Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Pietroasa Veche - Singurul vin universitar din Romānia

24 Noiembrie 2014



Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (SCDVV) Pietroasa este una dintre cele trei stațiuni didactice ale Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, recunoscută datorită vinurilor sale de excepție, dar și tezaurului găsit aici, ”Cloșca cu puii de aur”. În prezent Pietroasa este locul unde au fost și sunt create soiuri de viță de vie și vinuri de neegalat, dar și un adevărat centru de învățătură și știință pentru numeroase generații de specialiști din domeniul viti-vinicol.

Amplasare și istoric
SCDVV Pietroasa este amplasată în zona centrală a podgoriei Dealu-Mare, în partea de vest a comunei Pietroasele, la o altitudine de 200 de metri, deosebindu-se net de restul podgoriei prin condițiile de climă și sol și prin calitatea vinurilor. Din punct de vedere viticol, Pietroasa se află pe harta României în regiunea de favorabilitate CII.
Înființată inițial ca „Pepiniera Pietroasa” în anul 1893, a îndeplinit rolul de „vie model și experimentală pentru cultura viței de vie și fabricarea vinului”, fiind prima unitate de acest fel din România. Din anul 2005 a devenit filială a USAMV București și îndeplinește rolul de stațiune de cercetare și didactică pentru studenți.



Activitatea de cercetare
Cercetările efectuate la Pietroasa în decursul timpului s-au desfașurat pe o tematică largă, ce a evoluat potrivit nevoilor viticulturii în diferitele etape de dezvoltare.
Inițial, aceste cercetări s-au referit la studiul soiurilor în vederea stabilirii sortimentului de vițe roditoare și de portaltoi, la producerea materialului săditor viticol, la studiul formelor de conducere și a sistemelor de tăiere, la combaterea manei viței de vie.
Mai târziu, ele s-au extins asupra problemelor de ameliorare a sortimentului viticol prin crearea de soiuri noi și selecție clonală, asupra ecologiei viței de vie, a metodelor de cultură și de protecție fitosanitară asupra celor privind producerea vinurilor specifice zonei (în primul rând a celor de tipul Tamâioasei Românești).
În prezent, obiectul de activitate al SCDVV Pietroasa constă în efectuarea de cercetări științifice în vederea ameliorării soiurilor de viță de vie, producerea de struguri de vin și de masă, optimizarea tehnologiilor de cultură în plantațiile viticole, producerea materialului săditor viticol din categorii biologice superioare, modernizarea tehnologiilor din vinificație în vederea obținerii de vinuri de calitate competitive pe piața internă și la export, în condițiile specifice zonei Dealu Mare.
În Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa a existat și există un material de ameliorare genetic valoros.
Cercetările întreprinse în perioada 1970 -2014 au condus la omologarea unor clone și soiuri noi, după cum urmează: Grasă de Cotnari 4 Pt. (1975); Băbească neagră 94 Pt. (1975); Muscat de Hamburg 4 Pt. (1980); Tămâioasă Românească 36 Pt. (1982); Tămâioasă Românească 5 Pt. (1989); Grasă de Cotnari 45 Pt. (1989); Muscat d`Adda 5 Pt. (1995); Busuioacă de Bohotin 26 Pt. (2000); Fetească neagră 10 Pt. (2009).
Activitatea de creare a soiurilor s-a concretizat cu omologarea urmatoarelor tipuri: Otilia (1987); Timpuriu de Pietroasa (1989); Centenar Pietroasa (1991); Istrița (1995); Alb Aromat (1998).

Direcțiile de producție, sortimentul
Direcția principală de producție la Pietroasa o reprezintă obținerea de vinuri dulci aromate de Tămâioasă Românească și a celor dulci de Grasă, realizate din struguri culeși târziu, la supramaturare.
Centrul viticol Pietroasa mai este profilat pe producerea de vinuri roșii de calitate superioară din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Regală, pe obținerea de vinuri albe superioare din soiurile Riesling Italian, Fetească Regală, Fetească Albă, precum și de vinuri aromate roșii din soiul Busuioacă de Bohotin.

Soiurile de struguri folosite pentru obținerea vinurilor sunt următoarele:
• Soiuri albe: Fetească Regală, Fetească Albă, Riesling Italian, Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească;
• Soiuri roșii/rose: Burgund mare, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Busuioacă de Bohotin.

Colecția de vinuri existentă în vinoteca stațiunii, estimată la aproximativ 1.000.000 euro, cuprinde o gamă variată din soiurile Tămâioasă Românească, Grasă de Cotnari, Riesling Italian, Fetească Regală, Sauvignon, Chardonay, Busuioacă de Bohotin, Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. Anii de recoltă variază, începand cu 1942 până în prezent. Sunt vinuri de patrimoniu, de o valoare inestimabilă, cum ar fi: Tămâioasă Românească (1942 ), Grasă de Cotnari (1957), Chardonay (1966), Sauvignon (1968) etc.
Calitatea de neegalat a vinurilor vechi de la Pietroasa a fost recunoscută pe plan internațional și recompensată în anul 2009 cu medalia de aur pentru soiul Tămâioasă Românească din 1986, la unul dintre cele mai cunoscute concursuri din lume, Muscats du Monde, Franța.



Pietroasa, centru de învățătură și inovare în știință
Stațiunea Pietroasele este un areal încărcat de istorie, de legendă, renumită în România, pe teritoriul acestei podgorii găsindu-se mărturii arheologice care probează că viticultura și vinificația au un trecut istoric îndepărtat aici. În timp a devenit un adevărat centru de învățătură și știință pentru numeroase generații de specialiști din domeniul viti-vinicol, dar și locul unde au fost și sunt create soiuri de viță de vie și vinuri de neegalat.
Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMVB) este cea mai veche instituție de învățământ superior agronomic și de cercetare din România, misiunea acesteia fiind să devină „o universitate pentru viaţă şi agricultură prin educaţie şi cercetare de înaltă calitate”.
Cercetarea și inovarea fiind mereu un obiectiv prioritar, USAMV București a căutat să își dezvolte patrimoniul cu scopul de a oferi specialiștilor posibilitatea de a se perfecționa și de a încheia parteneriate care să creeze bazele ştiinţifice de sprijinire a agricultorilor în vederea rezolvării problemelor ce generează ineficienţă în exploatarea durabilă a terenurilor agricole şi în valorificarea producţiei. În acest scop, în anul 2014, USAMV București alături de celelate trei universități de profil din România au constituit Consorțiului universităților agricole din România și au încheiat un acord de parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Premii obținute în 2014
Concursul Internațional de Vinuri București, 2014
Medalie de Aur - Tămâioasă Românească 2013, Gama Pietroasa Veche
Medalie de Argint – Grasă de Cotnari 2003
Medalie de Argint - Cabernet Sauvignon 2012, Gama Pietroasa Veche
Medalie de Argint - Cabernet Sauvignon 2013, Gama Pietroasa Veche
Concursul național de struguri pentru masă 2014 (ASAS – I.C.D.V.V. Valea Călugărească - Societatea Română a Horticultorilor)
Premiul II – Soiul Istrița
Premiul III – Muscat d`Adda



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite