Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Implant inovativ pentru chirurgia oralo-maxilofacială bazat pe un biomaterial ceramic dezvoltat īn ICPE-CA

13 Februarie 2015




Condiţiile impuse unor astfel de materiale includ biocompatibilitatea, biodegradabilitatea, resorbţia uşoară, facilitarea circulaţiei fluidelor, lipsa de reacţii imunologice şi antigenice.

Datorită caracteristicilor sale superioare (biocompatibilitate, biodegradabilitate, osteoconducție), produsele pe bază de fosfaţi de calciu sunt utilizate pentru refacerea şi înălţarea crestei alveolare în chirurgia oralo-maxilofacială. Atunci când o boală parodontală (parodontoza), un traumatism sau o infecţie a rădăcinii produce distrucția alveolei, aceasta necesită să fie reconstruită. Dacă nu se reconstruieşte alveola, atunci are loc o resorbţie osoasă accelerată care ulterior nu va permite plasarea implantului sau va produce un defect osos inestetic. După adiţia materialului sintetic pe bază de fosfat tricalcic începe procesul de resorbţie al acestuia, fiind înlocuit cu ţesut biologic natural. Reconstrucţia ţesuturilor osoase furnizează integritatea mecanică a osului care este necesară în etapa de reabilitare a pacienţilor.

Ţinând cont de cerinţele şi stadiul dezvoltării biomaterialelor în lume, din dorinţa de a implementa şi în cadrul ICPE-CA produse aplicabile în chirurgia oralo-maxilofaciala, activităţile desfăşurate în cadrul proiectelor de cercetare au urmărit dezvoltarea de tehnici neconvenţionale în vederea elaborării biomaterialelor ceramice pe bază de fosfaţi de calciu şi, în acelaşi timp, reamenajarea spaţiului cu dotarea necesară pentru toate etapele principale ale fluxului de operaţii. „Ideea de a elabora materiale ceramice pe bază de fosfaţi de calciu pentru a trata sau înlocui părţi din osul bolnav a plecat de la dorinţa de a obţine un material apropiat de compoziţia osului, care să corespundă cerinţelor dispozitivelor medicale existente pe plan mondial”, afirmă ing. chimist Christu Ţârdei, cercetător ştiinţific în cadrul ICPE-CA.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite