Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Inovaţia Anului 2014, o şansă crescută de recuperare a pacienţilor cu deficienţe ale nervilor periferici

13 Februarie 2015



Iniţiativă de promovare a valorilor româneşti, concursul Premiază Inovaţia, susţinut şi organizat de compania 3M România, a acordat titlul Inovaţia Anului 2014 unui colectiv multidisciplinar, pentru o tehnologie inedită de producere a conductorilor nervoşi din colagen. Invenţia a fost realizată în cadrul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie (INCDTP) în colaborare cu echipe specializate de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”.

Desemnarea câştigătorilor a avut loc la capătul unei campanii online în care publicul a avut de ales între 19 invenţii acceptate în concurs. Invenţia premiată, Conductori nervoşi din colagen şi procedeu de obţinere a acestora, a reunit mai bine de un sfert din voturile publicului. Interesul şi susţinerea publicului pentru această invenţie este explicat prin impactul pe care conductorii nervoşi artificiali îl au în recuperarea pacienţilor cu deficienţe la nivelul nervilor periferici. „Vorbim despre o soluţie medicală adresată persoanelor care au suferit diverse accidente sau a căror mobilitate este afectată de afecţiuni grave. Practic, un astfel de tub de colagen poate reda funcţionalitatea unui om care altfel ar fi imobilizat la pat sau într-un scaun rulant”, afirmă Mădălina Albu, doctor chimist la INCDTP şi totodată cercetătorul care a iniţiat această invenţie.



Deşi pe piaţă există şi alte soluţii pentru obţinerea de conductori nervoşi artificiali, Mădălina Albu subliniază faptul că tehnologia dezvoltată la INCDTP prezintă cel puţin două avantaje majore: preţul estimat în acest moment este de circa 20 de ori mai mic decât oferta alternativă şi, la fel de important, implantul cu conectori nervoşi din colagen este mai uşor acceptat de organismul uman. „La nivel internaţional există şi alte proceduri, care utilizează, însă, alt fel de polimeri, pe când noi folosim o tehnologie 100% naturală, ceea ce facilitează procesul de acceptare a implantului. Colagenul nu este perceput de corp ca un organism străin, drept urmare nu există reacţie de respingere.”

Tehnologie cu impact
În calitate de director general al INCDTP, dr. ing. Carmen Ghiţuleasa, apreciază că invenţia premiată de compania 3M România răspunde unei stări de fapt: „Sunt studii care arată că, din păcate, numărul persoanelor cu afecţiuni locomotorii cauzate de leziuni la nivelul nervilor periferici este tot mai mare. Drept urmare, impactul unui astfel de produs este puternic.”

De altfel, invenţia românească a fost apreciată şi la Târgul de Inovaţii Innova de la Bruxelles, ediţia din 2013, când a fost medialiată cu aur şi a primit un premiu special, confirmând astfel importanţa noii tehnologii.
Proiectul de cercetare care a condus la brevetarea acestei tehnologii s-a încheiat, de fapt, la sfârşitul anului 2011, după o perioadă de lucru de trei ani. „Procesul s-a terminat cu obţinerea unui brevet de invenţie, dar noi ne-am continuat cercetarea şi după aceea”, povesteşte Mădălina Albu, „pentru că a trebuit să facem loturi de testare care să dovedească viabilitatea procesului. Am avut nevoie de diferite loturi de producţie a conductorilor, pentru că un singur lot poate să nu fie întotdeauna reprezentativ. În 2011 aveam doar un lot de testare pe animale, acum avem trei loturi, toate cu rezultate pozitive”.

Perfecţionarea continuă a tehnologiei de producţie a permis echipei să genereze conductori nervoşi din colagen lungi chiar şi de 10 centimetri, deşi în intervenţiile chirurgicale sunt folosite secţiuni de cel mult 3 cm. Institutul a dovedit, însă, că poate produce conductori artificiali de lungimi şi diametre diferite, în funcţie de specificul intervenţiei.

Forţa unei echipe
Alături de Mădălina Albu, echipa implicată în dezvoltarea conductorilor nervoşi din colagen (foto) este reprezentată de profesor doctor Ioan Lascăr, doctor Dragoş Zamfirescu, academician Maya Simionescu, doctor Ion Zegrea, doctor Marius Popescu, doctor biolog Irina Domnica Titorencu şi Georgeta Bumbeneci. Fiecare membru al echipei are un rol dedicat în cadrul acestui efort interdisciplinar.



Dacă INCDTP este locul unde sunt produşi conductorii nervoşi din colagen, pentru partea de implantare şi monitorizare este responsabil colectivul de medici de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, care a pus la punct procedurile specifice pentru faza de microchirurghie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite