Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Câți bani face industria aplicațiilor mobile

18 Martie 2015



App Economy, un model economic inexistent în urmă cu 8-9 ani și care a înregistrat o dezvoltare explozivă, generează deja venituri considerabile. Departe de a fi atins nivelul de saturație, industria aplicațiilor mobile este cotată cu un ritm de creștere accelerată, cu efect direct asupra cererii forței de muncă.

Într-un comunicat autoelogios emis recent, Apple a anunțat că AppStore, magazinul online dedicat aplicațiilor mobile care rulează pe sistemul de operare iOS, a generat în 2014 profituri de peste 10 miliarde de dolari pentru dezvoltatori.

Cifrele enunțate de Apple i-au facilitat analistului româno-american Horace Dediu o observație interesantă și anume că profiturile anunțate sunt egale cu câștigurile încasate anul trecut de Hollywood din Box Office-ul american. Raționamentul speculativ este pertinent: chiar dacă veniturile industriei cinematografice americane nu se rezumă doar la Box Office-ul USA, nici cele ale industriei aplicațiilor mobile nu se limitează doar la oferta consumer a Apple, ci includ și ceilalți jucători majori din zona OS-urilor mobile - precum Android și Windows Phone -, dar și zona enterprise.

Un alt aspect interesant al comparației este acela că, în timp ce comunicatul Apple creditează App Store cu 627.000 de locuri de muncă în 2014, Hollywood-ul este responsabil pentru "doar" 374.000 de job-uri (în 2011).
Concluzia este previzbila: industria americană a aplicațiilor mobile este mai rentabilă decât Hollywod-ul.

Care este situația în UE
Dincolo de speculații, potențialul uriaș al industriei aplicațiilor mobile reprezintă un adevăr incontestabil. Vorbim de o industrie care se estimează că va atinge o cifră de afaceri globală de aproximativ 143 de miliarde dolari anul viitor și care generează deja o cerere în creștere cu 11% pe piața muncii în 2015.

O bună parte din valoarea aceasta este susținută de Uniunea Europeană, pentru care industria aplicațiilor mobile reprezintă o zonă de importanță strategică. A cărei evoluție a fost analizată "oficial" în cadrul studiului "Sizing the EU App Economy", comandat de CE și prezentat la finalul lui 2013, într-o sesiune care i-a adus alături la tribuna Parlamentului european pe Neelie Kroes, vicepreședinte CE și comisar european pentru Agendă Digitală, dar și pe Peter Vesterbacka, responsabil cu marketingul la Rovio Mobile (autorul blockbuster-ului "Angrry Birds"),

Studiul a inclus și o zonă de predicție și analiză a evoluțiilor posibile. Iar previziunile sunt bune: dacă la nivelul lui 2013 valoarea totală a cifrei de afaceri generate de App Economy la nivelul UE a fost de 17,5 miliarde de euro, se estimează că, până în 2018, va crește de 3,6 ori, la 63 de miliarde de euro.

Lucrul pe comandă vs App Store
În ceea ce privește efectele asupra efectivului forței de muncă la nivelul UE, studiul estimează că acesta va evolua în perioada 2013-2018 de la 1 milion de programatori la 2,8 milioane, în timp ce zonele adiționale de suport și marketing vor înregistra o creștere mai mare, de la 1,8 milioane la 4,8 milioane.

Diferențele ritmului de creștere au legătură cu un aspect aparte evidențiat de studiu: și anume că dezvoltatorii europeni se confruntă cu provocări mai mari pe plan business decât pe cel tehnic, problemele apărând preponderent la valorificarea în piață a aplicațiilor mobile.

Pe de altă parte, raportul prezentat a arătat că modelul dezvoltării aplicațiilor la comandă este mai rentabil decât comercializarea prin App Store. Se estimează că valoarea generată la nivelul lui 2014 prin App Store-uri este de aproximativ 10 miliarde de euro, față de 20 de miliarde cât au adunat contractele de dezvoltare la comandă. O diferență care se va dubla cel puțin până în 2018.

Una dintre soluțiile indicate de studiul CE pentru depășirea provocărilor semnalate este cea a creării unei piețe europene dedicate mediului enterprise, în care companiile care au nevoie de aplicații mobile să poată identifica, contracta și negocia direct cu dezvoltatorii. Este o soluție viabilă, dar care, ca majoritatea inițiativelor Uniunii care presupun crearea unor piețe unice, va lua ceva timp până se va materializa.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite