Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Alcatel vizeaza cucerirea pozitiei de lider in WiMAX mobil

28 Aprilie 2006



Instalarea Internetului in locuinta a deschis calea introducerii unor noi servicii ca video, audio, jocuri si comert electronic. Existenta dispozitivelor portabile ca laptopuri, PDA si a telefoanelor inteligente a trezit interesul pentru furnizarea de servicii similare pentru persoane aflate in deplasare. Furnizarea de servicii de banda larga este deficitara in regiunile indepartate ale tarilor dezvoltate. In tarile in curs de dezvoltare introducerea pe scara extinsa a serviciilor de banda larga este dificila datoritaprocentului redus de abonati de telefonie fixa si a calitatii nesatisfacatoare a perechilor de cupru. Acesti factori au condus la cautarea unei solutii alternative wireless. Alcatel, lider de piata in WiMAX mobil, a raspuns cel mai rapid acestor provocari prin solutii complete, inovative, menite sa aduca broadbandul de la acces wireless fix la dispozitive in intregime mobile care incap in buzunar, in conformitate cu noul standard international 802.16e - 2005, recent aprobat.
Alcatel-WiMAX-Scenario_
Cu ocazia Congresului mondial 3GSM 2006, de la Barcelona, Alcatel a anuntat ca a inregistrat pasi mari in lansarea solutiei sale de WiMAX mobil. Compania a dezvaluit statia sa de baza Evolium WiMAX, bazata pe standardul 802.16e- 2005 (cunoscut inainte ca 802.16e) si confirma disponibilitatea sa pentru dezvoltarea de retele comerciale incepand cu mijlocul lui 2006, doar la cateva luni dupa ce IEEE a ratificat standardul, in decembrie 2005.


Alcatel a facut la Barcelona o demonstratie live cu statia de baza Evolium, o structura compacta pentru outdoor, echipata cu antene cu tehnologie inteligenta, livrand fluxuri video on-the-air unor laptopuri cu carduri PCMCIA.


Lansarea confirma angajamentul deplin al Alcatel catre WiMAX ca un element cheie al strategiei sale universale de acces broadband, ceea ce include BWA (Broadband Wireless Access). Solutia WiMAX Evolium a fost proiectata pentru utilizare fixa, nomadica si mobila. Mai mult decat atat, aceasta solutie economica, de mare performanta, va ajuta operatorii sa satisfaca asteptarile utilizatorilor finali de pe variate piete cu diverse particularitati geografice. Intr-o lume in dezvoltare solutia va veni in intampinarea unei nevoi crescute pentru telefonie VoIP, acces Internet de mare viteza si servicii comunitare, in special in arii unde nu exista retele fixe pentru broadband. Pe pietele avansate, solutia Alcatel mobila WiMAX, vine in completarea retelelor fixe si mobile, permitand operatorilor sa extinda cat mai mult aria de acoperire pentru aplicatii broadband, ca Internet mobil, video gaming si birou mobil.


Principalele obiective urmarite in conceptia ALCATEL si implementate in solutia sa WiMAX, sunt aplicatiile de banda larga si mobilitatea. Standardul 802.16e asigura mobilitatea si o folosire eficienta a canalelor radio prin combinarea metodelor de modulatie OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) si SOFDMA (Scalable Orthogonal Frequency Division Multiple Access). Tehnologia de propagare este NLOS (non-line of sight).


In plus fata de rolul sau activ in WiMAX Forum, Alcatel a dezvoltat un ecosistem de parteneri in cursul anului trecut, prin cooperarea cu firmele lider de opinie in ceea ce priveste WiMAX-ul mobil, printre cele mai importante sunt Intel, KT, Samsung si C-DOT, permitandu-i sa defineasca tipul de utilizare si sa efectueze testele de interoperabilitate.


De la semnarea acordului de cooperare anuntat la editia trecuta a 3GSM, Alcatel si Intel si-au respectat promisiunea de a intensifica dezvoltarea tehnologiei WiMAX si de a lucra impreuna pentru a obtineratificarea normelor IEEE 802.16-2005.In paralel, cele doua companii efectueaza teste de interoperabilitate comune, inainte de a furniza pe piata terminale dotatecu microprocesoare Intel, pentru a putea asigura functionarea perfecta a acestora cu infrastructura WiMAX de la Alcatel.Au intreprins de asemenea cercetaride marketing comune vizand stimularea pietei WiMAX, prin studierea modelelor reale de utilizare si a comportamentului utilizatorilor.


Alcatel si Intel au parcurs etape importante impreuna pentru accelerarea dezvoltarii WiMAX–ului mobil, a spus Scott Richardson, general manager al Intel Service Provider Business Group. Avantajele broadbandului fara fir, combinate cu eficacitatea unei arhitecturi IP aduc flexibitatea tehnica necesara pentru a putea raspunde nevoilor intreprinderilor pe o piata dezvoltata.


Alcatel si-a tinut promisiunile printr-o rapida succesiune de masuri care s-au finalizat cu lansarea unei solutii WiMAX mobile end-to-end, cu pastrarea unui insemnat avans in fata concurentilor sai, a adaugat Marc Rouanne, directorul directiei de comunicatii mobile a Alcatel. In ceea ce priveste dezvoltarile comerciale in trimestrul doi 2006, solutia noastra va facilita accelerarea cresterii pietei de WiMAX la nivel mondial si va oferi conexiuni broadband pentru utilizare fixa, nomada si mobila, ceea ce corespunde strategiei centrate pe companie ca utilizator al acestor servicii.


Ca piata pentru solutia sa, Alcatel prognozeaza ca 40% din utilizatorii noii tehnologii vor fi cei care utilizeaza broadband wireless nomad (sau WDSL in tarile dezvoltate, un concurent redutabil pentru alte solutii de bucla locala), 10% vor fi utilizatori ficsi, acasa sau la servici, din zonele inaccesibile broadbandului pana acum in tarile dezvoltate (rural), iar restul de 50% vor fi utilizatori urbani care vor folosi solutia de acccesbroadband exclusiv pentru terminale mobile (laptop, PDA, s.a.).


Construita pe o platforma SOFDMA, codare si modulare multinivel, solutia de la Alcatel se bazeaza pe o statie de baza terestra cu antene inteligente (care cresc capacitatea de acoperire cu 40%, paralel cu reducerea interferentelor), gata pentru tehnologia MIMO, cu transmisie optimizata atat broadcast cat si unicast. Tehnica SOFDMA asigura o flexibilitate remarcabila prin alocarea dinamica a numarului de subpurtatoare pe abonati atat in domeniul timp cat si in domeniul frecventa.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite