Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Optoelectronica - 2001 SA, 15 ani de excelență în cercetarea privată din România

12 Februarie 2015



Optoelectronica-2001 SA este un succes story veritabil, fiind printre puținele IMM-uri inovative românești care reușește să-și valorifice rezultatele propriilor cercetări, prin dezvoltarea unei capacități de producție și printr-un management strategic eficient. Într-un moment aniversar, 15 ani de la înființarea companiei, directorul general dr. ing. Teodor Necșoiu ne-a vorbit despre importanța optoelectronicii în lume și greutățile cu care se confruntă firmele de CDI în România, despre istoria evoluției companiei, portofoliul de produse și rolul departamentului de producție, despre strategia de dezvoltare și planul de perspectivă.



Prezent
Optoelectronica este un domeniu care pe plan mondial se dezvoltă rapid şi sigur. Prin realizările şi impactul socio-economic, OPTOELECTRONICA va reprezenta pentru actualul secol ceea ce a reprezentat ELECTRONICA pentru secolul trecut. La noi în ţară acest domeniu a făcut unele progrese notabile, mai ales pe linie de cercetare ştiinţifică, în condiţiile în care s-a făcut prea puţin pe linia dezvoltării unui sector productiv - care să conducă la valorificarea activităţilor de cercetare-dezvoltare finalizate în unităţi de cercetare publice sau private. Dacă în alte state dezvoltate acest domeniu este încadrat în domeniile prioritare – strategice, unde sunt alocate fonduri importante pentru asimilarea în cercetare de produse şi tehnologii, de dezvoltare a infrastructurii, la noi în ţară nu există prioritate în finanţare pe domenii. Pe de altă parte, industria reacţionează foarte timid la rezultatele practice generate de cercetare în general, iar IMM-urile, mai ales cele inovative, nu au putere financiară să dezvolte infrastructuri corespunzătoare pentru valorificarea rezultatelor cercetării. Marea speranţă a acestor entităţi o constituie fondurile structurale şi proiectele din cadrul programelor de „Inovare”. Părerea noastră este că intenţia a fost şi este bună, dar condiţiile implementării unor astfel de proiecte nu pot fi atinse decât de un număr mic de entităţi de tip IMM – cauza fiind contribuţia proprie pe care aceste unităţi trebuie să o asigure, uneori peste 60% din valoarea proiectului. Marea majoritate a START-UP-urilor şi IMM-urilor de cercetare-dezvoltare-inovare, sunt defavorizate din lipsa fondurilor „CONTRIBUŢIE PROPRIE” care se cer pentru implementarea proiectelor câştigate şi care vizează, în special, dezvoltarea de infrastructuri de cercetare-dezvoltare, dar mai ales pentru dezvoltarea unor infrastructuri de producţie pentru valorificarea activităţilor de cercetare-dezvoltare – aceasta în condiţiile când industria, principalul beneficiar, nu este capabilă să producă mai ales produse şi tehnologii avansate, în speţă produse optoelectronice şi laseri. Din informaţiile noastre, suntem singura ţară din UE cu o astfel de legislaţie, total neadecvată activităţii de creaţie ştiinţifică din zona IMM-urilor inovative, dar mai ales de valorificare a rezultatelor. Părerea noastră este că, în România IMM-urile de cercetare-dezvoltare nu sunt tratate ca entităţi inovative capabile să conducă la creşterea competitivităţii economice prin generarea de valoare adăugată mare, totul din cauza lipsei unei legislaţii care să permită dezvoltarea, în primul rând, de infrastructuri specifice domeniilor de high-tech, concomitent cu eliminarea totală a contribuţiei proprii (se impune ca pentru aceste activităţi să se găsească formule similare cu legislaţia ce se aplică entităţilor publice).

Facem aceste comentarii cunoscând destul de bine cu ce greutăţi se confruntă IMM-urile de cercetare-dezvoltare din România, SC Optoelectronica-2001 SA fiind un astfel de IMM. Unitatea noastră a reuşit în ultimii ani, cu foarte mari greutăţi, să-şi valorifice rezultatele cercetărilor proprii, specifice domeniului optoelectronic, realizând trei linii de fabricaţie de mică capacitate, cu forţe proprii şi respectând cerinţele impuse de sistemul de calitate ISO 9001/2008. Pe aceste linii de fabricaţie realizăm modele, prototipuri şi produse serie mică pentru onorarea comenzilor obţinute în special prin câştigarea de licitaţii interne şi internaţionale. În ultimii 4 ani am încercat să modernizăm şi să dezvoltăm aceste linii de fabricaţie, pentru creşterea competitivităţii tehnico-științifice până la nivelul liniilor similare din UE, SUA şi Japonia. Până acum acest lucru nu a fost posibil, deşi am câştigat proiecte având trei contracte de finanţare încheiate pe axele 1 şi 2 din POS CCE, din cauza lipsei de fonduri pentru contribuţia proprie la proiect.

În concluzie, ce este de făcut? Dacă industria nu rezonează la rezultatele activităţilor noastre, nu contribuie la asigurarea măcar a unui procentaj din finanţările de cercetare-dezvoltare, trebuie ca IMM-urile de cercetare-dezvoltare inovative să fie sprijinite, creându-se facilităţi fiscale pentru a putea face faţă contribuţiilor proprii la proiecte. Speram că viitoarele pachete de informaţii pe fondurile structurale să rezolve această problemă.



Istoric
Bazele unităţii noastre private de cercetare-dezvoltare au fost puse în anii 1990 prin reorganizarea domeniului OPTOELECTRONIC pe Platforma de Fizică Atomică Măgurele. La acel moment eram prima societate comercială de cercetare-dezvoltare în fizică. Evident că de atunci s-au petrecut mai multe prefaceri organizatorice, tributare avatarelor economiei de piaţă în tranziţia din România. Unele ne-au marcat profund, dar greutăţile prin care am trecut nu ne-au demoralizat, ci ne-au făcut mai puternici, mai realişti şi mai competitivi. Totul s-a finalizat printr-o nouă strategie organizatorică şi înfiinţarea în septembrie 2000 a SC Optoelectronica-2001 SA ca unitate privată de cercetare-dezvoltare în domeniul ştiinţelor fizicii şi electronicii avansate, având la bază criterii şi indicatori de performanţă specifici unităţilor de cercetare-dezvoltare de excelență din UE. Aşadar, în acest an împlinim 15 ani de existenţă în cercetarea privată din România. Avem o vastă experienţă în domeniu, iar un bilanţ retrospectiv obiectiv trebuie să pornească de la momentul apariţiei noastre ca entitate, aflat la confluența a două milenii ce marchează estomparea graniței dintre electronică şi optică, dintre electron şi foton, deschizând astfel competiţia fotonului. Rezultatele tehnico-științifice obţinute în ultimii ani în domeniul optoelectronic pe plan mondial (în special de la apariţia laserului) sunt într-o perioadă de maturizare. S-au definit direcţiile concrete unde domeniul poate contribui la creşterea nivelului competitivităţii economice a unor domenii industriale şi s-au identificat segmentele de piaţă. Experienţa acumulată în anii anteriori înfiinţării societăţii, ne-au condus la ideea că la baza activităţii de cercetare-dezvoltare trebuie să stea – printre altele - criteriile de piaţă, ştiind că modalitatea de asigurare a pârghiilor competitivităţii, punerea în valoare a iniţiativelor salariaţilor, dezvoltarea abilitaţilor creative – inovative, se pot face mai uşor într-o instituţie privată. Aceste idei ne-au determinat să ne definim, încă înainte de înfiinţare, un concept strategic: schimbarea atitudinii faţă de muncă, dezvoltând o mentalitate bazată pe tendinţa către perfecţiune.

Obiectivele concrete ce susţin acest concept sunt:
• Excelența în activitatea de cercetare-dezvoltare care să ducă la un înalt grad de valorificare a rezultatelor şi implicit la profit;
• Integritate şi o nouă atitudine faţă de muncă, pe baza principiilor economiei de piaţă;
• Implicare maximă în programele de asimilare în cercetare-dezvoltare ale instituţiei, iniţiativa, rezultate practice concrete, cu un interes faţă de unitate mai presus decât orice alte interese.

Pe baza strategiei de dezvoltare a cercetărilor proprii şi având în vedere că în România nu există o industrie care să permită preluarea în fabricaţie de produse din domeniul optoelectronic – laseri şi echipamente optoelectronice, am dezvoltat trei linii de fabricaţie specializate, de mică capacitate, care ne-au permis să valorificăm cercetările noastre în unitate şi să câştigăm o serie de licitaţii interne şi externe.



Câteva proiecte finalizate cu foarte bune rezultate şi realizate cu ajutorul unor produse şi tehnologii omologate conform ISO 9001/2008, au fost:
• Familia de VDF-uri (videocomparatoare spectrale pentru punerea în evidenţă a documentelor false);
• Laseri cu fibră optică pompaţi cu diodă;
• Holograme înalt securizate;
• Sistem biometric de identificare a persoanelor;
• Echipament portabil cu Raze X pentru controlul bagajelor.

Eforturile depuse pentru atingerea obiectivului de valorificare a rezultatelor cercetăriilor proprii s-au materializat prin vânzarea – ca urmare a câştigării unor licitaţii – de echipamente performante şi competitive pe pieţele interne şi internaţionale, cum ar fi: video comparatoare şi analizoare de documente false, diverse modele: peste 350 de bucăţi (în special către Poliţia de Frontieră, către MAE, dar şi către beneficiari Europeni); explozoare PTH: peste 100 de buc.; holograme şi lenticulare, de ordinul zecilor de milioane de bucăţi.

La baza calităţii produselor vândute au stat şi certificările următoare:
• Membru în IHMA (Internaţional Hologram Manufacturers Association).
• Certificare RINA-SIMTEX pentru Sistemul de Management al Calităţii SREN ISO9001:2008 (acordat din 2005) şi Certificare CERTIND pentru Sistemul de Management de Mediu ISO 14001:2005.
• ORNIS – Legea 182: Autorizaţie acordată în conformitate cu Legea 182 prin PPSIC (Programul de Prevenirea Scurgerilor de Informaţii Clasificate) nr. 013/2005.
• Certificare RENAR – pentru Laboratorul de măsurători UV-VIS-IR şi laseri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
miha
Cautam operatori calculator pentru publicitate anunturi , ,persoane serioase, care sa aiba vointa si rabdare Nu este necesara experienta instruire gratuita oferita sub forma de 12 lectii zilnice prin email,program part time sau full time de acasa dupa preferinta,cistig nelimitat!Acest proiect ofera incheierea unui contract legal care sa va ofere siguranta dorita! INFO la miha_michelle2002@yahoo.com
16 Februarie 2015, 09:57:56