Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Diverse >> Stiri si comunicate

Statele Unite vor construi doua dintre cele mai rapide supercomputere pentru National Lab

09 Decembrie 2014



Departamentul Energiei din SUA a anuntat ca va construi doua supercomputere bazate pe accelerarea GPU. Performanta acestora o va depasi pe cea a sistemelor existente la ora actuala, apropiind lumea de atingerea unuia dintre cele mai importante obiective informatice pe termen lung: trecerea la scara exa de calcul.


Bazate pe acceleratoarele GPU NVIDIA Tesla si pe NVIDIA NVLink, tehnologia de interconectare a GPU-urilor, implementate pe servere IBM POWER de generatie urmatoare, noile supercomputere vor fi puse in functiune in 2017.


Sistemul “Summit” construit la Oak Ridge National Laboratory va avea o putere de calcul de 150-300 petaflopi si va fi folosit pentru programe stiintifice. Depasind viteza de 100 de petaflopi, al doilea sistem, botezat “Sierra”, va avea un rol deosebit de important in derularea programului de securitate nucleara initiata de Lawrence Livermore National Laboratory.


Sistemele vor depasi considerabil performantele actualui campion din Statele Unite ale Americii, supercomputer-ul “Titan” din Oak Ridge, care dispune de o viteza de calcul maxima de 27 petaflopi, cat si pe cele ale celui mai rapid supercalculator din lume de la ora actuala. Tianhe-2 din cadrul National Super Computer Center situat in Guangzhou in China, are o viteza maxima de calcul de 55 petaflopi.


Summit, la fel ca Titan, va fi dedicat proiectelor de stiinta deschise, ceea ce inseamna ca cercetatorii din intreaga lume vor avea oportunitatea de a se inscrie pentru a putea folosi sistemul.

SUA investeste in realizarea „Summit” si „Sierra” cu scopul de a creste independenta energetica a tarii, dar si pentru a face noi descoperiri care sa ajute la oprirea schimbarilor climatice, la cresterea eficientei carburantilor, la prevenirea dezastrelor naturale, la cresterea sigurantei depozitarii materialelor nucleare sau la cresterea competitivitatii economice.


Dezvoltarea acestor sisteme reprezinta primul punct important in cadrul parteneriatului dintre IBM si NVIDIA, implicand si munca celor de la OpenPOWER Foundation, o comunitate deschisa, creata cu scopul de a dezvolta solutii de calcul revolutionare.

Comunitatea de super solutii de calcul lucreaza de mai multi ani la construirea unor sisteme de calcul pe scara exa, care pot efectua un decalion – un miliard de miliard sau 1018 – de operatii in virgula mobila pe secunda, cunoscute pe scurt ca FLOPS. Un FLOP este echivalentul unei singure operatii matematice, precum inmultirea a doua numere.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite