Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Diverse >> Stiri si comunicate

Schneider Electric a contribuit la construirea unui centru de date din Norvegia

03 Ianuarie 2015



Schneider Electric a colaborat cu Green Mountain AS pentru a construi cel mai prietenos cu mediul si eficient energetic centru de date din lume, in Norvegia. Green Mountain Data Center este situat intr-un fost depozit de munitie al NATO din localitatea Rennesøy, in interiorul unui munte, langa un fiord norvegian, fapt care ii permite accesul la energie electrica la costuri reduse. In cadrul acestui proiect, Schneider Electric este responsabila de intreaga infrastructura IT. De asemenea, Schneider Electric si Green Mountain au construit recent un alt centru de date la Rjukan, un sit industrial istoric din Norvegia.


Un spatiu de 21.000 de metri patrati adanc in interiorul unui munte, pe coasta de vest a Norvegiei, a oferit o locatie unica pentru acest proiect. In plus, fiordul din proximitate constituie o oportunitate de climatizare naturala si eficienta, astfel ca Centrul de Date Green Mountain se bazeaza in proportie de 100% pe hidroenergie, la costuri reduse.
Situl este format din sase camere care pot fi accesate printr-un tunel lung de 100 de metri sapat in inima muntelului. Gradul inalt de securitate al locatiei este garantat, iar centrul de date este construit la standarde de nivel inalt si in conformitate cu cerintele Uptime Institute pentru certificarea Tier III si, in multe aspecte, cu nivelul Tier IV. In prezent, proiectul se afla in proces de obtinere a certificarii Uptime Institute.


Centrul de date este alimentat cu energie de la numeroasele hidrocentrale din zona. Mai mult, Schneider Electric si Green Mountain AS au creat un sistem de climatizare care utilizeaza efectul de gravitatie pentru a aduce apa rece din fiord in statia de climatizare a centrului de date, fara a consuma energie electrica. La niveluri de sub 75 de metri in adancime, temperatura apei este stabila in timpul anului, de 8 grade Celsius, iar apa utilizata pentru racirea centrului de date este adusa de la 100 de metri adancime. Solutia de racire (care include statia de climatizare, pompele si conducta pentru apa rece) ofera o solutie redundanta si independenta de conditiile de mediu. De asemenea, nu sunt generate gaze de refrigerare, iar simplitatea sistemului asigura o solutie robusta.


Schneider Electric si Green Mountain AS au construit recent inca un centru de date in Norvegia, similar celui de la Rennesøy. Noul centru de date de la Rjukan, o zona industriala istorica din Telemark, in centrul Norvegiei, a fost finalizat inainte de termen si este deja functional.
Rjukan este cunoscut atat ca orasul in care soarele nu straluceste niciodata pe timp de iarna, cat si pentru patrimoniul sau industrial si abundenta de energie din surse hidro. Urmand modelul centrului de date premiat de la Rennesøy, noua unitate de la Rjukan este alimentata integral cu hidroenergie si reprezinta prima etapa dintr-o investitie de peste 70 de milioane de euro care vizeaza construirea unei unitati de colocare cu „zero emisii”.


Norvegia este locul ideal pentru a construi centre de date verzi. Cu peste 98% din electricitate provenind din surse hidro si avand ca valoare centrala sustenabilitatea, Norvegia este cel mai mare producator de hidroenergie din Europa, oferind, de asemenea, un cadru politic, legislativ si financiar stabil pentru investitii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite