Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Provocări și soluții tehnice pentru dezvoltarea mecanizării şi automatizării īn agricultură

18 Martie 2015




În cei 88 de ani de la înfiinţare, institutul a rămas consecvent preocupărilor pentru care a fost destinat. De-a lungul acestei perioade şi în aceeaşi locaţie s-au studiat, creat, omologat şi brevetat multe instalații, utilaje şi tehnologii noi de mecanizare și automatizare a lucrărilor din agricultură în scopul eficientizării economice și fundamentării științifice a interdependenţei “sol – plantă - echipament tehnic-productivitate”. Multe societăți comerciale producătoare de echipamente pentru agricultură au existat și există și astăzi ca urmare a transferului tehnologic de succes al rezultatelor cercetărilor institutului nostru.

Refacerea perdelelor forestiere
Acţiunile strategice pentru gestionarea durabilă a pădurilor cuprind:
• împădurirea terenurilor degradate şi abandonate din suprafaţa agricolă;
• reconstrucţia ecologică a pădurilor deteriorate structural de factorii naturali;
• crearea de perdele forestiere de protecţie împotriva eroziunii câmpului, a solului, sau a drumurilor publice;
• menţinerea volumului recoltelor anuale de lemn la nivelul posibilităţii pădurilor şi ecologizarea tehnologiilor de exploatare a lemnului.

Pentru realizarea operaţiei de împădurire, INMA Bucureşti a realizat şi testat “Agregatul multifuncţional de lucrat solul şi plantat puieţi forestieri” în două variante: pe un rând, respectiv două rânduri.
Brevet de invenţie nr. 125345/2012

Tehnologie de mecanizare în pepinierele horticole cu echipamentul de lucru EXPLANT 500
Tehnologia şi echipamentul tehnic sunt destinate extragerii de material săditor dendro-horticol, ornamental sau fructifer, de talie mijlocie şi mare, cu balot de pământ la rădăcină, din pepiniere şi/sau plantaţii silvice, în vederea transplantării în zonele verzi, plantaţii şi/sau în câmpurile de formare din pepiniere.
De asemenea, maşina poate fi utilizată la săparea anticipată a gropilor unde urmează a se efectua transplantarea, fie a materialului săditor extras cu balot de pământ la rădăcină, fie a materialului cu rădăcina nudă (fără balot).
Cerere de brevet de invenţie nr. A-00916/2009

Independenţa energetică
Producerea de biomasă reprezintă o resursă de energie regenerabilă, dar şi o oportunitate semnificativă pentru dezvoltarea rurală durabilă, pentru obţinerea independenţei faţă de combustibilii fosili în fermele agricole şi pentru diminuarea efectului de seră.

În cadrul biomasei, cele mai bune perspective pentru producţia de bioenergie sunt reprezentate de culturile dedicate, cum ar fi: sorgul zaharat, topinambur, in, rapiţă, manioc, sfecla de zahăr, floarea soarelui, cânepă şi, mai nou, Miscanthus.

INMA a realizat gama de echipamente tehnice de plantat rizomi în vederea obţinerii materialului săditor, de plantat , de recoltat şi tocat tulpina plantei energetice, precum şi brichetarea materialului obţinut.

Instalaţie pentru irigaţii şi controlul climei în serele legumicole
Eficienţa economică a instalaţiei şi a tehnologiei de lucru se remarcă prin reducerea consumului de apă de irigat cu cca. 25 % în zonele critice ameninţate de deşertificare, prin micşorarea poluării cu cca. 10 % prin utilizarea resurselor de energie regenerabilă şi prin scăderea consumului de fertilizanţi cu cca. 15 % prin utilizarea automatizării complete a dozării.

Cerere de brevet de invenţie nr. A-00567/2014

Mediu
Sistemul ecologic de gestionare a deşeurilor vegetale şi animale este destinat fermelor zootehnice şi gospodăriilor individuale, în vederea gestionării în mod ecologic a deşeurilor vegetale şi animale, în vederea valorificării superioare a acestora sub formă de compost, ca îngrăşământ organic, în producţia agricolă, sere şi solarii.



Principalul impact tehnico-economic şi social îl reprezintă reducerea gradului de poluare a factorilor de mediu (aer, apă, sol) prin gestionarea controlată a deşeurilor, cu implicaţii în îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, precum şi în creşterea gradului de valorificare a deşeurilor vegetale şi animale prin obţinerea de subproduse noi (composturi, îngrășământ natural).

Testarea echipamentelor tehnice
Laboratorul de încercări în regim simulat şi accelerat este acreditat RENAR, Certificat de Acreditare Nr. LI 451.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite