Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

USAMV București, un integrator de proiecte strategice pentru învăţământul superior

05 Ianuarie 2015




Acest acord a luat naștere din necesitatea de a soluționa o serie de aspecte cu care universitățile de științe agricole se confruntau până acum, de a îmbunătăți procesul didactic și de inserție pe piața muncii a absolvenților, de a facilita accesul la fonduri naționale și internaționale. În acest sens am considerat oportune următoarele direcții de colaborare: Consultarea Consorțiului la elaborarea strategiilor și politicilor de dezvoltare a agriculturii și spațiului rural; Promovarea în comun a inițiativelor și acțiunilor ce privesc cercetarea științifică; Participarea activă a universităților din cadrul Consorțiului la dezvoltarea sistemului de consultanță în agricultură; Sprijinirea stațiunilor didactice, existente în structura fiecăreia dintre universitățile memebre ale Consorțiului, în activitățile de formare inițială și continuă și a celor științifice și de cercetare; Sprijinirea Consorțiului, în condițiile legislației europene și naționale în vigoare, pentru a fi considerat categorie eligibilă de potențial beneficiar în cadrul proiectelor ce se vor derula prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020; Participarea universităților membre ale consorțiului în cadrul programelor de cercetare sectorială inițiate de MADR; Inițierea și derularea de programe integrate de cercetare în domeniul agricol și al dezvoltării rurale; Structurarea/reglementarea cooperării dintre MADR, Consorțiu și Ministerul Educației Naționale (MEN) în vederea facilitării și adoptării unor măsuri și organizării unor acțiuni strategice de sprijin acordat liceelor și colegiilor agricole, de altfel, consorțiul USAMV-urilor constituind principalul partener de dialog al MEN în elaborarea politicilor în domeniul învățământului agronomic și medical-veterinar; Oferirea de către MADR de stagii de practică pentru studenții din universitățile membre; Oferirea de către universități de expertiză tehnică pentru realizarea de studii de caz.

În contextul în care sunteţi şi preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, USAMV București a devenit mai vizibilă în peisajul învăţământului superior romanesc şi a ajuns să fie un liant între universităţile româneşti şi instituţii guvernamentale reprezentative. Este în acest moment USAMV București un integrator de acţiuni şi proiecte strategice dezvoltate în beneficiul agriculturii şi învăţământului superior românesc?


Calitatea de Președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România (CNR), o responsabilitate care mă onorează, cu atât mai mult cu cât este pentru prima oară când un rector al unei USAMV deţine această poziţie, îmi oferă șansa de a răspunde unor provocări pe care domeniul educațional și cel al cercetării și inovației le reprezintă în contextul unei societăți moderne, bazate pe cunoaștere. În acest context, în completarea cadrului legal care defineşte CNR ca partener principal de dialog cu Ministerul Educaţiei Naţionale, am considerat oportună crearea unui cadru de dialog între universități și Ministerul Fondurilor Europene, buna cunoștere a oportunităţilor şi mecanismelor de finanţare fiind un punct cheie în vederea atragerii de fonduri europene care să conducă la dezvoltarea și modernizarea instituțiilor de învățământ superior din România pentru a se alinia la standardele europene și internaționale.

În urma acestei colaborări, în parteneriat şi cu Ministerul Educaţiei Naţionale, putem afirma că deja s-a remarcat o creştere a ritmului de derulare a proiectelor finanțate din fonduri europene dezvoltate practic în toate cele 92 de instituții de învățământ superior românesc. În cadrul acestor proiecte, universitățile beneficiază de posibilități remarcabile în avantajul studenților și a personalului didactic și nedidactic, prin creșterea calităţii formării profesionale, a dezvoltării bazei logistice din universități și în centre pilot de efectuare a activităților practice, stațiuni didactice, precum și prin deschiderea unor oportunități de colaborare cu mediul de afaceri.



Cum decurge colaborarea cu Ministerul Educaţiei Naţionale? Cum v-aţi implicat relevant în dezvoltarea politicilor, strategiilor şi acţiunilor MEN?


Colaborarea cu MEN a ajuns să fie în prezent, în mod firesc, una permanentă, centrată pe îmbunătățirea calității învățământului românesc și modernizarea acestuia la standarde internaționale, pentru a putea face față unei societăți noi, dinamice, bazată pe cunoaștere și informații. Datorită faptului că CNR este partener principal de dialog al MEN, iar USAMV București deține președinția acestei organizații, universitatea noastră a fost, în mod firesc, consultată alături de toate celelalte universităţi româneşti acreditate. Aici putem face referire la modificările legislative care au vizat îmbunătăţirea şi asigurarea funcţionalităţii cadrului învăţământului superior românesc, la hotărârile de guvern ce vizează structura universităţilor şi programele de licenţă şi master oferite studenţilor, la dezbaterea privind metodologia de finanțare a învățământului superior pentru 2015, la metodologia privind mobilitatea studenților, la metodologia care reglementează înființarea Centrelor de orientare și consiliere în carieră, metodologia de abilitare, etc. Un moment important în activitatea CNR l-a constituit semnarea Acordului asupra măsurilor ce urmează să fie adoptate în domeniul învăţământului, măsuri solicitate şi aşteptate de către întreg sistemul educaţional din România. De asemenea, CNR a avut un rol consultativ și în elaborarea Strategiei Naționale CDI 2014-2020.

La nivel internaţional, în calitate de reprezentant al CNR, am participat alături de reprezentanţi MEN la o serie de acţiuni de consolidare a parteneriatelor în domeniul cercetării ştiinţifice. Dintre acestea aş exemplifica întâlniri importante la NASA, Congresul SUA, Harvard, National Science Foundation (SUA), Googleplex California, George Washington University, CNRS Franţa, Academia Parisului, "Route des Lasers" şi ALPhA NOV - Optics & Lasers Technology Center Bordeaux, Laserul Megajoule, Institutul Comun pentru Cercetare Nucleară (JINR) din Dubna, etc. La aceste întâlniri, se adaugă acţiunile de promovare a oportunităţilor oferite de învăţământul superior românesc pentru cetăţeni non-UE, în țări precum Vietnam, China, Turkmenistan, Senegal, etc.

Rezultatele Admiterii din acest an la cele 7 Facultăţi din cadrul USAMV probează atractivitatea domenilor educaţionale şi vorbesc totodată de dinamică acestora. Care sunt principalele câştiguri în 2014?

De câţiva ani programele oferite de universitatea noastră sunt tot mai căutate. Deşi numărul studenţilor înregistrează scăderi dramatice la nivel naţional în multe domenii, în USAMV București numărul total de studenţi se menţine constant, la cca. 12.000, pentru al treilea an consecutiv. Acest lucru ne confirmă faptul că domeniile mai noi în care pregătim specialişti "prind rădăcini", iar domeniile consacrate îşi demonstrează cu o vigoare încă şi mai mare atractivitatea, studenţii înţelegând din ce în ce mai bine rolul şi importanța agriculturii în dezvoltarea economică a României. Spre exemplu, consider relevant faptul că anul acesta, ca şi anul trecut, pentru programul de studiu Agricultura a fost ocupată încă din prima sesiune de admitere întreaga capacitate de şcolarizare, însemnând locuri bugetate şi locuri cu taxă; dacă ne raportăm la locurile bugetate, acestea au fost în totalitate ocupate în prima sesiune de admitere pentru toate cele 23 programe de licenţă, dar şi pentru cele 26 de programe de master din USAMV București. Pentru cea de-a doua sesiune de admitere (toamna), pe baza acestor rezultate, MEN a acordat o suplimentare a cifrei de şcolarizare, locuri care au fost de asemenea ocupate integral.

Cum aţi reuşit în 2014 şi cum continuaţi să creşteţi gradul de atractivitate al USAMV Bucureşti?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite