Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IPCUP Ploieşti forează pentru piață

05 Ianuarie 2015



Grupul de cercetare - proiectare Utilaj Petrolier IPCUP Ploieşti din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA este o entitate specializată, având ca obiect principal de activitate efectuarea de cercetări fundamentale şi aplicative, dezvoltare tehnologică, elaborare de reglementări tehnice şi economice de interes naţional, asigurarea cerinţelor tehnice pentru utilajele, instalaţiile şi echipamentele de foraj-extracţie şi armăturile industriale.



În 2013 IPCUP Ploieşti a fost preluat de către MEN, iar angajații săi au fost detașați la ICPE-CA. În contextul în care, în actuala abordare energetică obiectivele strategice au în vedere şi complementarizarea domeniilor de activitate ale entităţilor, s-a estimat că evoluţia IPCUP Ploieşti alături de ICPE-CA va răspunde şi va contribui la atingerea acestor obiective.

IPCUP Ploieşti reprezintă o verigă importantă în lanţul entităţilor care asigură necesarul energetic al României. Cu o experienţă de 60 de ani, IPCUP a obţinut realizări în dezvoltarea mecanicii construcţiilor de maşini, ingineriei instalaţiilor şi echipamentelor de foraj-extracţie, în realizarea de produse capabile să promoveze noile tehnici şi tehnologii în domeniul activităţii de foraj-extracţie, precum şi în dezvoltarea şi perfecţionarea tehnicilor şi echipamentelor specifice utilajului petrolier, în proiectarea dispozitivelor pentru mecanizarea şi automatizarea operaţiunilor de manevră a materialului tubular.

De-a lungul celor 60 de ani, proiectele de cercetare s-au concentrat asupra unor teme majore ale dezvoltării şi modernizării sectorului petrolier din România, de obţinere a unor rezultate remarcabile cu grad sporit de inovare.
Transferul tehnologic este un proces derulat de către structuri de cercetare, prin care un sistem de cunoştinţe (patentat sau nepatentat) este transferat spre entităţi socio-economice, capabile să materializeze aceste cunoştinte pentru beneficiul lor sau al societăţii, în general. În cadrul grupului există o preocupare constantă pentru asigurarea transferului tehnologic al rezultatelor cercetării, care sunt astfel valorizate.

Dintre realizările care au făcut obiectul transferului tehnologic în ultimii ani putem menţiona câteva instalaţii şi echipamente care au fost deja executate de către partenerii tradiţionali şi exportate:
• Documentaţie de execuţie pentru Instalaţia de foraj F200 EA/DEA;
• Documentaţie de execuţie pentru modernizarea Instalaţiei de foraj F500 DEC;
• Documentaţie de execuţie pentru Instalaţia de foraj F320 – EA/DEA (-45°);
• Adaptare frână cu discuri EDSV 436 la troliu de foraj marin TFM 55E.

Instalaţiile de foraj puţuri de apă, model de transfer tehnologic
În dorința de a se adapta dinamicii pieţei şi de a extinde domeniul de activitate, în ultimii ani grupul a avut preocupări în direcţia identificării de noi segmente de piaţă în care experienţa tradiţională să poată fi concretizată. Identificând o oportunitate, şi anume necesitatea de alimentare cu apă în zonele rezidenţiale, apărută în perioada de dezvoltare a pieţei imobiliare, precum şi dezvoltarea tehnologiilor de încălzire bazate pe pompe de căldură care necesită foraje de mică şi medie adâncime, grupul a adaptat schemele cinematice tradiţonale pentru instalaţii de mică capacitate destinate forajului la adâncimi între 75-100 m, adâncimi la care se găsesc straturile acvifere potabile, necontaminate de substanţele chimice utilizate în agricultură.

Astfel, în cadrul programelor de cercetare IPCUP a realizat prima instalaţie destinată forajului puţurilor de apă până la adâncimea de 75 m, denumită “Instalaţie superuşoară de forat puţuri de apă” datorită gabaritului redus şi mobilităţii sale.

Documentaţia de execuţie a fost transferată Departamentului de transfer tehnologic – Microproducţie al IPCUP, în cadrul căruia a fost realizată sub stricta supraveghere a directorului de proiect.
Instalaţia FA 75, cu acţionare mecanică, a fost valorificată prin vânzarea directă către persoane fizice, precum şi prin achiziţionarea de către un prestator de servicii care o utilizează cu succes. Afacerea acestuia se bazează în exclusivitate pe utilizarea acestei instalaţii, iar succesul se datorează productivităţii instalaţiei.

Secretul productivităţii acestei instalaţii şi, implicit, al preţului redus pe metru forat se datorează circulaţiei directe de fluid de foraj (dacă se întrerupe circulaţia în sondă, de exemplu, din cauza unor straturi poroase, se opreşte lucrul şi se adaugă în fluidul de foraj bentonită sau un gel special pentru impermeabilizarea sondei şi restabilirea circulaţiei) şi, nu în ultimul rând, forajul puţului de apă prin mai multe treceri ale sapelor pe toată adâncimea, până la atingerea diametrului maxim final al puţului cu un set de sape format din sape pilot, sapă cu carbură de tungsten pentru rocă dură şi sape lărgitoare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Vasile
Si cu salariile restante cum ramane?Ce spune ''doamna directoare''?Normal.....nu are nevoie de ei
27 Ianuarie 2015, 04:57:59
DUIU
Au fost de-a lungul vremii in IPCUP Doamne pedante. Acum, cele care au ramas nu sunt pedante. Ma intreb? Mai iau salariile restante. Nu. Ca o frunza de artar, va fentat madam Hategan. Va chemat mereu la greva sa injurati si sa barfiti, sa strigati in gura mare! VREM SA PICE DIRECTORUL ca sa vina rectorul. Acum fratilor ipcupisti,ati ramas doar anal listi. Multi pupara in dos, stergeau usile cu sprirt poate vine un anal it Iar cind colo frate draga voievodul Mircea Petre ca v-a pus-o pendelete. Mai dormiti? Mai credeti la salarii restante cu tovarasa de lupta revolutionara Giorgiana? Va doresc , ce sa va doresc, salarii restante.! Him. Le mai luam vreodata? What is a question?
29 Ianuarie 2015, 09:27:52
Georgia
Bai Georgiano ti-ai batut joc de toti.Gândeste ca mai ai oameni care sunt la pensie fara salarii luate si.unii dati în somaj tot asa fara salarii luate. Vrem sa stim si noi când s-ar putea lua salariile? Meriti sa ti se spuna "doamna directoare"?
02 Martie 2015, 02:50:46
gaby
stimata dn directoare ca mult va placut sa ajungeti aici acum aveti o sarcina in plus sa dispuneti sa dati bani salariatilor inapoi de buna voie salarii pentru care NOI am muncit salariile restante mai ales celor care au plecat in somaj ca oforma disperata nu aveam scrii ,sotul in functii de functi asadar deocamdata va rugam... faceti ceva maret ce nati facut niciodata deveniti o EROINA 03mar 2015
03 Martie 2015, 12:29:00
avem nevoie de ing si tehnicieni
Ar trebui sa le dea de gandit astora de guverneaza tara.Orase precum Ploiesti si Campina ar trebui sa isi faca specialisti in petrol.Unii vor iesi la pensie.Dupa ei potopul.
15 Aprilie 2019, 04:09:28
adrian
Am lucrat in acest institut(1989-1994).Din pacate anumite " probleme" de abordare atat a salariatiilor cat si a conducerii, au generat decaderea institului. Acum 30 de ani acest institut era o forta.Oameni capabili care proiectau instalatii de foraj orizontal au fost aruncati in strada.Tinerii de 21 de ani care erau angajati ca desenatori si care scoteau ansamble si subansamble la palnsete, au fost aruncati in strada. Oameni in pragul pensionarii (care mai aveau 3-4 ani pana la pensie) desi erau proiectanti principali trageau la planseta in tus, dar erau tinuti in institut pentru a avea rezerva de scadere de personal.Pentru mine este clar ca o politica urata a generat decaderea institului.In mod normal Institutl trebuia sa fie o anexa a IPG.Iar finatarea sa permita realizarea de specialisti in domeniu.Pacat....
16 Iunie 2021, 10:48:29
Gabriela
Dacă tot va merge bine dați - ne salariile restante va doare in cot sa zic mai elegant dece nu înaintați cererea falimentului că nu mai faceți doi bani câți salariați mai aveți și pe aceia îi trimiteți acasă în fara plată legea falimentului asta e salvarea
08 Ianuarie 2023, 03:08:26