Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Răzvan Cotovelea, ministru pentru Societatea Informațională:

24 Noiembrie 2014



Perspectivele de dezvoltare ale industrie IT&C locale sunt optimiste, din punctul de vedere al reprezentanților Ministerului pentru Societatea Informațională. Așteptările sunt mari vizavi de deblocarea fondurilor structurale, dar și din perspectiva adoptării strategiei Agenda Digitală 2014-2020. Toate aceste aspecte, precum și modul în care documentul programatic poate fi transpus concret în practică au fost dezbătute și analizate recent pe 28 octombrie în cadrul unui eveniment (Agenda Digitală 2014-2020 - Politici europene privind sectorul IT&C) organizat de Concord Communication, care a reunit reprezentanți ai instituțiilor de stat și ai autorităților publice, precum și companii private din domeniul IT&C.

Ministerul pentru Societatea Informațională a publicat la începutul lunii septembrie a.c. Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România 2014-2020. Cea mai recentă versiune a strategiei supusă spre consultare publică, care include noile recomandări ale Comisiei Europene, precum și propunerile și observațiile venite din partea mediului de afaceri local și a organizațiilor profesionale, a fost dezbătută în cadrul unui eveniment în care reprezentanții ministerului de resort au prezentat principalele direcții de acțiune.

Dincolo însă de obiectivele programatice de aliniere la standardele și politicile UE, Agenda Digitală reprezintă, din perspectiva oficialilor MSI, un document semnificativ pentru că: "este important pentru noi (ministerul - n.r.) ca, indiferent de ceea ce se întâmplă cu un ministru sau altul, să existe o continuitate", a declarat în preambulul conferinței Răzvan Cotovelea, ministru pentru Societatea Informațională.

Așteptări optimiste

Evidențiind importanța industriei IT&C pentru economia națională - la momentul actual al treilea mare producător de venituri în Produsul Intern Brut al României - ministrul Cotovelea a subliniat faptul că, în opinia sa, "2015 va fi anul de grație al domeniului IT&C, când lucrurile ar trebui să înceapă să se întâmple".

Oficialul și-a argumentat previziunea optimistă pe baza faptului că România a semnat în luna august un document cu Comisia Europeană asupra modului de implementare a fondurilor structurale și de investiții în perioadă 2014-2020. Un element important, având în vedere că, după cum a precizat ministrul, România a primit de la UE în actualul exercițiu financiar cele mai puține fonduri pe cap de locuitor, în ciuda faptului că suntem o economie care necesită investiții masive în infrastructură, formare profesională etc. pentru a reduce diferențele socio-economice față de celelalte state membre. "Acest paradox este o realitate, însă trebuie să mergem înainte și să găsim noi oportunități prin identificarea unor parteneriate public-privat", a declarat ministrul.

Un alt argument adus în favoarea perspectivei optimiste asupra evoluției industriei locale în anul ce vine a fost cel al creșterii accelerate a numărului de locuri de muncă în industria IT&C. Ministrul a anunțat că un mare concern internațional care urmează să vină în România va genera 3.000 de noi locuri de muncă și că există un al doilea mare concern internațional care dorește să își externalizeze o serie de activități, ceea ce înseamnă încă 1.500 de noi locuri de muncă. Aceste rezultate reprezintă o dezvoltare firească a domeniului IT&C și este obligația MSI de a interveni prin politicile publice în menținerea evoluției pozitive, a subliniat ministrul.

Referindu-se la Agenda Digitală, Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial Segment Business, grupul Telekom România, a declarat: “Credem că soluțiile de telcomunicații sunt indispensabile unei dezvoltări sociale și economice pe termen lung. În cadrul Agendei Digitale, România și-a asumat mai multe obiective ambițioase, printre care acela de a crește procentajul românilor care folosesc soluții de eGuvernare, de la 5% în 2013 la 35% în 2020. Suntem pregătiți să continuăm colaborarea cu autoritățile guvernamentale pentru a atinge obiectivele din Agenda Digitală, oferind soluții de telecomunicații menite să accelereze digitalizarea României și, implicit, creșterea economică”.

Cercetarea și formarea profesională, priorități critice
Un aspect adus în discuție de ministrul Cotovelea a fost cel al proiectelor de cercetare și formare profesională: "În perioada 2007-2013 au fost implementate foarte puține proiecte de formare profesională în domeniul IT-ului. (...) Vorbim de un domeniu cu o valoarea adăugată extrem de mare, de talentul unor oameni care reprezintă cel mai eficient produs al școlii românești și care trebuie să fie ajutați și stimulați. Vom stimula acest sector pentru a aplica la proiecte importante în cercetare și formare profesională."

În ceea ce privește strategia de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniul ITC, Agenda Digitală prevede, ca primă direcție, dezvoltarea unei infrastructuri de susținere a industriei creative prin promovarea și susținerea dezvoltării de clustere de business inovatoare. "Pe parcursul anului 2015 vom pune un accent deosebit pe dezvoltarea clusterelor IT, deoarece credem că avem un teren propice dezvoltării și stimulării acestui sector. Vom acorda o atenție deosebită modului în care acesta va fi finanțat, mai ales că există vehiculele juridice apte să implementeze astfel de proiecte", a precizat ministrul.

Celelalte direcții pe zona CDI prevăd crearea unui context specific pentru convergența polilor de competitivitate, susținerea infrastructurii de dezvoltare regională și realizarea de parteneriate europene.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite