Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Relevanţă prin metoda stoarcerii inteligente a datelor

18 Martie 2015



Chiar dacă pare un pic deplasat în context, termenul "stoarcere" este cel mai potrivit pentru ceea ce va face pachetul de soluţii software recent propus pieţei de IBM.

Imaginea noii soluţii propuse de compania americană nu este deloc complicată. Este, practic, vorba de schimbarea economiei procesului de stocare date prin dotarea echipamentelor hardware specifice cu un strat de software inteligent. "Prin această metodă, se generează o "amprentă a datelor" eficientă, prin intermediul căreia datele sunt stocate la costuri optime. Prin aceasta, performanţele sistemelor sunt maximizate, securitatea fiind în acelaşi timp asigurată," a declarat Florin Mănăilă, Senior IT Architect, IBM SEE, în cadrul unei conferinţe de presă.

Botezată IBM Spectrum Storage, noua soluţie propusă de compania americană include, conform anunţurilor făcute, peste 700 de patente şi este menită să ajute clienţii să treacă la un model de afaceri de tip cloud hibrid prin gestionarea eficientă a volumelor mari de date acolo unde vor aceşti clienţi şi aşa cum vor ei, totul de pe un singur panou centralizator.

"Una din direcţiile fundamentale de acţiune IBM este cea legată de sistemele axate pe prelucrarea eficientă a datelor," a adăugat Mănăilă. "Noua soluţie propusă de noi se încadrează perfect în această direcţie de acţiune, mai ales că are un grad de implicare mare şi în fructificarea conceptului big data, un concept pe care IBM îl perfecţionează continuu de câţiva ani."

Ce înseamnă, practic, toate astea? În esenţă, înseamnă intenţia companiei americane de a transpune o parte din procesarea datelor, o acţiune din ce în ce mai provocatoare pentru organizaţiile care lucrează cu volume de date în permanentă creştere, direct la nivelul stocării de date. Prin intermediul unei asemenea soluţii, este de aşteptat, pe de o parte, ca timpii de execuţie ai proceselor de procesare să se scurteze semnificativ, iar pe de altă parte ca sistemele în ansamblul lor să devină mai puţin costisitoare în termeni de costuri. Avantajele sunt evidente mai ales pentru organizaţiile care folosesc centre de date mari, ale căror costuri de infrastructură IT sunt în permanentă creştere.



Provocările viitorului, din acest punct de vedere, sunt mai ales legate de incorporarea datelor nestructurate în cadrul proceselor de analiză date. "Problema cea mai mare este cea a relevanţei datelor, " a adăugat Mănăilă. "Dacă la datele structurate soluţia este deja utilizată pe scară largă, pentru datele nestructurate situaţia este cu totul alta. Organizaţiile au nevoie de informaţii care să le ajute în procesele de afaceri, iar obţinerea unor astfel de informaţii va fi maximizată doar dacă se vor putea analiza eficient toate tipurile de date care intră într-o companie."

Tocmai de aceea, oficialul IBM a mai adăugat că paşii următori ai dezvoltării noii soluţii propuse pieţei vor avea în vedere incorporarea uneltelor de tip analytics, precum şi a celor de analiză cognitivă. "IBM dezvoltă Dr. Watson, deja faimoasa soluţie de analiză cognitivă a datelor, iar în atari circumstanţe, este firesc ca elemente ale acestei soluţii să fie folosite şi pentru IBM Spectrum Storage," a mai spus Mănăilă.

Întrebat despre asigurarea securităţii datelor în contextul noii soluţii, Mănăilă a spus că partea de securitate este, practic, inclusă în noua soluţie propusă. Compania americană lucrează în acest sens cu parteneri dedicaţi, pe baza platformelor de tip open-source, aşa cum este cazul şi cu alte soluţii dezvoltate în timp de IBM. Cu toate astea, el nu a exclus posibilitatea extinderii gamei de parteneri dezvoltatori pe partea de securitate, în condiţiile în care aceştia respectă standardele impuse de compania americană.

Furnizorul american de soluţii IT pare a avea planuri foarte mari cu noua soluţie propusă, iar acest fapt este certificat de anunţul privind investirea a mai bine de un miliard USD în dezvoltarea protofoliului software de stocare date de generaţie următoare în următorii cinci ani. Conform anunţului, investiţiile se vor concentra pe cercetarea-dezvoltarea de noi aplicaţii software de stocare date în cloud, procese de stocare date orientate pe obiecte şi dezvoltarea de tehnologii cu standarde deschise, precum OpenStack.

Firmele mari de cercetare şi analiză a pieţei par să motiveze, prin previziunile lor, eforturile IBM. De pildă ana dintre acestea, Gartner, a făcut recent publice previziunile sale privind această zonă de activitate. Până în 2019, spune Gartner, circa 70% din produsele existente de stocare date vor fi disponibile şi ca versiuni "pure software." În acelaşi timp, până în 2020, între 70 şi 80 la sută din datele nestructurate vor fi ţinute pe echipamente de stocare ieftine, gestionate în medii de stocare definite prin software. Viitorul ne va arăta în ce măsură astfel de propuneri sunt tentante şi pentru organizaţiile din România. Bogdan Marchidanu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite