Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Financiar-Bancar >> Stiri si comunicate

Studiu PwC Romania: Incurajarea platilor electronice ar putea duce la reducerea economiei gri

07 Ianuarie 2015Studiul PwC privind Impactul Platilor Electronice in Economie prezinta 10 masuri economice ce pot conduce la cresterea veniturilor bugetare si pot reduce economia gri. Raportul, elaborat in perioada septembrie-noiembrie 2014, analizeaza experienta altor state care au implementat masuri de limitare a platilor in numerar, corelate cu initiative de dezvoltare si extindere a infrastructurii necesare platilor electronice.


Conform studiului PwC, pachetul de 10 masuri care s-ar putea adopta si in Romania ar putea genera, in anumite conditii, o reducere a ponderii economiei gri din PIB cu pana la 9,9% intr-un interval de timp de 7 ani, ceea ce reprezinta aproximativ 14 miliarde de euro, care ar intra in circuitul economiei fiscalizate, sustinand dezvoltarea economica.


Masurile prezentate vin in contextul in care Romania are una dintre cele mai mari economii gri din UE, de 28,4% din PIB, fata de o medie a UE de 18,8% si 24,4% media statelor din Europa Centrala si de Est (Romania aflandu-se pe penultimul loc in Uniunea Europeana si fiind „depasita” in acest sens doar de Bulgaria), la care se adauga si unul dintre cele mai reduse grade de colectare a taxelor ca pondere in PIB, 29% pentru anul 2012 comparativ cu 49% in Danemarca, 47% Franta sau 39% in Ungaria. In ceea ce priveste gradul de colectare al TVA, Romania este pe ultimul loc intre statele membre ale UE, colectand in 2012 doar 56% din suma potentiala, in comparatie cu un grad de colectare de 95% in Olanda si Finlanda, sau 91% in Slovenia, media europeana fiind de 81%.


„Platile in numerar reprezinta un factor favorizant al economiei gri, intrucat sunt imposibil de urmarit in ceea ce priveste raportarea achizitiilor si vanzarilor efectuate, precum si remunerarea fortei de munca. Ponderea numerarului in circulatie in Romania ramane semnificativa, in ultimii cinci ani ea depasind 60% din PIB, respectiv de 6 ori mai mare fata de nivelul inregistrat de tarile din zona Euro, in timp ce ponderea platilor cu cardul este de doar 4,4% din PIB, adica de peste 3 ori mai mica decat media UE si de peste 4 ori mai mica decat media tarilor din vestul Europei”, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Consultanta in Afaceri si Management, PwC Romania.


In acest context, studiul PwC indica un grad mare de corelare intre numarul tranzactiilor electronice si dimensiunea economiei gri. S-a constatat astfel ca tarile care inregistreaza un numar ridicat de plati electronice, precum Marea Britanie, Suedia, Finlanda au si o pondere mai mica a economiei gri in PIB, in timp ce in Bulgaria, Romania si Grecia, tari cu cele mai putine tranzactii electronice, economia gri are o pondere foarte mare.


„Initiativele de stimulare a platilor electronice favorizeaza fiscalizarea economiei gri si conduc la cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor, respectiv a veniturilor incasate la bugetul consolidat de stat, ceea ce ar permite autoritatilor sa realizeze o reducere a fiscalitatii pe termen lung. In plus, o mai buna fiscalizare a economiei va contribui la crearea unui mediu de afaceri concurential si sanatos in Romania, stimuland dezvoltarea sustinuta cu efecte reale in cresterea nivelului de trai al populatiei”, a adaugat Daniel Anghel, Partener, Consultanta Fiscala, PwC Romania.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite