Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing >> Data Center >> Stiri si comunicate

Sunt Centrele de Date Mobile viitorul?

23 Februarie 2015



Centrele de Date mobile, (MDC) adică prefabricate, modulare și containerizate, au devenit un trend in zona centrelor de date din ultimii ani, piata intelegand tot mai bine avantajele majore ale unei astfel de solutii: eficienta energetica, amprenta redusa, durata scurta de executie, mobilitatea si costul relativ redus. Data Centerele mobile au fost dezvoltate in jurul ideii de eficienta energetica, după ce ani indelungati, companiile au dezvoltat sali IT uriase dar care s-au umplut abia dupa mult timp. Astfel, MDC-ul (mobile data center) a venit ca o solutie care poate optimiza semnificativ investitia initiala in amenajare, in costurile de dezvoltare, inchiriere si facility management. Tehnologiile de free cooling combinate cu dimensiunile foarte compacte ale unui data center containerizat rezulta in costuri cu energia electrica mult reduse si. Implicit, PUE (power usage effectiveness) obtinut pentru un server room containerizat poate fi cu usurinta adus sub cele ale centrelor de date conventionale. Data centerele mobile pot atinge PUE de sub 1,25 si pot cobori pana la 1,07, in functie mai ales de zona geografica si de numarul de ore de functionare a climatizarii in regim free cooling” – precizeaza Mihai Manole, director general al Tema Energy, companie specializata in amenajarea la cheie de Data Centere.



Avantaje


Raportat la PUE mediu obtinut in data centerele existente, estimat intre 1.6 si 2, Centrele de Date mobile devin o solutie cu mult mai eficienta energetic. Investitia in dezvoltarea si operarea unui MDC se amortizeaza mult mai rapid decat in cazul unui data room classic, prin economiile majore cu energia. Unul dintre marile avantaje ale centrelor de date mobile este durata de executie este mult redusa: daca pentru un Data Center clasic vorbim de o durata medie de implementare de 3-6 luni, un MDC poate fi livrat intre o luna si pana la 3-4 luni, in functie de complexitate si dimensiuni.
Nu trebuie uitata mobilitatea: exista numeroase situatii in care proprietarii de data centere isi doresc relocarea centrului, insa costurile si timpul de mutare si de amenajare a unei locatii noi sunt uriase, motiv pentru care de cele mai multe ori se renunta la acestea. Containerele IT, avand dimensiuni foarte compacte si fiind transportabile cu mijloace conventionale, pot fi relocate usor, cu conditia asigurarii unui nivel de comunicatii similar celui de la locatia initiala. Astfel, relocare completa a data center-ului devine extrem de facila, fara investitii suplimentare in infrastructura sau in IT.

MDC-urile si-au dovedit utilitatea si pentru locatiile improprii amenajarii unor centre de date conventionale, sau in care investitiile in amenajarea infrastructurii s-ar fi dovedit prea costisitoare. In plus, industrii precum militar, aeronautic, portuar, telecom sau chiar umanitar, apeleaza tot mai des la solutii mobile de data center, date fiind mobilitatea si zonele inedite sau improprii de operare, cat si avantajul net pe care il ofera ca elemente de disaster recovery. Modularitatea este o alta caracteristica foarte apreciata a server room-urilor mobile. Arhitectura acestora este flexibila si permite cuplarea, in mai multe configuratii, a doua sau mai multe containere, pentru extinderea graduala a centrului de date, in functie de nevoile de dezvoltare ale clientului. Astfel, se poate ajunge de la un container, la o ferma de servere de capacitate foarte mare, totusi intr-un spatiu foarte compact. In ce priveste securitatea unei astfel de solutii, nivelul de siguranta oferit este practic acelasi cu cel al unui centru de date static, avand aceleasi sisteme de supraveghere, acces control si anti-incendiu. In plus, structura este extrem de rezistenta, tratata special anti-foc, dar si impotriva apei sau radiatiilor solare. Nu in ultimul rand, MDC-urile sunt eligibile pentru cotarea cu TIER I, II sau III, in functie de cerintele si exigentele clientului. In calitate de partener acreditat Uptime Institute USA, oferim clientilor nostri consultanta in proiectarea, amenajarea si operarea data centerelor in acord cu metodologia TIER – declara Mihai Manole.

Despre Tema Energy

Tema Energy este unul dintre principalii integratori de Data Centere din Romania, avand o experienta de peste 8 ani in domeniu.
Compania are o expertiza puternica in solutiile la cheie pentru centre de date fixe si mobile, oferind solutii complete de proiectare, dezvoltare si operare a sistemelor dintr-un Data Center: alimentare si distributie electrica, sistem de power back-up, climatizare profesionala, containere mobile complet echipate, rack-uri si PDU, securitate fizica si anti-incendiu, monitorizare DCIM.
Tema Energy este totodata un cunoscut furnizor de sisteme de alimentare alternativa, dedicate in special segmentului industrial, dar si marilor consumatori critici precum Spitale, centre de Telecom sau cladiri de birouri. Astfel de sisteme integreaza generatoare diesel si UPS-uri de mari dimensiuni, baterii VRLA si alte echipamente electrice. Solutiile integrate oferite de Tema Energy sunt unice, adaptate cerintelor tehnice si financiare ale fiecarui client. Flexibilitatea si atentia la detalii ne definesc in realizarea fiecarui proiect de data center sau APP (alternative power production). Investim timp si resurse pretioase in astfel de proiecte, pentru ca suntem realmente pasionati de ele -- precizeaza Mihai Manole, executivul care coordoneaza activitea companiei si proiectele majore. Printre clientii Tema Energy se numara: Vodafone, GTS, Policlinico di Monza, Telekom, Citibank, Star Storage, UTI, Sistec, Ericsson, Bancpost, TeamNet, Ericsson, UPC sau Star Transmission (Daimler).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite