Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Prof. Brian Nicholson, Universitatea din Manchester: „Momentan Romania se afla in urma marilor furnizori de servicii de externalizare“

26 Mai 2004



Brian NicholsonSoft 21, unul dintre cele mai importante evenimente ale anului dedicate industriei de software si servicii, a gazduit pe 22 aprilie cea de-a doua editie a Conferintei Internationale de Outsourcing. Cu ocazia evenimentului au fost dezbatute subiectele de interes pentru ramura externalizarii din cadrul industriei de software si servicii (Offshoring vs. nearshoring in contextul politic actual, Anti-offshore intre psihoza si dezbatere constructiva, Outsourcing IT & Romania: Romania in competitia globala; Consideratii despre outsourcing; Outsourcing – valoare adaugata pentru clienti sau Rolul unei infrastructuri de proiect performante in managementul proiectelor de outsourcing). Printre companiile care au participat si prezentat s-au numarat: ITC, Kepler, Romsys, Forte Company, Alcatel, IP Devel, Motorola, Total Soft sau Raiffeisen.


Profesorul Brian Nicholson, de la Universitatea din Manchester, a fost invitatul de onoare al evenimentului si a sustinut o prezentare despre modelele de externalizare la nivel mondial. Specialist in externalizare globala de software, Brian Nicholson crede ca Romania inca are o sansa mare de a deveni lider european pe piata de software si servicii specializate. Prin acest scurt interviu, am incercat sa intrezarim ce trebuie sa faca firmele IT din Romania pentru a profita de aceasta sansa.


Care credeti ca este rolul acestui eveniment in dezvoltarea pietei romanesti de externalizare?


Cred ca strangerea la un loc a atator oameni din domenii diferite si punerea in discutie a unor probleme specifice comune de externalizare este un inceput excelent. Totusi, in ciuda diversitatii participantilor, lipsesc anumite categorii. Nu am vazut aici reprezentantii bancilor, universitatilor sau organizatiilor de training. Ar fi trebuit inclusi si acestia in dezbatere. In plus, guvernul ar trebui sa aiba o prezenta mult mai activa pentru ca nu este vorba doar de o problema de industrie a software-ului. E ceva mai mult de atat. Faptul ca la acest eveniment au participat doar reprezentanti ai companiilor de software, nu este suficient. Experienta altor tari, importante producatoare de software, dovedeste faptul ca aceste tipuri de actiuni trebuie sa uneasca reprezentantii din toate categoriile: actionari, furnizori, clienti etc.
Inca o data, cred ca este un inceput excelent, dar mult prea exclusivist pentru moment.


Ce-ar trebui sa conteze mai mult pentru companiile romanesti: „Ce tip de externalizare sa faca?“, sau „Cum sa faca?“


Importanta acestor intrebari este cruciala. Ele tin nu numai despre cum sa faci un lucru, sau despre cum trebuie facut. Tin de intrebari ca: „Ce este o nisa?“, „Unde ne indreptam?”, „Care este cea mai buna tara pentru externalizare?”, „Ce tipuri de companii trebuie externalizate?” sau „Cat de mult conteaza marimea unei companii?”. Din aceasta perspectiva nu exista o viziune foarte clara a ceea ce Romania poate oferi. Avand in vedere ca in domeniul externalizarii exista o extrem de puternica competitie, Romania trebuie sa se adapteze acestei competitii si sa urmeze modelul marilor furnizori de astfel de servicii. Deocamdata, Romania se afla in urma acestor mari furnizori, aproape pe acelasi plan cu furnizori mai putin importanti precum Rusia sau Ungaria. Problema pe care trebuie s-o rezolvati in Romania tine in primul rand de marketing. Este o problema de colaborare si cautare a unei situatii globale colective.


Care credeti ca sunt avantajele companiilor IT romanesti?


In primul rand, pregatirea tehnica a personalului. Acest lucru este evident si o stim cu totii. Insa, cred ca este mult mai important sa stii cum se realizeaza un lucru, decat sa stii ce este acel lucru. Bineinteles ca exista si exceptii. Am vorbit cu cei de la Softwin si am putut vedea, pe langa inovatii tehnice extraordinare, capacitatea de a depasi cu usurinta orice problema.


Un alt avantaj al Romaniei ar putea deveni suportul pe care guvernul il acorda acestei industrii. Am observat o imbunatatire in cadrul legislatiei, copywright-ului sau protectiei de date. Acest lucru este foarte incurajator. Aceste lucruri contureaza o imagine a unei tari care doreste sa creeze un teren propice pentru proiecte sigure.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite