Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De ce au nevoie companiile telecom de GIS

13 Februarie 2015



Deși soluțiile GIS au cunoscut o dezvoltare foarte rapidă și au fost adoptate în numeroase domenii de activitate, în sectorul telecom prezența GIS nu este atât de răspândită. Însă piața globală GIS pentru industria telecom este una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere dintre piețele GIS, cu o rată anuală de 10,89% în perioada 2013-2018, conform unui raport al TechNavio.

Compania de cercetare de piață Research and Markets previzionează că piața GIS în Europa va ajunge la valoarea de 3,3 miliarde de dolari până în 2016, iar unul dintre principalii factori care vor contribui la dezvoltarea acestei piețe este cererea mare din partea sectorului guvernamental. Însă analiștii companiei de cercetare mai identifică trei zone care vor avea un impact semnificativ asupra ritmului de creștere al acestei piețe la nivel european, pe lângă sectorul guvernamental: utilități, mediu și comunicații.

Una dintre cele mai importante pieţe geospaţiale din Vestul Europei şi din SUA e reprezentată de companiile de utilităţi şi de telecom, care au făcut pasul către GIS încă din anii ’80. În Europa de Est nu sunt foarte multe proiecte GIS în sectorul telecom. Companii telecom din țări precum Cehia, Polonia sau Rusia au înțeles implementarea unor astfel de soluţii ca pe o necesitate, și nu ca pe un risc.

În România, deşi soluţiile de tip GIS au fost, de multe ori, identificate ca o necesitate, gradul de adopţie al acestora a fost mult mai scăzut faţă de alte tipuri de soluţii, în primul rând din cauza lipsei de personal specializat, expertiză şi, nu în ultimul rând, al costurilor aferente implementării unei astfel de soluţii. Dezvoltarea pieței locale GIS a fost mai degrabă forţată de nişte cereri venite din partea Uniunii Europene. Prin urmare, motoarele de creștere ale acestei piețe sunt date de fondurile europene. În cazul sectoarelor guvernamental, utilități, telecom și mediu, fondurile europene au reprezentat și mai reprezintă o soluție viabilă.
Într-o economie în permanentă schimbare, în care companiile telecom simt presiunea tot mai accentuată a creșterii veniturilor, o soluție GIS le poate ajuta să-și administreze rețelele mai eficient, dar și să integreze date de marketing, operaționale și informații despre clienți pentru a crea o imagine de ansamblu a întregii activități.

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care soluțiile GIS în sectorul telecom au fost alese printre subiectele fierbinți care vor fi dezbătute în cadrul evenimentului Ziua Comunicațiilor 2015, care va avea loc în data de 28 aprilie, la București.



RoI în doi ani
Achiziţia unei soluţii geospaţiale reprezintă, de regulă, din partea unei companii o investiţie deosebit de importantă, riscantă, mai ales dacă e vorba de companii din sectorul telecom sau utilităţi. Foarte multe companii se sperie: «cum îmi recuperez costurile? Va dura mulţi ani». Consultanții GIS spun că se poate obţine RoI într-un an sau doi cel mult, dacă se va alege abordarea în etape – cale mai sigură, bugete mai mici, concentrare mai bună asupra sarcinilor trasate.

În sectorul telecom, implementarea unei soluții GIS nu e foarte simplă, deoarece fiecare companie este diferită. Sistemele trebuie configurate alături de clienţi şi pentru utilizatorii finali. Iar acest lucru necesită mult timp, pentru că angajații vor trebui să meargă pe teren şi să inventarieze reţeaua. Procesul de implementare durează de obicei trei ani, mai ales dacă 90% din informaţie este încă pe hârtie.



O soluție GIS permite nu numai stratificarea informaţiilor de care compania are nevoie, ci şi realizarea mult mai rapidă de analize şi hărţi a reţelei. O funcţionalitate a soluţiei este localizarea exactă a unei probleme atunci când compania primeşte telefoane legate de diferite deranjamente. Folosind soluţia geospaţială se poate identifica cu precizie terminalul sau zona afectată, o echipă tehnică fiind trimisă imediat să rezolve problema.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite