Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Making Money with WiMAX

28 Aprilie 2006



Acest articol nu este pentru ingineri. Cititi numai daca vreti sa aflati cum se castiga bani cu WiMAX. Aici ne ocupam de tehnologia de acces fara fir de banda larga, sau Broadband Wireless Access (BWA). Aspectul tehnic este pastrat la minimum doar pentru a justifica deciziile de afaceri.
CODIUM2
Pana acum am invatat ca sunt doua standarde WiMAX, numite pe scurt WiMAX D fix (finalizat in 2004) si WiMAX E mobil (finalizat in 2005). Cele doua standarde nu sunt compatibile si echipamentele nu se pot upgrada de la unul la celalalt.


De asemenea, istoria BWA ne-a invatat ca tehnologia Punct la Multipunct LMDS si MMDS, in diferite spectre de frecventa, nu au avut popularitatea scontata.


Diferentele intre WiMAX D si vechile tehnologii LMDS/MMDS este minima; avantajul WiMAX este doar standardizarea, care face sa coboare pretul echipamentelor. Altfel, nu sunt diferente majore; in anumite cazuri LMDS/MMDS foloseau chiar OFDM pentru o mai buna propagare in mediul urban.


Dupa cum se stie, la ora actuala in lume nu exista retele BWA LMDS/MMDS sau WiMAX D care sa fie folosite in masa. De ce nu? Din cauza necesitatii de Line of Sight (LOS). Acesta este marele dezavantaj al WiMAX D.


Necesitatea de LOS face ca instalarea modemurilor radio de client sa fie anevoioasa, fiind nevoie de instalare profesionala: gaurirea peretilor pentru cablu de antena si prinderea antenei la inaltime pe peretele exterior al cladirii. Aceasta instalare complicata face ca cresterea numarului de clienti sa se faca foarte lent, ceea ce limiteaza si intarzie trecerea la profitabilitate a firmei.


WiMAX D cu LOS are si un avantaj: viteza traficului de date mult mai mare comparat cu WiMAX E, de ordinul a zecilor de Mbps, in functie de distanta.


WiMAX E (in versiune ne-certificata la ora actuala) foloseste strategii care elimina necesitatea de LOS. Acestea sunt Adaptive Array Systems (AAS), cunoscute si sub numele de Smart Antenna sau Beam Forming. Datorita acestor inovatii tehnologia se preteaza perfect la marile mase de utilizatori. Exista doua exemple concludente de retele in lume care au realizat cresteri impresionante ca numar de clienti intr-un timp foarte scurt. Cea mai mare retea WiMAX din lume, Unwired Australia a ajuns la 50.000 de abonati in 2 ani pornind de la zero absolut: nici o infrastructura si nici un abonat; la ora actuala, numarul de abonati Unwired creste in medie cu 700 de abonati pe saptamana. Alt ISP, de aceasta data in Europa, Irish Broadband, exploateaza o retea exclusiv wireless; numarul de abo-nati este in jur de 30,000 iar cresterea in jur de 500 de abonati pe saptamana. Aceste rate de crestere foarte mari se datoresc tehnologiei WiMAX E si a faptului ca LOS nu este necesar. Instalarea modemului radio nu necesita nici un efort; doar alimentarea de la reteaua electrica si apasarea butonului de pornire.


WiMAX E fiind optimizat pentru acces non-LOS, viteza datelor este mai mica, tipic 2Mbps.


Concluzia: Folositi WiMAX D in cazul in care aveti nevoie de viteza mare a datelor si unde cresterea numarului de clienti la o rata ridicata nu este importanta. Venitul mediu pe abonat, Average Return per User (ARPU) trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite aceasta afacere. Abonatii tipici sunt firme cu un consum semnificativ de date.


Folositi WiMAX E daca piata tinta sunt abonatii rezidentiali sau firme foarte mici. In acest caz ARPU este foarte redus si cresterea rapida a numarului de abonati este vitala.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite