Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCD Fizica Materialelor īşi creşte vizibilitatea internaţională organizānd evenimente ştiinţifice de amploare

06 Ianuarie 2015



Anul 2014 a fost bogat în evenimente ştiinţifice deosebite organizate de către INCD Fizica Materialelor. Trei dintre acestea atrag însă atenţia prin amploarea şi calitatea participării internaţionale:

1. Conferinţa internaţională Electroceramics
Aceasta se organizează la fiecare 2 ani în locaţii aprobate prin vot de către Comitetul Internaţional de Consiliere (Internaţional Advisory Board-IAC). Ultimele ediţii au fost organizate la Manchester (Marea Britanie) în 2008, la Trondheim (Norvegia) în 2010 şi la Twente (Olanda) în 2012. La Twente s-a propus ca organizarea următoarei ediţii să fie atribuită României. Perioada selectată pentru desfăşurare a fost 16-20 iunie 2014. Propunerea a fost aprobată prin vot unanim de către IAC, de organizarea efectivă urmând să se ocupe INCD Fizica Materialelor din Măgurele, în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Locul de desfăşurare al conferinţei a fost la Hotelul Intercontinental din Bucureşti. Site-ul conferinţei a fost lansat la jumătatea anului 2013 (www.electroceramics14.com).

Conferinţa a fost organizată pe 5 secţiuni principale:
1. Bulk functional materials (dielectric, fero, piezo, magnetic, multiferroic): synthesis, characterization and applications
2. Thin films and heterostructures for applications in micro and optoelectronic, sensing, energy applications, etc.
3. Nanoscale materials and related investigation techniques
4. Ionic, mixed and electronic conduction and applications
5.Theory and modeling

Pe lângă conferinţă au fost organizate şi două evenimente satelit, după cum urmează:
• COST MP0904 Action Showcase “Ferroelectric and multiferroic electroceramics: trends and perspectives” – pe 17 iunie 2014
• Brokerage organizat în cadrul proiectului NMP TeAM2 “From Projects Ideas to Projects Developments” – pe 16 şi 17 iunie 2014

La conferinţă şi la evenimentele satelit au fost trimise peste 370 de abstracte. Acestea au fost împărţite în: 3 prezentări plenare; 48 prezentări invitate; 179 contribuţii orale; 142 prezentări poster. Efectiv, la conferinţă au fost prezentate 2 contribuţii plenare, 46 contribuţii invitate, 166 contribuţii orale şi 112 contribuţii poster.

Lucrările de la conferinţă au putut fi publicate în Journal of European Ceramic Society, Thin Solid Films, şi AIP Procedings (publicat on-line la http://scitation.aip.org/content/aip/proceeding/aipcp/1627 în regim de acces liber).

2. Workshopul RD-50 CERN




RD-50 este un proiect de cercetare coordonat de către CERN, în care sunt implicate 48 de instituţii de cercetare din toată lumea (vezi http://rd50.web.cern.ch/rd50/). Titlul proiectului este „Radiation hard semiconductor devices for very high luminosity colliders”. Proiectul este dedicat îmbunatăţirii rezistenţei la radiaţii a detectorilor de particule utilizaţi în cadrul experimentelor desfăşurate la LHC. INCD Fizica Materialelor este un vechi colaborator al CERN. În RD50 este implicat prin studiul de defecte active, coordonând în acest moment pachetul de lucru cu titlul „Defect/Material Characterization”. Anual sunt organizate 2 workshopuri, unul la Geneva şi unul în una din ţările participante la colaborare. În 2014 a fost selectată România. Workshopul a fost organizat la Hotel Novotel, Bucureşti, în perioada 11-13 iunie 2014. La workshop au participat circa 80 de specialişti din ţară şi din străinătate.

3. Vizita Profesorului ALBERT FERT



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite