Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Care sunt tendinţele majore ale anului 2015 īn IT?

12 Februarie 2015



În ultima lună am avut mai multe discuţii despre direcţiile majore ale anului 2015 în tehnologie. Concluzia a fost una singură: sunt greu de definit, iar piaţa locală nu prea respecta şabloanele trasate de companiile de cercetare şi analiză de peste ocean. Mai mult, România este undeva în valul trei de adopţie, Europa de Vest urmând Americii de Nord care dă tonul. Direcţiile în care va merge piaţa s-au conturat deja, iar în 2015 se vor consolida.

Business oriunde şi oricând. Este o tendință tot mai evidentă, devine critică în 2015, când practic orice manager are nevoie să acceseze resursele companiei din afara biroului. Nu mă refer aici la e-mail, ci la capacitatea reală de a-și derula activitatea la fel de eficient din orice locație. Vom vedea tot mai multe proiecte de mobilitate care transcend segmentul de Mobile SFA şi Mobile CRM şi tot mai multe pachete cu aplicaţii mobile livrate de operatorii telecom către clienţii corporate. Vedeţi spre exemplu, oferta Telekom România pe aplicaţii mobile SAP cu servicii incluse de MDM (Mobile Device Management). Generația a cincea de procesoare Intel care permite conectarea wireless a tututor perifericelor arată aceeași tendință, lumea vrea libertate de mișcare și o minimă dependență de birou.

Focus pe „Analytics”. Puține companii locale utilizează şi o soluţie pertinentă de analiză a datelor, care să consolideze informaţii din aplicații multiple şi cu formate diverse şi să livreze rapoarte customizabile de către utilizator. Piața locală a înregistrat progrese dar nu exista încă o masă critică. 2015 va aduce o schimbare de percepţie în piaţă chiar dacă despre „informaţia acţionabilă” am tot vorbit şi anul trecut. Big Data şi Complex Analytics sunt încă departe, dar cel puțin începem să înţelegem valoarea datelor. Migrarea aplicațiilor SAP pe platforma in-memory HANA (SAP 4/HANA) este unul dintre cele mai evidente semne ale acestei orientări.
E mai simplu în Cloud. Mutarea în nor se accentuează, iar furnizorii încep să monetizeze mişcarea pieţei. Dincolo de generalizarea unui serviciu ca Office 365, pentru care practic nu există argumente contra, clienţii vor privi tot mai mult către Infrastructura ca Serviciu, pe fondul creşterii ofertelor locale şi a unui business case simplu de înţeles. La nivel de core-business, aplicaţiile vor rămâne ca înainte (on premises) însă vor sta într-un centru de date. Fără bătăi de cap cu mentenanţa, curentul electric, redundanța, back-up, patch-uri etc. Este mai simplu, iar Excelul dă cu plus, prin urmare toată lumea este fericită, mai ales cei care deţin un Centru de Date, iar noi facilități de acest gen se anunță pe piața locală.

Internet of Things iese din SF şi trece în realitate. Tot mai multe companii doresc să automatizeze schimbul de informaţii între diverse echipamente şi sisteme centrale de control. După ce cu 2 ani în urmă, realizam cu Vodafone un dosar pe M2M, această tehnologie devine produs curent în oferta tuturor operatorilor, iar dezvoltatorii de aplicaţii devin tot mai creativi. Vom vedea tot mai multe echipamente inteligente care vor monitoriza gradul de utilizare pentru a factura doar consumul real. Dacă mai adăugăm şi creşterea vânzărilor de „wearables”, activitatea se amplifică.
3D Printing. Piața e la început însă proiectele comerciale încep să prindă viaţă. Anul trecut au apărut primele HUB-uri 3D Printing şi s-a conturat o comunitate. Vor mai fi iniţiative în 2015, iar pe termen lung activitatea se anunţă interesantă. Studiile globale spun că piața creşte cu 98% în 2015, iar echipamentele vor înregistra o dublare a vânzărilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
miha
Cautam operatori calculator pentru publicitate anunturi , ,persoane serioase, care sa aiba vointa si rabdare Nu este necesara experienta instruire gratuita oferita sub forma de 12 lectii zilnice prin email,program part time sau full time de acasa dupa preferinta,cistig nelimitat!Acest proiect ofera incheierea unui contract legal care sa va ofere siguranta dorita! INFO la miha_michelle2002@yahoo.com
16 Februarie 2015, 09:54:31