Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Comisia Europeană atacă banda de 700 MHz

13 Februarie 2015



Comisia Europeană a anunțat recent lansarea unei consultări publice asupra utilizării benzii de frecvențe de 700 MHz. Principalii interlocutori vizați sunt operatorii telecom, industria audiovizuală și experții, ale căror opinii vor fi reflectate în decizia CE care va fi prezentată în cadrul congresului Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, de la finalul acestui an.
Exploatată la momentul actual de către industria audiovizuală, banda UHF (Ultra High Frequency, 470-790 MHz) trebuie, potrivit calendarului stabilit de către Uniunea Europeană în conformitate cu obiectivele prevăzute în Agenda Digitală, să fie realocată integral până în 2020 sectorului telecom pentru a acoperi nevoia în creștere a operatorilor telco generată de dezvoltarea accelerată a Internetului mobil și a conexiunilor de mare viteză.
Fiind o resursa limitată, spectrul de frecvențe are o valoare strategică în dezvoltarea serviciilor mobile și reprezintă o sursă de venit importantă pentru statele membre care comercializează dreptul de utilizare al acestor frecvențe sub formă de licențe.

Cele două opțiuni
Prin consultarea publică demarată în 12 ianuarie a.c., Comisia Europeană se adresează cu precădere operatorilor telecom, industriei audiovizuale și experților, dar și asociațiilor de consumatori, prezentându-le spre analiză opțiunile propuse în raportul fostului comisar european Pascal Lamy. Cele două opțiuni detaliate în raportul realizat la solicitarea lui Neelie Kroes (ex-vicepreședintele executivului de la Bruxelles) sunt:
► atribuirea exclusivă către operatorii telecom a benzii 694-790 MHz, respectând un calendar "în trei timpi" (2020-2030-2025), cu o marjă de întârziere tolerată de maximum doi ani;
► acordarea către operatorii telecom de blocuri de frecvențe neutilizate de serviciile broadcast terestre în banda de frecvențe 470-694 MHz.

Provocările existente
Cea de a doua opțiune, așa-numita "opțiune flexibilă", este considerată de către experți mai dificil de gestionat, dar prezintă avantajul că permite adaptarea la cerințele specifice ale fiecărui stat membru.
Prin "forțarea" benzii de 700 MHz, Bruxelles-ul dorește să adauge încă un element-cheie în construirea pieței telecom unice. Experții avertizează însă că schimbarea destinației benzii de frecvențe utilizate, până în prezent, de către serviciile TV și radio (în principal) va avea un impact direct asupra pieței - deoarece presupune reînnoirea parcului de televizoare la nivelul consumatorilor finali - și crește riscul interferențelor cu serviciile telecom și audiovizuale existențe.
Potrivit raportului Lamy, trei țări membre UE - Germania, Finlanda și Suedia - au decis deja alocarea unor părți de spectru din banda de 700 MHz pentru Internetul mobil de mare viteză. Totodată, în Franța există discuții avansate în vederea scoaterii la licitație a frecvențelor până la finalul acestui an (transferul efectiv către beneficiari realizându-se efectiv cu începere de la 1 octombrie 2017 și până în 30 iunie 2019).
Problemele semnalate și diversitatea situațiilor existente la nivelul statelor membre explică opțiunea Comisiei Europene pentru o consultare publică, care urmează a se finaliza pe 12 aprilie. Poziția oficialilor de la Bruxelles în privința atribuirii benzii de 700 MHz urmează să fi prezentată în cadrul reuniunii Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, care va avea loc în noiembrie anul acesta.