Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

USAMV București, un integrator de proiecte strategice pentru învăţământul superior

05 Ianuarie 2015




În primul rând prin creşterea calităţii actului educaţional, dar şi prin îmbunătățirea condițiilor materiale oferite studenților, atât în ceea ce privește desfășurarea activităților didactice și de practică, dar şi prin confortul și siguranța oferite în interiorul campusului. Începând cu acest an, accesul în campus este sistematizat şi monitorizat, numărul de locuri de parcare amenajate pentru studenți a crescut substanţial la cererea acestora și au fost finalizate proiecte importante de amenajare a clădirilor şi spaţiilor de studiu, cazare şi recreere în cele 2 campusuri ale USAMV București: Agronomie Herăstrău şi Medicină Veterinară.

Scopul principal al universității noastre este de a pregăti specialiști în domeniul agronomic şi medical-veterinar, iar conexiunea cu piața muncii este vitală. Numărul ridicat de specialiști sau, din contră, deficitul lor, atrage cu sine efecte negative pe multe paliere: individual, social și economic, lucru pe care nu ni-l dorim. În acest sens, cel mai important proiect pe care l-am demarat anul acesta pentru susținerea studenților noștri este AgriCons-AgriTin, proiect ce vizează înființarea în Campusul Agronomie-Herăstrău a unui Centru pilot de dezvoltare a specialiștilor în domeniul agricol, cu scopul de a facilita inserția acestora pe piața muncii. Prin acest proiect ne-am propus să susţinem într-o primă etapă capacitatea de ocupare a 875 de persoane inactive din regiunile Sud-Muntenia, S-E şi S-V. De asemenea, suntem parteneri și în alte proiecte care au ca scop consilierea și pregătirea practică a studenților pentru a le facilita inserția pe piața muncii la absolvire.



În ceea ce privește internaționalizarea, un fenomen global în continuă evoluție, USAMV București a dezvoltat și s-a implicat într-o serie de programe internaționale care vizează schimburile de studenți și profesori, schimbul de experiență şi cooperarea în proiecte de cercetare. Promovarea Universității reprezintă un alt punct de interes, în acest sens fiind permanent preocupați de promovarea ofertei educaționale și a facilităților asigurate studenților. Un obiectiv deosebit de important în ceea ce privește internaționalizarea îl reprezintă încheierea de acorduri de colaborare cu universități din Uniunea Europeană, dar și din afara acesteia, permițând studenților români, dar și celor din străinătate să participe la mobilități de studiu și plasament. În acest context se înscriu acţiunile de promovare din ultimul an, acţiuni organizate în parteneriat cu CNR şi MEN în ţări UE, dar şi în ţări din Asia, Africa şi America de Sud.

În plus, pentru că dorim în permanenţă să ne adaptăm la cerinţele şi provocările existente la nivel naţional şi internaţional, de anul acesta, în cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară am înfiinţat un program de studii universitare de licenţă în limba engleză. În perspectivă ne propunem să diversificăm oferta educaţională a USAMV București prin înfiinţarea altor programe de studiu în limba engleză, în fucție de cerinţele existente la nivel internaţional.

Dezvoltarea componentei de CDI este o măsură a gradului de evoluţie al oricărei universităţi. Cum aţi punctat semnificativ în această direcţie?

Cercetarea susține procesul educațional, rolul său fiind extrem de important pentru întreaga evoluţie a USAMV București. De aceea, am avut în vedere dezvoltarea bazei materiale pentru activitățile de cercetare. Începând cu anul acesta, institutelor, centrelor şi stațiunilor de cercetare-dezvoltare şi practică deja existente în patrimoniul USAMV, li s-a alăturat Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare - Hortinvest, un veritabil şi modern institut de cercetări integrate care cuprinde 13 laboratoare și o seră de cercetare nouă. Tot în acest an s-au adus îmbunătățiri câmpurilor experimentale din cadrul campusului Agronomie-Herăstrău și în viitor dorim să le aducem la standarde europene, fiind o resursă materială importantă.

În scopul susținerii active a cercetării și al diseminării rezultatelor obținute, începând cu anul 2012 am organizat anual Conferința internațională Agriculture for life, life for agriculture, manifestare de înalt nivel ce reunește specialiști din întreaga lume în vederea împărtășirii rezultatelor obținute și experienței practice legate de agricultură, de viaţă şi mediul înconjurător, în cadrul unor sesiuni interactive. Constatăm cu satisfacţie faptul că numărul lucrărilor ştiinţifice prezentate şi al participanţilor înregistrează creşteri considerabile de la an la an, în condiţiile în care se multiplică şi numărul ţărilor participante, în paralel cu consolidarea prestigiului, aspect cuantificat prin indexarea în baze de date internaţionale a volumelor conferinţei. Cadrele didactice ale USAMV București își pot valorifica expertiza în domeniul cercetării prin contribuția la dezvoltarea domeniului în calitate de membri ai Consiliilor de Administrație ale Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare, ai Colegiului Consultativ în Cercetare, Dezvoltare, Inovare, ai Consiliului Național al Cercetării Științifice.

Ancorat puternic în managementul universitar, aveţi în permanenţă în atenţie planul de perspectivă. Care este rolul strategic pe care doriţi să-l joace USAMV Bucureşti în 2015, dar şi pe termen mediu şi lung?

Experiența și istoria USAMV București de peste 160 de ani ne onorează, dar ne și obligă la o gândire strategică în proiectele pe care le dezvoltăm. Aşa cum am încercat să evidențiem până acum, în actualul context, o viziune pe termen lung şi o strategie coerentă cu aceasta presupune atât o sinergie a forţelor la nivel naţional (consorţii universitare, consorţii cu institute de cercetare, consolidarea parteneriatelor cu CNR, MEN, MADR, MFE), cât şi o susţinere din ce în ce mai puternică a internaţionalizării activităţilor USAMV Bucureşti.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite