Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Răzvan Cotovelea, ministru pentru Societatea Informațională:

24 Noiembrie 2014




O abordare pragmatică în sănătate

Cea de a două sesiune a conferinței a fost axată pe dezvoltarea sectorului de sănătate din punct de vedere al Agendei Digitale. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a prezentat o analiză succintă a stadiului actual de dezvoltare a telemedicinii pe plan local: "Telemedicina a progresat mult în România și este foarte important să știm unde ne aflăm și încotro vrem să mergem. La momentul actual am reușit să introducem capabilitățile de telemedicină pe toate ambulanțele de tip B - peste 1.200 de vehicule, care sunt operate de paramedici și/sau de către asistenți medicali. O altă reușită este realizarea primului sistem care permite contactarea din teren a centrelor de coordonare. Am realizat un proiect-pilot cu aproximativ 150 de ambulanțe care sunt dotate cu echipamente de video streaming, astfel încât, atunci când echipele de paramedici ajung la locul accidentului, nu transmit doar date despre funcțiile vitale ale victimelor, ci și imagini în timp real. Sistemul este susținut prin nouă centre de recepție, care primesc aceste date în timp real de la ambulanțe. (...) Sunt servicii foarte utilizate, de exemplu numai SMURD și Ambulanța București au atins deja anul acesta un volum de 20.000 de transmisii din teren."



Un al doilea sistem de telemedicina, demarat în 2003, conectează la momentul actual peste 100 de spitale, însă se confruntă încă cu rezistență la utilizare din partea medicilor. Un alt proiect început în urmă cu doi ani este cel al conectării medicilor de familie cu doctorii din spitale pe alte probleme decât cele de urgență. Soluția își demonstrează pe deplin utilitatea în cazul localităților izolate, iar studiul de fezabilitate a validat proiectul-pilot, astfel că la momentul actual s-a demarat extinderea acestuia în județele Galați și Botoșani.

"Viitorul este extrem de larg pentru ce posibilități poate rezolva telemedicina", a concluzionat Raed Arafat, însă prioritățile imediate indicate de secretarul de stat sunt: completarea infrastructurii sectorului medicinii de urgență; crearea unui sistem național de tele-radiologie care să suplinească lipsa specialiștilor în acest domeniu; demararea unui proiect-pilot de monitorizare la distanță a pacienților.

Ministerul Sănătății colaborează strâns cu MAI și MSI pentru construirea unei strategii coerente, care poate reprezenta baza accesării fondurilor structurale pentru implementarea unui sistem coerent de telemedicină, teleconsultație și telemonitorizare în România.

Modelul parteneriatelor public-privat
Seria de abordări practice a fost continuată și în cadrul celei de-a treia sesiuni a evenimentului, dedicată problematicii clusterelor tehnologice și securității cibernetice, o temă extrem de actuală, având în vedere că Legea securității cibernetice se află momentan în dezbatere în Parlament.

"Prin Agenda Digitală 2014-2020 introducem principalele dimensiuni și intervenții publice pe care le vom finanța în perioada imediat următoare din fonduri publice, fonduri private și orice alt mijloc financiar care ne permite susținerea acestui sector și mă refer aici, în principal, la parteneriatul public-privat. Insist asupra acestui mecanism de finanțare, pentru că domeniul IT&C se pretează acestui model mult mai bine decât alte domenii ale economiei naționale. Aceasta este, la momentul actual, linia noastră de acțiune pentru perioada imediat următoare. Și nu depinde decât de noi să găsim resursele necesare lansării acestor intervenții, astfel încât să putem avea succes în perioada imediat următoare", a concluzionat ministrul Răzvan Cotovelea.

Cele patru mari direcții de acțiune ale Agendei Digitale 2014-2020:
• eGuvernare, Interoperabilitate, Securitate cibernetică, Cloud Computing, Open Data, Big Data și Social Media
TIC în e-Educație, e-Sănătate, e-Cultură și e-Incluziune socială
e-Comerț, Cercetare-Dezvoltare și Inovare în domeniul IT&C
Broadband și Infrastructură de servicii digitale.
Rezultate urmărite prin implementarea strategiei în România
Creșterea Produsului Intern Brut cu 13%,
Mărirea numărului de locuri de muncă cu 11%,
Reducerea cheltuielilor administrației cu 12%



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite