Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De ce mărfurile şi serviciile ar trebui codificate prin GS1 şi nu altfel?

13 Februarie 2015Deşi subiectul pare tern puteţi fi siguri că în piaţa din România nimic nu poate fi categorisit astfel. De ce? Aici, bunele practici internaţionale sunt considerate, cel mai adesea, mofturi pentru care numai străinii şi fraierii plătesc...

GS1 nu este impus prin lege nicăieri în lume, cu excepţia Coreii de Nord, a Serbiei şi a Ucrainei. Asemenea oricărui standard, GS1 este aplicabil în mod voluntar de către cei interesaţi în desfăşurarea unor activităţi profesionale de nivel calitativ cât mai ridicat. În România, ca nicăieri în altă ţară, profitând de faptul că GS1 nu este impus prin lege ci este “doar” o bună practică internaţională utilizată de “numai” două milioane de companii la nivel global, îşi fac loc tot felul de impostori ce “alocă coduri de bare”. Penibilul merge până acolo încât cei care desfăşoară aceste activităţi se folosesc de standarde ISO utilizabile în alte domenii pentru a “păcăli” vigilenţa clienţior care se lasă atraşi de preţul mic, dar care pun totuşi întrebarea legitimităţii codurilor primite.

Deşi GS1, atât la nivelul organizaţiei naţionale cât şi la nivelul celei internaţionale, s-a adresat autorităţilor române în numeroase rânduri, la cele mai înalte niveluri, precizând pericolele la care expun piaţa şi consumatorii aceşti “băieţi deştepţi” care vând coduri “la colţ de stradă”, nealiniate internaţional, efectul a fost întotdeauna acelaşi. Aproape invariabil ni s-a dat dreptate, dar nu s-au găsit instrumentele instituţionale care să stopeze fenomenul.Multă lume întreabă de ce la GS1 se plăteşte o taxă de licenţă anuală, iar la « alţii » plăteşti « odată în viaţă ». Principiul oricărei activităţi nelegitime este acela de a nu crea o legătură profesională, ci de a încasa o anumită sumă şi punct. După acest punct, niciun suport nu se mai consideră a fi necesar. La GS1 informaţia despre produsele, serviciile şi locaţiile codificate este păstrată în baze de date securizate la nivel naţional şi internaţional, suportul este continuu şi portofoliul de soluţii nu se rezumă la o simplă alocare de coduri.

GS1 aniversează 40 de ani de la fondarea organizaţiei internaţionale şi 20 de ani de funcţionare neîntreruptă a organizaţiei naţionale din România. După douăzeci de ani găsim în Romania un protofoliu solid de soluţii pentru piaţă, în continuă evoluţie, grupe profesionale de lucru active în domenii de interes pentru diferite sectoare economice, colaborări cu instituţii de stat sau private în vederea creşterii nivelului serviciilor către consumator, dinamică ce justifică aprecierile date de cele peste 3000 de companii membre.

Portofoliul GS1 este organizat în patru mari categorii: codurile de bare şi schimbul electronic de mesaje (EDI) în zona clasică şi reţeaua globală de sincronizare a datelor (GDSN) împreuna cu codul electronic de produs (EPC) în zona avangardei tehnologice. Toate categoriile de standarde şi soluţii contribuie, de sine stătător sau integrat, la optimizarea operaţiunilor logistice pe orice tip de lanţ de desfacere sau aprovizionare, indiferent de sectorul economic.

Echipa de experţi de la GS1 Romania, menţinând standardele şi soluţiile de ultimă oră la dispoziţia mediului de afaceri naţional, rămâne racordată la realităţile economice româneşti şi la reacţiile pieţii, pentu a susţine o organizaţie viabilă din punct de vedere tehnologic.

Pentru a concluziona, nu exista în lume decât o singură organizaţie care codifică produsele, serviciile şi locaţiile în comerţ şi logistică: GS1. Alegerea codificării nu este o chestiune de alegere a unui preţ mai mic, ci de menţinere a unui mediu de afaceri profesional, coerent şi corect. Nu exista dileme în vederea alegerii între GS1 şi altceva deoarece numai de la GS1 se pot obţine coduri unice global şi vizibilitatea internaţională a produselor şi serviciilor codificate. A opta pentru altceva decât pentru codificarea GS1 este echivalent cu autoexcluderea din sistemul celor corecţi şi amăgirea caracteristică celor ce caută replici în locul articolelor de marcă.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite