Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Educatie >> Stiri si comunicate

10 ani de Oracle Academy, un parteneriat de succes pentru MEN

19 Februarie 2015La 10 ani de la semnarea memorandumului de colaborare dintre Oracle si Ministerul Educatiei Nationale, programul Oracle Academy desfasurat in cadrul liceelor si universitatilor (extinderea la nivelul institutiilor de invatamant superior a demarat in 2009) reprezinta una dintre cele mai importante initiative public-privat materializate in cadrul invatamantului romanesc."Ministerul Educatiei Nationale a facut eforturi foarte mari pentru a asigura dotarea scolilor, iar cele mai importante proiecte au fost demarate la inceputul anilor 2000. Dar dotarea scolilor nu este valorificata optim daca nu exista cineva care este capabil sa foloseasca aceasta in folosul elevilor si este un lucru extrem de important sa avem resursa umana capabila sa predea in domeniul IT si sa fie capabil sa integreze noutatile. (...) Parteneriatul cu Oracle se inscrie in cadrul abordarii pe care MEN o are ca obiectiv fundamental si incearca sa o puna in practica - cu mai mult sau mai putin succes - aceea de a apropia ceea ce se face in scoala cu ceea ce tinerii vor intalni dupa ce vor absolvi, respectiv sa le oferim instrumentele necesare pentru a se integra pe piata muncii. Desigur, acest deziderat este dificil de pus in practica la nivelul invatamantului preuniversitar, pentru ca nu poti pregati direct elevul pentru o meserie anume, dar, daca putem crea instrumentele care sa ii permita acestuia sa ajunga la nivelul tehologiei de varf si sa isi continue studiile in invatamantul superior, realizam deja un lucru fundamental. (...) Parteneriatul cu Oracle a pornit de la o ipoteza care s-a dovedit corecta - aceea ca daca vrei sa raspunzi nevoilor pietei trebuie sa te adresezi, in primul rand, celor care se afla pe piata si care pot spune care sunt aceste nevoi. O posibila solutie in acest sens este parteneriatul public privat, iar relatia de parteneriat pe care o avem cu Oracle este un exemplu foarte bun pentru ca principalul obiectiv pe care ni l-am propus in cadrul acestui parteneriat a fost acela de a dezvolta competentele profesorilor", a explicat sintetic geneza si obiectivele parteneriatului Liliana Preoteasa, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei Nationale, responsabil cu coordonarea evaluarilor scolare si elaborarea Curriculumului national. "Parteneriatul cu Oracle este unul dintre cele mai de succes parteneriate incheiate de catre Ministerul Educatiei Nationale", a apreciat oficialul MEN.
Numai in cursul anului trecut, 481 de institutii de invatamant si peste 1.900 de profesori au oferit cursuri de programare Java si tehnologii ale bazelor de date Oracle, de care au beneficiat mai mult de 57.000 de elevi de liceu, conform datelor prezentate in cadrul evenimentului de celebrare a celor 10 ani de catre Danny Gooris, senior regional manager EMEA Oracle Academy.
Potrivit lui Gooris, Oracle Academy reprezinta cel mai important program educational al Oracle si are ca scop promovarea educatiei IT in randul elevilor si studentilor la nivel global, oferindu-le acces la resurse dedicate si oportunitati de dezvoltare profesionala. Astfel, la momentul actual elevii romani membri ai Oracle Academy pot accesa diverse medii de dezvoltare Java Development Environments (JDE), care includ Alice Greenfoot, BlueJ, Eclipse si NetBeans. Elevii si profesorii pot folosi JDE pentru a-si imbunstati notiunile Java, platforma de dezvoltare folosita de peste 9 milioane de dezvoltatori din intreaga lume. Totodata, profesorii din cadrul programului pot accesa Oracle Application Express, un mediu de practica gazduit de academie.
"Sunt incantat sa aniversam cei 10 ani ai programului Oracle Academy si doresc sa aplaud dedicaţia si efortul pe care profesorii romani l-au depus in finalizarea cu succes a cursurilor de formare, precum si angajamentul lor de a preda in clase limbaje-cheie de programare si baze de date, ca parte a programei scolare nationale", a declarat Sorin Mindrutescu, director general Oracle Romania.