Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Propunere pentru tarifele de interconectare cu operatorii de telefonie mobila

28 Aprilie 2006




La finele anului 2005, in Romania, erau circa 13,35 milioane de SIM-uri vandute de cei patru operatori: Orange Romania, Connex Vodafone, Telemobil si Cosmote, din care primii doi detin impreuna 96,9% din totalul utilizatorilor. Duopolul romanesc este un caz aproape unic in Europa, unde, de regula, al treilea operator detine peste 15% din piata, fapt care denota competitii mult mai bine echilibrate. Duopolul romanesc se datoreaza, in principal, prestatiei deosebite a celor doi operatori GSM900, care, printre altele, au si creat piata, dar si cadrului legislativ permisiv. Si am in vedere, in primul rand, tarifele de interconectare mult prea mari. De exemplu, o convorbire din reteaua Atlas Telecom si terminata in orice retea de telefonie mobila din Romania costa, la lansare, 0,14 euro/minut, mai scumpa decat una terminata intr-o tara europeana 0,12 euro/minut!!!


Ponderea interconectarii in economia unei convorbiri


Sa ne imaginam o convorbire intre un utilizator GSM900 aflat la Constanta si un altul conectat in aceeasi retea, dar aflat in celalalt capat al tarii, la Oradea, de exemplu. Pentru aceasta convorbire chematorul va plati tariful pentru convorbiri in aceeasi retea in functie de optiunea aleasa (pre-paid, postpaid) si care reflecta costurile legate de transportul semnalului electric intre Constanta si Oradea. Acest tarif poate fi chiar si de 1 cent/minut, cum am vazut recent intr-o reclama Connex.


Sa ne imaginam ca utilizatorul chemat este conectat in alta retea de telefonie mobila, Orange, de exemplu. In acest caz, chematorul, utilizator Connex, va trebui sa plateasca, pe langa centul de care am pomenit mai inainte, inca 0,1 USD/minut, numai pentru faptul ca trebuie sa se interconecteze cu o alta retea.


Ce inseamna de fapt interconectarea? Pentru chemator, o centrala in plus care va directiona apelul catre centrala omoloaga a retelei chematului. Cele doua centrale pot fi in Constanta, in Oradea sau oriunde in Romania, lungimea circuitului parcurs de semnalul electric in fiecare dintre cele 2 retele depinzand de pozitia acestora. Insa, traseul parcurs de semnalul electric al convorbirii ramane acelasi: Constanta– Oradea. Este evident ca aceste costuri suplimentare, legate de conectarea cu o alta retea (centrala chematorului+circuit interconectare+centrala chematului), sunt mult prea mici in economia convorbirii Constanta-Oradea si ca cei 0,1 USD/minut se constituie intr-o bariera intre cele doua retele. Pentru cazul considerat ponderea cheltuielilor legate numai de interconectare ar putea reprezenta circa 5% din totalul cheltuielilor pentru realizarea convorbirii.


Un alt caz extrem este atunci cand cei doi utilizatori se afla in aceeasi localitate, Bucuresti de exemplu, situatie in care cheltuielile cu realizarea convorbirii sunt mult mai mici decat in primul caz (traseul parcurs de semnalul electric este mult mai scurt), iar ponderea interconectarii va fi mai mare.


Comparatie GSM900 - telefonia fixa


ANRC s-a plans de lipsa de cooperare a operatorilor GSM900 care nu au furnizat date pentru a fi folosite in modelul de calcul LRIC la calculul tarifelor de interconectare, fapt pentru care Orange a fost amendat cu 15 milioane ROL/zi intarziere sau circa 400 euro/zi. Adica, 0,15 milioane euro/an sau 0,02% din cifra de afaceri de 870 milioane euro in 2005! Destul de convenabil!


In lipsa unor calcule riguroase, vom face o comparatie cu telefonia fixa, unde RomTelecom, mult mai cooperant (sau …), a furnizat date care i-au permis ANRC sa determine cu precizie tarifele de interconectare cu reteaua RomTelecom: 2,27 eurocenti/ minut fiind tariful maxim pentru anul 2006 si 1,29 eurocenti/ minut tariful maxim pentru 2007.


Tarifele reflecta cheltuielile (investitionale si operationale) pe care operatorii le fac pentru a oferi serviciul si, din acest motiv, o analiza comparativa a lor va furniza informatii referitoare la nivelul cheltuielilor si tarifelor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite