Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IT-ul, un aliat strategic în ofensiva proiectelor inovative din învăţământul superior şi cercetare

18 Martie 2015



Materializarea proiectelor inovative dezvoltate de UEFISCDI în ultimii ani, profesionalizarea managementului şi administrării cercetării şi învăţământului superior, maturizarea şi prestigiul instituţional dobândit, naţional şi internaţional, nu ar fi fost posibile fără suportul oferit de unul dintre aliaţii săi cei mai puternici: IT-ul. Investiţia în tehnologii informaţionale High Tech au adus în domeniile reprezentate transparență şi încredere, simplificare şi eficientizare administrativă, trasabilitate şi predictibilitate, şi, nu în ultimul rând, argumente pentru fundamentarea deciziilor şi politicilor instituţionale sau de sistem. Marius Nicolăescu, şeful Departamentului IT din cadrul UEFISCDI, Florin Petrescu şi Cosmin Cioranu, coordonatori ai echipei de dezvoltare software, sunt profesioniştii care susţin din prima linie ofensiva tehnologicului în evoluţia şi reuşita proiectelor.



Cât de important este rolul IT-ului în asigurarea succesului proiectelor UEFISCDI, în capacitatea acestei instituţii de a inova şi de a gestiona programe complexe, la nivelul întregului sistem de CDI sau la nivelul învăţământului superior?
Întrebaţi IT-istul cât de importantă este prezența serviciilor IT în activitatea oricărei instituţii şi răspunsul va fi: “cel puţin 70%”. Pornind de la necesităţile de bază privind comunicaţiile şi managementul documentelor, până la publicarea de rapoarte şi informaţii on-line.

În procesul de finanţare a proiectelor CDI, tranziţia de la proceduri bazate pe suport hârtie la proceduri on-line a modificat substanţial atât activitatea instituţională, cât şi viziunea despre interacţiunea cu beneficiarii şi tipurile de rapoarte care se pot oferi persoanelor şi instituţiilor. Analiza, procesarea şi reprezentarea datelor în diverse statistici şi grafice de evoluţie sunt componente care au ajutat şi ajută la fundamentarea deciziilor instituţionale. Interoperabilitatea între sistemele UEFISCDI şi serviciile web către alte instituţii cu informaţii agregate vor avea o influenţă majoră în capacitatea UEFISCDI de a inova şi de a gestiona proiecte complexe. Nu în ultimul rând, comunicarea on-line cu beneficiarii proiectelor, consultările prin chestionare de tip Elphi sau clasice şi diseminarea on-line a informaţiilor vor contribui permanent la atingerea unui nivel de performanţă în majoritatea activităţilor derulate de UEFISCDI.

Concret, există o multitudine de instrumente IT pe care le-aţi dezvoltat. Platforma web dedicată administrării competiţiilor din Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare 2007-2014 (PNCDI II) este considerată una dintre cele mai performante la nivelul agenţiilor de finanţare de profil din Europa... Care este specificul său, cum generează valoarea adăugată în sistem?
UEFISCDI a dezvoltat de fapt două platforme dedicate competiţiilor – UDiManager şi EVoC. Platformele au în spate un framework dezvoltat integral de Departamentul IT al UEFISCDI, sunt modulare şi suportă un număr nelimitat de module personalizate pe specificul tipului de proiecte din fiecare competiţie. În cadrul programelor de finanţare implementate prin aceste două platforme colaborăm cu peste 5.000 de experţi internaţionali, care au experienţă cu astfel de platforme şi de la care am primit un feedback constructiv, dezvoltând astfel o soluţie la standadele internaţionale din domeniu, prin care promovăm sistemul CDI românesc.

UDiManager administrează procese competiţionale din cadrul PNCDI II, implementând toate etapele de depunere, evaluare administrativă şi ştiinţifică, rezultate, statistici. Proiectele selectate pentru finanţare în urma procesului de evaluare sunt transferate în platformă EVoC, care gestionează procesul de contractare, raportare şi monitorizare a proiectelor finanţate.
În cursul primului an de la lansare (2011), în UDiManager s-a iniţiat depunerea a peste 10.000 de proiecte, dintre care peste 5.000 finalizate (depuse) şi s-au creat peste 40.000 de conturi de utilizatori. În prezent, avem înregistrate peste 35.000 de proiecte iniţiate, dintre care peste 21.000 finalizate (depuse), 65.000 de conturi de utilizatori şi 35 de competiţii derulate.

Pe scurt, fluxul din aceste două platforme este următorul. Pe baza pachetelor de informaţii aprobate de MECS şi ANCSI, se dezvoltă module personalizate de depunere, evaluare administrativă şi evaluare ştiinţifică. Sunt implementate proceduri de depunere care îl ghidează pe aplicant pas cu pas şi funcţii complexe de validare, care îl ajută să finalizeze depunerea proiectului. Ofiţerii de proiecte UEFISCDI verifică eligibilitatea admininstrativă a proiectelor, experţii naţionali şi internaţionali evaluează online proiectele eligibile. Procesul de evaluare poate fi diversificat: evaluare individuală, raport de consens, răspunsul aplicantului, evaluare în panel. La finalizarea procesului fiecare aplicant poate accesa în contul personal raportul final de evaluare.



După fiecare competiţie, pe baza analizei şi procesării informaţiilor aferente proiectelor înregistrate, UEFISCDI face publice statistici referitoare la procesul de depunere şi procesul de evaluare.
Proiectele finanţate sunt transferate în platformă EVoC, unde sunt dezvoltate module online personalizate de contractare, raportare, monitorizare, generare acte adiţionale online cu sistem de tip track changes, generarea formei printabile a formularelor. De asemenea, în conturile aplicanţilor, evaluatorilor, contractorilor, ofiţerilor de proiecte este disponibil în timp real tot istoricul interacţiunilor dintre utilizator şi cele două platforme sub formă de servicii în cloud. În plus, în platforma EVoC, există şi posibilitatea creării unui cont instituţional care centralizează toate contractele coordonate de instituţia respectivă, cu acces în timp real la formulare de contractare, raportare, monitorizare şi modul de generare statistici. Un avantaj important al acestor platforme este stabilitatea, indiferent de gradul de încărcare. Spre exemplu, la ultima competiţie desfăşurată în decembrie 2014, s-au finalizat 2.266 de proiecte în ultima zi a competiţiei (din totalul de 2.961 finalizate), peste 77.000 de fişiere încărcate, iar platforma a funcţionat la parametri optimi.



În cadrul platformei UDiManager au fost dezvoltate şi module de depunere şi evaluare pentru competiţii din afara PNCDI II, precum Romanian-EEA Research Programme – “Research within priority sectors” ”, competiţie organizată în cadrul Mecanismului Financiar European SEE 2009-2014, unde UEFISCDI a avut calitatea de Agenţie de Implementare. Totodată, UEFISCDI a asigurat procesul de evaluare pentru competiţia “Conectarea centrelor de excelență din Republica Moldova la infrastructura de cercetare europeană”, organizată de către Academia de Ştiinţe a Moldovei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite