Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Studiu Cisco: noile tehnologii vor schimba radical modul in care lucram

09 Decembrie 2014



Cererile angajatilor care fac parte din Generatia X (persoane nascute in intervalul 1960-1980) si Y (persoane nascute intre anii 1980 si 2000) de a avea o mai mare libertate si flexibilitate a programului la locul de munca au fost indeplinite de angajatorii care si-au modificat propriile politici de resurse umane pentru a raspunde acestor schimbari de atitudine, potrivit studiului Cisco Connected World Technology Report (CCWTR) aferent anului 2014. De asemenea, studiul arata ca pana in 2020, majoritatea specialistilor in resurse umane din Generatiile X si Y crede ca smartphone-urile si dispozitivele purtabile vor fi cele mai importante echipamente conectate si vor fi folosite intensiv in desfasurarea activitatii profesionale.


Raportul CCWTR dezvaluie modul fundamental in care tehnologia transforma felul in care lucram si modul in care dispozitivele, aplicatiile si solutiile preferate de catre aceste generatii permit dezvoltarea unor noi modalitati de lucru - inclusiv aparitia unui „Superangajat” care foloseste 4 dispozitive. De asemenea, s-au observat schimbari in modul in care angajatii si companiile percep munca de la distanta (44% dintre reprezentantii Generatiei Y sunt mai productivi la birou) folosirea aplicatiilor (60% dintre respondenti prefera stiloul si hartia) si recrutarea de talente la scara globala (50% dintre managerii care se ocupa cu angajarea de personal ar fi dispusi sa recruteze doar pe baza interviurilor video).


Studiul anual Cisco Connected World Technology Report examineaza relatiile dintre comportamentul oamenilor, Internet si penetrarea retelelor de comunicatii. Examinarea acestor legaturi dezvaluie date despre modul in care companiile raman competitive in contextul tendintelor si expansiunii tehnologiei. Raportul global este bazat pe sondarea angajatilor in domeniul resurselor umane, cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani din 15 tari. Acesta ofera o perspectiva a provocarilor zilelor noastre pe piata fortei de munca si a provocarilor pe care companiile le intampina in procesul de a raspunde nevoilor curente sau viitoare ale angajatilor si ale business-ului, in contextul cresterii nevoii de mobilitate, a riscurilor de securitate IT si al dezvoltarii tehnologice.


Principalele concluzii

Majoritatea angajatilor folosesc in viata de zi cu zi doua sau trei dispozitive personale sau oferite de catre angajatori.
8 din 10 profesionisti in resurse umane cred ca angajatii cu venituri medii vor avea roboti care sa-i asiste in diferite activitati legate de munca – desi majoritatea nu se asteapta la aparitia acestor tipuri de roboti pana in 2020.
Aproximativ 60% respondenti ar fi dispusi sa aleaga un altfel de dispozitiv in locul laptopului, pe care sa il foloseasca atat la serviciu cat si in interes personal. Cu toate acestea, aproximativ 40% ar alege totusi un laptop pentru a-l folosi atat la serviciu, cat si pentru uz personal.
In anul 2020, cel mai conectat dispozitiv al unui angajat va fi un smartphone, dupa parerea celor mai multi respondenti.
7 din 10 profesionisti in resurse umane cred ca angajatii apartinand Generatiei Y pot indeplini sarcinile mai rapid daca li se permite folosirea dispozitivelor mobile si aplicatiilor, in loc de desktop-uri, laptopuri sau notebook-uri.
Doar un sfert dintre profesionistii in resurse umane ai Generatiilor X si Y sunt de parere ca website-urile vor fi intotdeauna importante. De asemenea, un sfert dintre acestia au indicat faptul ca se bazeaza doar pe folosirea aplicatiilor pentru a-si indeplini sarcinile de serviciu pe parcursul unei zile.


Peste 40% dintre angajatii care apartin Generatiilor X si Y si aproape 60% dintre profesionistii in resurse umane se considera a fi persoane capabile sa realizeze mai multe activitati in acelasi timp (Supertasker).
Cea mai mare parte a celor implicati in studiu declara ca prefera sa realizeze mai multe sarcini in acelasi timp folosind smartphone-ul.
40% dintre profesionisti considera ca angajatii din Generatia Y sunt cei mai eficienti in a realiza mai multe activitati concomitent.
Mai mult de o treime dintre respondentii aparainand Generatiei X, alaturi de persoanele care lucreaza in domeniul resurselor umane si care au avut in subordine angajati apartinand Generatiei Y, au declarat ca cea mai mare provocare legata de acestia din urma este ambitia lor de a obtine totul imediat


Aproximativ 25% dintre profesionisii Generatiilor X si Y au declarat ca organizatia la care sunt angajati le permite sa lucreze de acasa.
In mod paradoxal, cei din Generatia Y, carora li se ofera si posibilitatatea de a lucra din afara biroului, prefera sa fie prezenti fizic in cladirea companiei, la polul opus fata de cei din generatia X.
58% dintre profesionistii in domeniul resurselor umane ar fi dispusi sa angajeze un candidat intervievat exclusiv prin intermediul solutiilor de conferinta video.


Cei mai multi participanti la studiu considera ca birourile fizice vor continua sa existe chiar si in anul 2020, desi 40% au declarat ca numarul acestora se va restrange.
Aproximativ jumatate dintre profesionistii Generatiilor X si Y au observat ca departamentele de resurse umane se ajusteaza, astfel incat sa permita angajatilor un stil de lucru mai flexibil, cu mobilitate crescuta. O treime dintre cei intervievati au declarat ca aceasta practica nu se raspandeste insa la viteza dorita.
In timp ce salariul a ramas cel mai important factor pentru majoritatea celor implicati in studiu, flexibilitatea in a-si stabili propriul program de lucru sau posibilitatea de a lucra de acasa sunt elemente foarte importante pentru aproape 20% dintre profesionistii Generatiilor X si Y. Aceeasi tendinta este observata la nivelul a 33% dintre profesionistii in resurse umane.


Generatiile X si Y prefera smartphone-urile in defavoarea televizorului. Majoritatea profesionistilor din aceste generatii ar face aceeasi alegere.
54% din profesionistii Generatiiei Y si 38% din cei ai Generatiei X isi verifica telefonul imediat ce se trezesc. De asemenea, 1 din 5 persoane din ambele grupuri ar fi foarte ingrijorata daca cineva le-ar fura smarphone-ul.
Cea mai mare parte a respondentilor considera ca in anul 2020 cel mai important dispozitiv conectat la internet al unui angajat va fi smartphone-ul. In comparatie cu cei din Generatia Y, mai multi profesionisti apartinand Generatiei X cred ca un dispozitiv purtabil va fi cel mai important, in defavoarea smartphone-ului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite