Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Putine organizatii din Romania constientizeaza nevoia unui sistem ECM“

28 Aprilie 2006



Compania Star Storage detine in portofoliul de solutii si sistemul de Enterprise Content Management Documentum, o solutie care tinteste pozitia de lider pe piata mondiala ECM. O piata in crestere, pe care analistii o coteaza ca foarte promitatoare, tendinta care se face simtita, potrivit celor de la Star Storage, si in Romania, chiar daca, la ora actuala, avantajele unui acest sistem nu sunt inca unanim constientizate.
RaresVasilescu
Market Watch: Considerati ca piata romaneasca a atins nivelul critic de implementari de solutii de Content Management care sa permita evolutia spre Enterprise Content Management?


Rares Vasilescu, Development Manager Star Storage: Putine organizatii din Romania constientizeaza nevoia unui sistem ECM. Unul dintre lucrurile care trebuie realizate de o astfel de companie este sa-si defineasca o strategie informatica globala, care sa pozitioneze corect solutia de content management - ECM. Piata este inca in crestere, o crestere ceva mai mare decat la nivel mondial in acest domeniu, dar pasul la Enterprise Content Management se face incet, calculat.


M.W.: Exista cereri directe, concrete pe piata romaneasca pentru astfel de solutii complexe de management al informatiei?


Rares Vasilescu, Star Storage: Exista o multitudine de cereri si avem clienti care vin axati direct pe solutii ECM. Sunt clienti care inteleg importanta gestionarii informatiei la nivel global in organizatiile lor, atat din punctul de vedere al integrarii tuturor sistemelor operationale deja instalate, cat si al datelor nestructurate. Acesti clienti realizeaza faptul ca bazele de date si aplicatiile realizate pe acest suport acopera sub 50% din necesarul lor de manipulare a informatiei.


M.W.: Care sunt verticalele care manifesta interes fata de solutiile ECM?


Rares Vasilescu, Star Storage: Printre cele mai deosebite solutii ECM se numara sistemele implementate in industrie. De asemenea, sectorul financiar este foarte interesat de astfel de solutii, intelegand avantajele competitive de care pot beneficia in urma implementarii.


M.W.: Considerati ca impunerea standardelor UE (in ideea apropiatei integrari) va reprezenta un factor care va favoriza „adoptarea“ intr-un ritm mai rapid a solutiilor ECM in Romania?


Rares Vasilescu, Star Storage: Sunt foarte multe motive pentru care o companie cauta sa-si implementeze un sistem ECM. Pe langa cele obisnuite, integrarea in UE va aduce, fireste, un set de reglementari in diverse industrii. Pe de alta parte, multe companii din Romania se supun deja unor astfel de reglementari, din cauza ca fie sunt subsidiarele unor companii multinationale, fie au exporturi in UE. Nu cred ca vom vedea o crestere spectaculoasa a adoptarii ECM numai din acest motiv.


M.W.: Care sunt motivele pentru care institutiile guvernamentale si cele financiare sunt considerate, cel putin la ora actuala, drept principalii potentiali clienti ai unei solutii ECM?


Rares Vasilescu, Star Storage: Institutiile guvernamentale manipuleaza extrem de multe documente. De asemenea, circuitul documentelor in interiorul lor este stufos si trebuie urmarit indeaproape. Este un scenariu tipic, care creeaza premisele unei implementari ECM de succes si, prin urmare, multe companii producatoare incearca sa ofere solutii in aceasta zona. Sectorul financiar este, de asemenea, un mare consumator de informatie nestructurata si are, de obicei, si avantajul unei conduceri sensibile la ultimele tehnologii. Multe dintre implementarile existente acopera atat colectarea documentelor (din hartie si in format electronic), cat si gestiunea lor ulterioara (fluxuri de lucru). Acest tip de solutii este implementat atat la clienti care detin o singura locatie, cat si la organizatii distribuite in intreaga tara. Date fiind volumul si importanta informatiilor vehiculate, o serie de solutii sunt prevazute si cu optiune de recuperare in caz de dezastru si, eventual, si de continuitate a afacerii in acest caz. O parte importanta a implementarii solutiilor existente o reprezinta si integrarea cu solutiile existente la beneficiar (de exemplu, SAP, Lotus Notes, sisteme specifice de tip ERP sau CRM etc.).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Victor
Cat costa o implementare ECM Documentum sau UMC (Oracle ) ?
09 Aprilie 2009, 05:50:11