Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IT-ul, un aliat strategic în ofensiva proiectelor inovative din învăţământul superior şi cercetare

18 Martie 2015






Platformă potrivită pentru managementul tuturor proiectelor din fonduri structurale



„Platforma electronică dezvoltată de UEFISCDI, cu zecile de mii de proiecte depuse şi evaluate, cu mii de experţi din toată lumea, ce au intrat on-line şi au evaluat proiecte, cu miile de proiecte în implementare şi cu facilităţi complexe de anaytics, ar putea fi cu succes folosită ca platformă de management al întregului ciclu de viaţă al proiectelor din fonduri structurale 2014-2020. Ar fi probabil una dintre cele mai spectaculoase implementări cu facilităţi de tip Big Data şi ar contribui esenţial la diminuare administrativă şi la creşterea transparenţei”, apreciază prof. dr. ing. Adrian Curaj, Directorul General UEFISCDI.


Există multe alte „produse” software care susţin inovarea în domeniile reprezentate de UEFISCDI ...
Le vom prezenta pe cele mai importante, ţinând cont de domeniile cărora le sunt destinate, depăşind graniţele învăţământului superior şi pe cele ale cercetării.



Platforma ANS are ca scop colectarea unitară a datelor statistice relevante pentru învăţământul superior (date generale privind universităţile, numărul de studenţi, numărul de absolvenţi, personalul din universităţi, diverse politici naţionale). Este un sistem informaţional integrat, dezvoltat în manieră modulară, compatibil cu sisteme de colectare a datelor la nivel european. Datele statistice sunt accesibile tuturor actorilor interesaţi şi sunt integrate date culese deja de către diverse structuri de la nivel central: CNFIS, MECS, INS, ANPCDEFP. În prezent, este în desfăşurare un proces de colectare a datelor coordonat de CNFIS pentru fundamentarea politicilor din învăţământul superior.

RMUR –Registrul Matricol Unic din România – este o continuare a proiectului RMU (Registrul Matricol Unic) şi cuprinde toţi studenţii din România. Scopul este de operaţionalizare RMU la nivel naţional şi transformarea aplicaţiei dezvoltate în cadrul RMU într-o platformă web cu servicii de tip cloud, care va deservi atât universităţile, studenţii, cât şi structurile administrative de la nivel central.

REI – Registrul Educaţional Integrat
este o platformă în dezvoltare care îşi propune interoperarea mai multor baze de date – SIIIR, RMUR, Ministerul Sănătăţii, CNAS, ANAF, Casa Naţională de Pensii, AJOFM, Evidenţa Populaţiei – în vederea creării unui profil educaţional pentru fiecare persoană din România. Avantajele sunt instituţionale – acces şi preluare de date între diverse instituţii în timp real, reducerea birocraţiei; şi personale – fiecare persoană este luată în evidenţă o singură dată, economisind timp şi resurse.

Portalul Romanian Research Infrastructures Registry (RRIR), care este în dezvoltare, oferă suport tehnic cercetătorilor români şi străini pentru accesarea serviciilor oferite de infrastructurile de cercetare din România. Platforma are integrat un sistem de preluare a feedback-ului oferit de utilizatorii care accesează serviciile respective.

BrainRomania 3.0 este o reţea socială destinată cercetătorilor, fiind cel mai puternic şi complex generator de inovare din România. Platforma este în dezvoltare şi va reprezenta un spaţiu comun de întâlnire, valorificare şi colaborare pentru toţi membrii comunităţii româneşti a producătorilor de cunoaştere. Astfel, va genera valoare adăugată prin integrarea şi dezvoltarea fluxurilor de cunoaştere existente atât la nivel individual, cât şi instituţional. Platforma va fi destinată promovării oamenilor valoroşi şi a interacţiunii dintre aceştia şi, totodată, iniţierii de noi parteneriate care să susţină inovaţia.

Radar este un sistem de mapare a fenomenelor emergente (tehnologii emergente, schimbări comportamentale etc) la nivel global. Are la bază un mecanism de scanare dinamică a unui spectru larg de ştiri online din întreaga lume şi de vizualizare a concentrării lor tematice. Scanarea are două componente principale: analiza semantică automată (machine learning) şi validarea umană inter-subiectivă non-expert. Radar-ul va alimenta comunitatea BrainRomania, membrii săi primind alerte periodice în domeniile lor de expertiză.

Este cunoscut faptul că succesul platformelor create a permis UEFISCDI să-şi extindă expertiza şi la nivelul altor industrii ...
Într-adevăr, UEFISCDI coordonează proiectul „Pregătirea sistemului naţional de e-Administrație în România” - e-administratie.forhe.ro. Acesta vizează sprijinirea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socio-economic al societăţii româneşti şi are ca obiectiv principal crearea şi operaţionalizarea unei platforme informatice integrate pentru sistemul de instruire în e-administratie, înfiinţarea şi operaţionalizarea unei reţele naţionale de centre de competenţă în domeniile e-Administratie, e-Guvernare şi e-Democratie şi instruirea de funcţionari publici şi personal contractual în domeniile menţionate. Platforma learning.forhe.ro este disponibilă gratuit şi cuprinde până în prezent 20 de cursuri digitalizate pe diverse tematici: Content Management System, Social Media, Securitatea sistemelor şi a reţelelor, Marketing online etc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite