Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Norul public este favorizat de criză în Europa

13 Februarie 2015



Adopția serviciilor de tip Public Cloud câștigă vizibil teren în rândul țărilor europene, sub influența condițiilor economice. Incertitudinile în ceea ce privește avantajele competitive reale pe care le asigură acestea, precum și temerile legate de nivelul securităţii rămân însă elemente constante.
Situația economică are o puternică influență asupra ritmului de adopție a serviciilor de tip Public Cloud. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale studiului de piață realizat de către cabinetul norvegian de consultanță Techconsult pe un eșantion de 900 de specialiști IT din 10 țări europene (Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Polonia și Olanda), în perioada august-septembrie 2014 și dat publicității recent.
Concluzia amintită este vizibilă mai ales în țările care au resimțit din plin impactul crizei economice, cum ar fi, de exemplu, Spania, unde 39% din organizațiile intervievate au migrat deja părți ale sistemului lor informatic în Norul public, în timp ce 51% dintre respondenți au declarat că lucrează la proiecte în acest sens. La polul opus se află Elveția, unde doar 14% au făcut pasul către Public Cloud și 30% analizează încă potențialele beneficii pe care tranziția le poate oferi.
Media europeană în ceea ce privește adopția serviciilor de tip Public Cloud este undeva în jur de 25%, însă aproximativ un sfert (26%) din responsabilii IT care au participat la studiu au declarat că organizația în care activează nu a fost abordată încă, în mod oficial. Procentul destul de ridicat aduce în atenție problema utilizării neoficiale a serviciilor Cloud de către angajați, așa-numitul fenomen "Shadow Cloud", care scapă controlului organizațiilor și induce un factor de risc crescut.
Țările în care se semnalează "poziția oficială" cea mai rezervată față de adoptarea Norului public în mediul enterprise sunt Austria (54%), Elveția (51%) și Germania (33%), în timp ce nivelul cel mai scăzut de rejecție se înregistrează în Spania (10%) și Marea Britanie (15%).

Catalizatori și inhibitori
După cum este simplu de dedus din prima constatare, principala motivație în adopția serviciilor Public Cloud o reprezintă costurile, element-cheie în decizia a 58% dintre subiecții studiului. Flexibilitatea și scalabilitatea ocupă, cu 39%, locul doi în topul motivațiilor, la mică distanță clasându-se simplitatea în utilizare (37%).
La capitolul inhibitori, 51% din organizațiile participante au exprimat rezerve serioase în ceea ce privește siguranța oferită de Norul public, 39% au temeri legate de asigurarea conformității cu standardele și cerințele în vigoare, iar 35% susțin că nu pot controla dezvoltările în Public Cloud. De altfel, la nivel general, 66% dintre subiecți sunt convinși că datele companiei nu sunt mai sigure în Nor decât în rețeaua organizației. Prin urmare, 57% au de gând se investească suplimentar în obținerea unui nivel superior de securitate a rețelei, iar 53% în aplicații adiționale de securitate.
Temerile legate de securitatea datelor și aplicațiilor, dar nu numai, reprezintă însă principalele motoare de creștere ale pieței de Hybrid Cloud. Care, la nivel mondial, este cotată cu o evoluție de plus 50% pentru anul acesta, net superioară celei prevăzute pentru Public Cloud (25%) și Private Cloud (35%). Dar despre evoluția acestui model, la nivel global și local, într-un articol viitor.

Cine decide?
În majoritatea cazurilor (54%), migrarea către Norul public este gestionată de către departamentele informatice, dar se semnalează o implicare din ce în ce mai mare a întregii organizații (în 30% din cazuri). Studiul Techconsult relevă faptul că în una din cinci companii (21%) alegerea serviciilor din Norul public s-a realizat deja fără consultarea specialiștilor IT. În topul preferințelor se află instrumentele de lucru colaborativ (37%) și, la egalitate, mesageria electronică și stocarea (34%).