Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Evolutii in serviciile stiintifice si tehnologice oferite de catre INCD-Microtehnologie (IMT)

28 Aprilie 2006



Tehnologiile informatiei si ale comunicatiilor se aplica in prezent si in alte industrii decat cea de profil. In PC6 (Programul Cadru 6 al Uniunii Europene) au existat competitii comune in prioritatile 2 (IST, Information Society Technologies) si respectiv 3 (NMP, Nanotechnologies, Materials, Production). Un exemplu este acela al “convergentei tehnologiilor”, mai precis al micro-nano-biotehnologiilor. Aceleasi tendinte apar si in tematica anuntata pentru PC7, dar si in activitatea platformelor tehnologice europene.
S800
Evolutia INCD-Microtehnologie (IMT) ilustreaza utilizarea tehnologiilor folosite initial in industria semiconductorilor si in micro-electronica in constructia de microsenzori, microsisteme, dispozitive fotonice etc. (a se vedea raportul stiintific IMT 2005, disponibil si sub forma electronica, la adresa www.imt.ro). IMT este prezent in numeroase proiecte europene din prioritatile IST si NMP, dar si in programele nationale. Proiectele castigate recent de catre institut in programele CEEX (cercetare de excelenta) si INFRATECH au permis noi investitii si ca urmare deschid noi posibilitati de colaborare.

Nanolitografie cu fascicul de electroni – o premiera nationala.

IMT coordoneaza doua proiecte CEEX de tip retea tehnologica. O prima retea, NANOSCALE-CONV (www.imt.ro/nanoscaleconv), este dedicata structurarii la scara nanometrica. In cadrul acestei retele, IMT va pune la dispozitie partenerilor un echipament pentru nanolitografie cu fascicul de electroni, unic in tara (fotografia din stanga jos). Acest echipament, format dintr-un modul SEM (scanning electron micro-scope) si un modul E-Beam (electron beam) are aplicatii in domenii ca: micro si nanosisteme, componente pentru circuitele integrate de ultima generatie cu dimensiuni submicronice, tranzistoare cu un singur electron (SET, single electron transistor), circuite fotonice, cristale fotonice. Figura din dreapta jos prezinta imaginea unei retele de difractie (fotonica) realizata cu un astfel de echipament.

Rezolutia modulului SEM este de 3 nm iar cea a modulului de nanolitografie este de 50 nm. Echipamentul poate accesa 7 probe introduse simultan. El va functiona in reteaua de calculatoare a institutului, iar prin intermediul unui server cuplat la Internet va fi accesibil si partenerilor din reteaua NANOSCALE-CONV. Analiza probelor si achizitiile de imagini pot fi comandate si de la distanta. Totodata, un lay-out („plan” pentru litografie) poate fi si el procesat de la distanta, deschizand perspective noi de colaborare.

O a doua retea CEEX, denumita RO-NANOMED este dedicata colaborarii cu platforma tehnologica europeana de nanomedicina (detalii: www.imt.ro/ro-nanomed) si va duce la realizarea laboratorului comun NanoBioLab, instalat in zona tehnologica din IMT, cu dotari de ultima generatie pentru investigatii de nanobiotehnologie.

Noi dotari in parcul stiintific de micro- si nanotehnologii MINATECH-RO.

Un alt echipament achizitionat recent printr-un proiect INFRATECH si pus la dispozitia partenerilor IMT in cadrul parcului MINATECH-RO este elipsometrul spectral SE 800 (reprezentat in figura din dreapta sus), destinat analizei si caracterizarii straturilor subtiri nanometrice si anume: mono si multistraturi de materiale oxidice, dielectrice, semiconductoare, polimerice utilizate in micro-nanotehnologii; straturi subtiri neomogene - materiale compozite si nanocompozite; straturi cu proprietati reflectante / antireflectante utilizate in acoperiri in numeroase domenii de la micro-nano fotonica, medicina, pana la domenii industriale precum constructii, avionica, ambalaje s.a.

Se obtin informatii privind: constantele optice, indicii de refractie si constantele dielectrice in domeniul spectral ultraviolet-vizibil-infrarosu. Se evalueaza grosimea straturilor cu precizie in domeniul Angstromului (10-10m), compozitia straturilor subtiri nanometrice si porozitatea. Echipamentul este dotat cu un software specializat pentru prelucrarea datelor rezultate din masuratori si simularea structurilor multistrat si multicomponente.

Cele de mai sus ilustreaza faptul ca cercetarea romaneasca incepe sa dispuna de o noua generatie de echipamente performante, ceea se sporeste sansele colaborarii cu industria si ale integrarii europene.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite