Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Productie >> Stiri si comunicate

Aportul financiar al instituțiilor europene trebuie să fie sprijinit de componenta privată

26 Noiembrie 2014



BusinessMark, cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a organizat conferința “Romanian Agribusiness in 2015”, eveniment care a avut loc pe 20 noiembrie 2014, la București, Hotel Howard Johnson Grand Plaza. În cadrul evenimentului au fost dezbătute teme legate de agricultura românescă în context european, politicile pentru perioada următoare, PNDR 2014-2020 – soluții de simplificare a procesului de accesare a fondurilor, comerţul cu cereale – oportunităţi etc.



Vorbitorii primei sesiuni de discuții au fost: George Turtoi, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR, Raluca Daminescu, Director, Directia Metodologie, Monitorizare, Raportare si Relatii Instituționale, Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA), Mirela Iovu, Vicepreședinte, CEC Bank, Ileana Bratu, Director, Fondul de Garantare a Creditului Rural, Claudia Cotoveanu, Director Marketing, Caussade Semences și Amelia Giantaru, Deputy Project Manager, EU EBRD Romania SME Sustainable Energy Finance Facility (RoSEFF).

”Aș vrea să trag o linie pe ce s-a făcut până acum pe programul anterior. Până în prezent, pe cele două fonduri gestionate de MADR, s-a ajuns la un acord cu nivel de plată de 13 miliarde de euro. Asta înseamnă un nivel de absorbție de peste 80%. Pe zona de proiecte s-au plătit până acum 6,2 miliarde de euro. Acești bani sunt investiții efective în agricultură. Pe zona de PNDR, gradul de absorbție a ajuns la 75% și până la final de an tindem spre 80%”, a declarat George Turtoi, Secretar de Stat, MADR.

Potrivit acestuia, pe zona de plăți directe gradul de absorbție a ajuns la 88%.

”Este foarte greu să faci agricultură în România. Suntem foarte aproape de anul 2015 și aflăm că deși acciza trebuia să fie subvenționată acest lucru nu se va întâmpla, că nu știm ce taxe și impozite vom plăti pe POSDRU. Problema este că atunci când statul are de luat ia și cand are de dat numai spune că o face. Suntem într-o situație extrem de delicată”, a afirmat Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR.

Raluca Daminescu
, Director, Directia Metodologie, Monitorizare, Raportare si Relatii Instituționale, Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA), a precizat că Agenția implementează măsuri și scheme de sprijin din două fonduri europene.

”În ultima perioadă, din 16 octombrie și până în prezent, am reușit, cu un efort foarte mare, să efectuăm plata avansului aferent campaniei de depunere a cererilor din 2014. Valoarea acestuia a fost de 642 milioane de euro. Avansul poate fi plătit, conform prevederilor legale, în perioada 16 octombrie-30 noiembrie. Am făcut un efort foarte mare să achităm acest avans în mai puțin de trei săptămâni”, a declarat Raluca Daminescu.
Mirela Iovu, Vicepreședinte, CEC Bank, a prezentat soluțiile financiare oferite de CEC Bank clienților din segmentul agricol.

”În cazul produselor pentru accesarea Fondurilor Europene, avantajele sunt: marja de dobândă redusă cu 0,5% la lei, respectiv 0,6% la creditele în euro; gradul de acoperire cu garanții este mai redus (între 105%-115%, în funcție de clasa de risc); la accesarea finanțărilor din PNDR, dobânda este de maxim ROBOR 6M + 4,5% conform ordinului MADR 703/2013”, a declarat Mirela Iovu.

Ileana Bratu, Director, Fondul de Garantare a Creditului Rural, a subliniat importanța domeniului agriculturii în România.

”Agricultura, procesarea produselor agricole și dezvoltarea rurală în general sunt domenii esențiale pentru România. Acestea necesită sprijin și finanțare publică într-o foarte mare măsură. Practic, este un domeniu strategic deosebit și trebuie să i se acorde o importanță pe măsură. Desigur, aportul financiar al instituțiilor europene și al statului trebuie să fie sprijinit de componenta privată”, a afirmat Ileana Bratu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite