat rezultatele într-o bază de date accesibilă de pe site-ul proiectului (www.dancers-fp7.eu) și putem spune că cele peste cinci sute de proiecte strânse aici sunt un bun început pe linia înțelegerii punctelor tari și punctelor slabe în cercetarea științifică din domeniu în Regiunea Dunării. Am obținut astfel o imagine mult mai bună a interesului comunității științifice și nu numai din ultimele decenii, dar și asupra unor poluri de interes existente și am putut construi un fundament solid pentru a doua mare etapă a proiectului – discutarea rezultatelor cu principalii utilizatori și sondarea acestora cu privire la punctele de interes pentru dezvoltarea viitoare. Am organizat trei mari întâlniri cu principalele comunități cu interes major în managementul integrat al bazinului dunărean – cercetătorii și mediul academic, comunitatea de afaceri și factorii de decizie pentru diferitele domenii de activitate – în care am căutat să aflăm părerea fiecărei comunități cu privire la stadiul de dezvoltare din zonă, a punctelor tari și a zonelor cunoașterii care trebuie dezvoltate, luând în considerare diferitele domenii prioritare legate de Managementul Resurselor de Apă. Am obținut astfel informații esențiale în dezvoltarea unei agende științifice strategice, a unei infrastructuri de cercetare distribuite în Regiunea Dunării și a unui plan de dezvoltare a resursei umane în acest domeniu.

Care sunt noile direcții de acțiune prefigurate cu ocazia celei de a patra reuniuni DANCERS pe care ați organizat-o și coordonat-o în septembrie?

Cea de a patra întâlnire a adus față în față cei mai activi participanți la cele trei evenimente anterioare, în dialog cu partenerii din consorțiul DANCERS. Cu această ocazie am căutat să obținem consensul cu privire la punctele tari și cele slabe în ceea ce privește cunoașterea în domeniul apei, la oportunitățile și posibilele amenințări care pot apărea, dar am strâns și sugestii din partea participanților cu privire la direcțiile pe care va trebui să mergem în viitor. Urmează ca, în ultimele 8 luni ale proiectului, pe baza rezultatelor de până acum, să oferim la final trei mari categorii de rezultate: planuri pentru o agendă strategică de cercetare științifică, planuri pentru o infrastructură de cercetare distribuită și planuri de educație și formare profesională pentru a avea o masă critică de cercetători, profesori, dar și profesioniști care să beneficieze de cele mai noi rezultate ale științei. La sfârșitul lui mai anul viitor, vom putea trimite Comisiei Europene toate aceste planuri, iar apoi vom căuta să le punem și în aplicare.

Proiectul DANCERS face parte din inițiativa INCD GeoEcoMar de a crea un Centru internațional de studii avansate pentru sisteme fluviu – mare, plecând de la sistemul Dunăre - Delta Dunării - Marea Neagră. În ce stadiu se află acest proiect?
DANCERS va contribui cu planuri care să poată sprijini dezvoltarea laturilor științifice ale Centrului Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluviu-Mare (DANUBIUS-RI) și la planurile de creare a unei resurse umane bine educate. Centrul s-a dezvoltat foarte mult în ceea ce privește conceptul proiectului - acela al realizării unei infrastructuri pan-europene, distribuite nu doar în Regiunea Dunării, dar și în alte sisteme fluviu-mare din Europa, care să adune într-un grup unitar cele mai bune laboratoare și facilități științifice din domeniu. DANUBIUS-RI va avea sediul în România, în Delta Dunării, însă în acest proiect avem deja reprezentanți ai comunității științifice de profil din Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Austria, precum și din Germania, Franța, Spania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Irlanda, Grecia și Lituania. Beneficiem totodată și de sprijinul UNESCO-IHE, partener cu rol critic în dezvoltarea rolului global al lui DANUBIUS-RI. Componenta dunăreană a proiectului a obținut anul trecut statutul de Proiect fanion pentru Strategia UE pentru Regiunea Dunării, ceea ce înseamnă o importanță strategică pentru toate statele semnatare ale SUERD. În prezent, pregătim propunerea ca DANUBIUS-RI să fie acceptat pe lista infrastructurilor majore europene de către ESFRI, forumul strategic european pentru infrastructurile de cercetare. Acest statut, obținut deja de către proiectul Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, va acorda proiectului DANUBIUS-RI mult mai multă forță și susținere pentru transformarea sa în realitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite