Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

UPB dă un nou IMPULS pentru facilitarea intrării tinerilor pe piaţa muncii

05 Ianuarie 2015



• 10.000 de studenţi au şansa de a face practica în cadrul companiilor

Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) continuă procesul de modernizare a şcolii româneşti prin creşterea numărului de proiecte de practică menite să apropie studentul de viaţa reală şi de piaţa muncii. Ultimul dintre proiecte se derulează sub titlul Student azi! Profesionist mâine! - Îmbunătăţirea procesului de inserţie pe piaţa muncii a studenţilor din domeniile tehnic / economic / medical veterinar (IMPULS) şi urmăreşte facilitarea şi îmbunătăţirea procesului de inserţie pe piaţa muncii şi dezvoltarea aptitudinilor de muncă a unui număr de 10000 de studenţi înmatriculaţi în învăţământul superior tehnic/economic/medical veterinar, prin dezvoltarea şi furnizarea de programe integrate de orientare, consiliere profesională şi dezvoltarea a 500 de parteneriate cu potenţiali angajatori.




Proiectul se derulează în perioada 01.04.2014 – 30.11.2015, regiunile acoperite sunt Bucureşti – Ilfov; Sud-Est ; Centru – Sud; Centru; Sud-Vest Oltenia, iar judeţele implicate sunt Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Alba şi Dolj. UPB coordoneaza acest program naţional şi are ca parteneri universităţile Universitatea de Știinte Agronomice și Medicină Veterinară din Bucuresti, Universitatea Româno-Americană din București, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea "1 Decembrie" 1918 din Alba Iulia, Universitatea din Craiova și Universitatea Ovidius din Constanța.

Primele rezultate
În intervalul 01.05.2014 – 31.07.2014 s-a desfăşurat prima etapă a proiectului, 1965 de studenţi beneficind de servicii de orientare și consiliere profesională în carieră, în timp ce 107 studenţi au încheiat stagiul de practică şi au primit atestate din partea companiilor. Durata stagiului de practică efectuat la agenţii economici a variat între 2, 3, 8, şi respectiv 12 săptămâni, în funcţie de planurile de învăţământ ale universităţilor partenere în proiect şi s-a desfăşurat sub coordonarea unor tutori de practică, stabiliţi de către companii. În urma efectuării stagiilor de practică, acestea au eliberat pentru fiecare student un atestat de practică, care a fost luat în consideraţie la evaluarea didactică finală. Pe baza rezultatele obţinute în cadrul acestei evaluări, primii 20 % dintre studenţi au fost propuşi pentru primirea a câte unui premiu în valoare de 2000 de lei.

În perioada menţionată au fost încheiate acorduri de colaborare pentru schimb de experienţă şi bune practici cu un număr de 252 agenţi economici, 500 de parteneriate fiind prognozate pînă la finalul programului. Întrucât programul integrat de orientare, consiliere în carieră şi practică propus în cadrul proiectului a suscitat un viu interes în rândul agenţilor economici, au fost încheiate acorduri de cooperare şi cu alţi agenţi care nu au fost identificaţi în primă instanţă.

Virginia Vasile, studentă în cadrul UPB şi participantă la primul val de practică a sintetizat beneficiile unei astfel de eperienţe: “Practica pe care am făcut-o a creat un drum, o legatură între lumea noastră, a studenţilor, şi lumea companiilor. Am plecat cu un bagaj de cunoştinţe dobandit pe parcursul cursurilor şi al seminarilor, le-am aplicat în cadrul companiei unde am lucrat, iar oamenii care m-au îndrumat mi-au arătat modalităţi concrete de a le pune în practica. Am avut ocazia să pun teoria în aplicare, am învăţat să-mi organizez mai bine timpul, să interacţionez şi să lucrez mai eficient într-o echipă, şi, cel mai important lucru, am fost încurajată să-mi exprim ideile şi să preiau iniţiativa pentru a le împlini“.

Principalele câştiguri



Prof. dr. ing. George Darie, rectorul UPB şi managerul IMPULS, consideră că astfel de proiecte, care sporesc ponderea aplicaţiilor practice în pregătirea studenţilor marchează o trecere de la un învăţământ bazat pe cunoştinţe la unul bazat pe competenţe. “UPB se află avangardă în învăţământul românesc în ceea ce priveşte practica studenţilor şi apropierea lor de piaţa muncii. Avem cel puţin 12 proiecte care s-au încheiat sau care urmează să se finalizeze în următoarea perioadă, dedicate exclusiv acestei priorităţi, respectiv o inserţie cât mai bună a absolvenţilor noştri, iar proiectul IMPULS urmează această traiectorie. Vom continua pe această linie şi vom încerca, încă din timpul facultăţii, să ajutăm studentul să ştie unde va lucra după absolvire. Dezideratul poate fi realizat numai prin urmarea de stagii de practică mai numeroase şi de mai lungă durată, prin strângerea legăturilor cu mediul economic. Astfel de proiecte aduc acel tip de experienţă recunoscută de angajatori și sunt un câștig pentru studenții noștri și pentru învățământul superior românesc.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite