Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

2006 aduce 15% mai multi virusi

28 Aprilie 2006



In trimestrul I 2006, numarul virusilor aflati in circulatie a crescut cu 15% fata de trimestrul IV 2005 si cu 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Numarul semnaturilor de virusi din baza de date BitDefender a ajuns la peste 350.000.
grafic sec
In top se regasesc majoritatea celor care s-au manifestat puternic si in 2005. Pe ultimele locuri ale clasamentului au intrat insa si aparitii din acest an: Nyxem.E, Bagle.EO si Bagle.AJ.


Viermele Kama Sutra (Nyxem.E), care a starnit multa valva in preajma aparitiei sale, pe 15 ianuarie 2006, a infectat 4.14% din calculatoarele romanilor, situandu-se pe locul al 7-lea.


Baggle.AJ si Bagle.EO sunt in acest moment cei mai puternici din familia de peste 70 de virusi Baggle. Fiecare a patruns in mai mult de 2,50% din calculatoare; destul de mult, considera specialistii, in conditiile in care la doua-trei zile apar variante Baggle care apun la scurt timp de la aparitie.


Netsky.P a revenit pe primul loc, infectand mai mult de 11% din calculatoare. Antiman, cu doua dintre variantele sale (A si C) detine 9.35% si respectiv 5.77% din totalul infectarilor, fiind inca popular in randul calculatoarelor romanilor. Restul virusilor din top sunt cei cu care ne-am obisnuit de anul trecut, adica Mytob.C, Zafi.B, Lovgate.V, cu evolutia sa sinuoasa si Sober.Y.


In urma analizelor, specialistii considera ca, desi virusii consacrati tin primele locuri ale topului, structura celor mai periculoase amenintari s-a modificat.


“Tendinta ultimelor trei luni confirma previziunile facute la inceputul anului 2005. Astfel, aplicatiile periculoase care se raspandesc prin e-mail - sunt pe cale de disparitie. Acestea au ajuns sa reprezinte mai putin de 10% din cei 30.000 de noi virusi din aceasta perioada. Restul de 90% este reprezentat de troieni si aplicatii de tip backdoor”, comenteaza Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.


Troienii, din a caror familie fac parte si aplicatiile de tip backdoor, sunt programe care pot transforma un computer intr-un asa-zis „zombie”. Acestia ajung pe calculatoare printr-un atasament e-mail sau prin executia unor fisiere descarcate din locatii indoielnice. Troienii apar drept programe utile si se instaleaza odata cu executarea acestora.


Dupa infectare, troianul are aceleasi drepturi ca si utilizatorul calculatorului, el poate sa stearga sau sa modifice fisiere, sa instaleze sau sa dezinstaleze programe. Cei mai multi troieni pot chiar sa trimita creatorului parole si date de acces sau sa foloseasca calculatorul pentru lansarea de atacuri informatice sau de spam.


Protectia impotriva acestor aplicatii se face in primul rand prin prevenire – instalarea unei aplicatii antivirus, dar si prin respectarea unor reguli de securitate. Atasamentele care par suspecte sau de la persoane necunoscute trebuie sterse sau, in cazul in care se doreste executarea lor, trebuie scanate cu un program antivirus actualizat la zi. De asemenea, un firewall este un instrument foarte important pentru prevenirea infectarii calculatorului cu viermi de retea, troieni si aplicatii de tip backdoor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
norina
;)o iei la muie(>)
13 Iunie 2006, 07:31:28