Cum va arăta jobul de mâine? • Munca este pentru mașini și tractoare. Pentru om, este jocul și pasiunea construcției

E limpede pentru orice manager că ne aflăm la un click distanță de atingerea acelei mase critice care va declanșa schimbări dramatice în ADN-ul conceptului de business și, implicit, de organizație. După zeci de ani în care evoluția în științele managementului s-a făcut din aproape în aproape, prin preluarea, aplicarea și transmiterea mai departe a bunelor practici, iată că tehnologia ne-a adus în pragul unei schimbări radicale de paradigmă; pentru a construi astăzi o organizație viabilă, trebuie să începem prin a formula principii noi, nu practici vechi, oricât de succes s-ar fi dovedit acestea.
Pentru că acea prăbușire în avalanșă a sistemului economic în criza din 2008 a fost facilitată tocmai de aceste principii moștenite și cultivate: standardizare, specializare, conducere unitară, conformism, predictibilitate și utilizarea de recompense extrinseci pentru angajați. Principii care se traduceau prin eficiență, disciplină și control, și cărora li se opune noua triadă a succesului oricărei afaceri: adaptabilitate, inovare, pasiune și inspirație. Modelul în sine se replică de sus în jos, la toate liniile de business și la orice nivel structural al organizației, reconfigurarea pornind însă invers, de jos în sus, cu ”celula primordială”: angajatul și arealul său, locul de muncă. Aici de altfel s-au manifestat încă de ani buni primele semne ale schimbării: activități și procese deja preluate pe platforme de automatizare, programul de lucru flexibil, activități efectuate de pe terminalele de acasă, amenajarea ergonomică, cu elemente de stimulare a creativității și spații de relaxare, în locul de muncă etc.
Dar, așa cum spuneam, locul de muncă se va schimba in mod esențial, noua sa paradigmă definindu-se din start chiar cu numele: ”locul” va deveni ”locurile”. Grație tehnologiilor de comunicare şi transfer de date, deja putem presta şi livra de pe tableta proprie, dintr-un șezlong pe malul Adriaticii, angajați într-un conference call, împreună cu un partener aflat la ski în Alpi și un client negociind în biroul său din Manhattan. Dar schimbarea ar trebui să însemne mult mai mult și mai profund de atât. Vorbim despre un set de valori definit prin autonomie, pasiune, flexibilitate, diversitate, colaborare, experimentare.
Autonomia angajatului, susținută prin platforme HR dedicate
În calitate de consumatori de web, folosind instrumente ca Google, Amazon, TripAdvisor, Facebook, Skype, eBay și altele, am căpătat o uriașă autonomie de decizie, de conectare și participare nemijlocită la orice comunitate simțim că ne reprezintă. Paradoxal, un sondaj, recent efectuat pe plan global, arată însă că doar unul din cinci angajați din întreaga lume crede că are suficientă autonomie și putere de influențare, că liderii sunt dispuși să împartă cu adevărat decizia și autoritatea cu membrii echipei lor. S-a dovedit că mulți (tineri, mai ales) au proiecte și inițiative care depășesc aceste limite organizaționale. Tot tehnologia este cea care aduce aici soluții sofisticate de HRMS, apte să ofere un insight fidel despre ce îl motivează pe angajat, ce își dorește, despre gradul lui satisfacție, pe baza căruia se pot reevalua procesele interne și adapta structurile de bază la cerințele pieței de azi, dar mai ales de mâine.
Flexibilitatea la locul de muncă, beneficiu dar și stimulator al creativității
Flexibilitatea la locul de muncă este un beneficiu extrem de motivant și care nu presupune costuri financiare pentru companie. Se referă în principal la spațiu și timp: program de lucru în regim part sau full-time telecommuting, săptămâna de lucru de patru zile, ore flexibile de program. Avantajele sunt implicite: menținerea unui status moral pozitiv, a încrederii în valoarea propriilor prestații, atitudine antreprenorială în raport cu proiectul aflat în lucru, iar, de aici, stimularea creativității. Deci plus valoare, tradusă în creștere și profitabilitate pentru companie. Pe de altă parte, sistemul permite managerilor să coordoneze echipele, bazându-se mai degrabă pe competențele, decât pe prezența lor. Deocamdată, în majoritatea organizațiilor prezenteismul este o normă istorică, ceea ce le face dificilă schimbarea de mentalitate. Nu lipsesc nici dezavantajele: incoerențe în productivitate, rezultate din lipsa de coordonare internă și integrarea dificilă a programelor de formare și instruire, din cauza orarului diferit de lucru. Pentru atenuarea acestor dezavantaje, s-a făcut deja pasul următor, prin mutarea în cloud a platformelor tip SaaS și adăugarea unor servicii suplimentare, sub numele generic de PaaS.
Fii mobile, fii in the cloud. Sau deloc. Integrarea platformelor sociale
Vînătoarea de talente, marea provocare a zilei, este depășită doar de importanța strategiilor de retenție a acestora. Un studiu recent arată că 50% dintre oameni comunică degrabă digital decât analogic, că 1 dintre 5 persoane detin un smartphone, iar rata de achiziții a tabletelor este în creștere continuă. Pentru o companie mare înseamnă că achiziția unei platforme sociale de management al resurselor umane, va asigura: îmbunătățirea engagement-ului angajaților și a comunităților partenere, facilitarea transformării locului de muncă, eficientizarea structurilor de raportare, creșterea satisfacției angajatului, îmbunătățirea brandului de angajator.
Tot aici se poate menționată formulaBring Your Own Device (BYOD), Vino cu Terminalul tau Propriu, o modalitate de implementare a mobilității care permite angajaților să își execute lucrările pe propriul lor echipament IT, pe care îl aduc cu ei, în spațiul de lucru al companiei. Deși nu este încă un fenomen de masă și nici formalizat în cadrul strategiilor organizației, studiile arată că BYOD este aplicat în peste 60% dintre companiile mari din Romania fără a avea însă o strategie, un plan sau politici clare.
Flexibiltatea vine la pachet cu personalizarea jobului
Job description-ul din anunțul de recrutare tinde să devină doar un brief pentru ceea ce va deveni de fapt fișa postului. Care la randul ei, se va modifica, treptat, într-un proces continuu de personalizare, urmând în egală măsură nevoile pieței, dinamica industriei și a tehnologiilor, precum și direcția de dezvoltare personală și profesională a angajatului. Parafrazând, Omul face Jobul! Această nevoie de personalizare a generat soft-uri capabile să ne calibreze resursele și instrumentele de lucru, în relație directă cu propriul potențial și cu ideile și oportunitățile ivite în proces. Sistem care se poate dovedi un instrument creativ şi creator de Career Mapping. Pentru că, în final, ceea ce contează, este așezarea carierei, printre motivele de bucurie și împlinire. Cum era o vorba de demult, munca este pentru mașini și tractoare. Pentru om, este jocul și pasiunea construcției.

Tags: HR, Resurse umane, noi tehnologii, APT Group
Parerea ta conteaza:

