Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Finlanda este conectata!

28 Aprilie 2006



Finlanda se claseaza printre societatile informationale cele mai dezvoltate din lume. Recent a primit o importanta recunoastere pentru sectorul educatie din partea Organizatiei pentru Dezvoltare Economica. In 2005, numarul de conexiuni in banda larga s-a dublat, utilizarea internetului inregistrand un „boom” in diferite grupuri de utilizatori, cu precadere in economie si sectorul public.


Dezvoltarea continua


„Desi revolutia digitala este un fapt implinit, dezvoltarea IT continua si cele mai mari schimbari urmeaza de fapt sa se intample”, se apreciaza in raportul pe 2005 al Consiliului Societatii Informatizate, condus de insusi primul ministru finlandez. „Internetul devine pentru toti mai multi o rutina. Trendul general este catre cele mai sofisticate tehnologii si aplicatii software. Capacitatea de procesare si transfer de date creste dramatic de la o generatie tehnologica la alta. In viata de zi cu zi, cetateanul utilizeaza cu tot mai multa „naturalete” si fara probleme tehnologia, care devine parte integrata in cotidian”, mentioneaza aceeasi sursa.


Matti Lehti, CEO TietoEnator Ltd. si rector al Institutului de Economie din Helsinki, spune in comentariul sau inclus in raport: „Dezvoltarea Finlandei se bazeaza pe faptul ca dispozitivele mobile care folosesc tehnologiile wireless devin o tot mai importanta platforma pentru accesul la internet si Finlanda este unul dintre liderii mondiali in dezvoltarea interfetelor de utilizator ale acestor dispozitive”.


„In 10 ani numarul de microprocesoare pentru telecomunicatii va depasi populatia globului”, scrie in comentariul sau inclus in raport Matti Lehti, rector al Institutului de Economie din Helsinki.


Cunoasterea este cheia dezvoltarii


Este recunoscut de tot mai multieconomisti rolul cercetarii si al cunoasterii in dezvoltarea economica actuala. In particular, tehnologia informationala permite procesarea unei vaste cantitati de informatie, dand posibilitate altor domenii tehnologice si stiintifice sa se dezvolte. In plan social, societatile contemporane nu vor mai putea sa-si gestioneze eficient actiunile, problemele si conflictele fara un sistem de comunicare si informatizare generalizat.


Politica guvernului finlandez


Programul finlandez de dezvoltare a societatii informationale, coordonat de consiliu direct din biroul primului ministru, vizeaza 8 mari aspecte sau sectoare:


* infrastructura de telecomunicatii si televiziunea digitala;



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite