Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

COMOTI dezvoltă tehnolgii pentru noua rachetă europeană Ariane 6

18 Martie 2015



Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare COMOTI participă în mod activ la dezvoltarea cercetării și industriei spațiale prin implementarea mai multor proiecte europene și naționale.

România este una dintre ţările cu tradiţie în domeniul spațial, personalităţi precum Conrad Haas, Hermann Oberth, Elie Carafoli aducându-şi o importantă contribuţie la cucerirea spațiului cosmic. În decembrie 2011 România a devenit cel de-al 19-lea stat membru al Agenţiei Spaţiale Europene – ESA, fiind reprezentată de Agenţia Spaţială Română (ROSA). Aderarea României la ESA este rezultatul multor ani de eforturi, beneficiul major fiind integrarea în tehnologiile spațiale, ceea ce conduce nemijlocit la dezvoltarea industriei.

Sumele investite de România în industria spațială, circa 85 de milioane de euro pentru o perioadă de 7 ani, se reîntorc, în proporție de peste 90 %, sub formă de contracte pentru furnizorii români. Institutele de cercetare din România au astfel posibilitatea de a se implica direct în programele importante lansate de ESA, dar și de a beneficia de finanțări pentru cercetare și dezvoltare în domeniul aerospațial prin Programul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare STAR – Tehnologie Spațială și Cercetare Avansată, coordonat de Agenția Spațială Română - ROSA.

Activitatea Institutului Național de Cercetare Dezvoltare TURBOMOTOARE - COMOTI în domeniul spațial vizează în principal 2 direcții principale:
• Participarea la programul STAR, pentru dezvoltarea de produse și tehnologii specifice industriei spațiale;
• Participarea directă sau în consorții naționale sau internaționale la rezolvarea unor cerințe concrete ale programelor ESA, prin furnizare de studii, analize, ehipamente și produse.

A. Participarea la programul STAR
INCD TURBOMOTOARE COMOTI a participat la competițiile lansate în anii 2012 și 2013 prin programul STAR și a caștigat trei proiecte în calitate de coordonator, în alte două fiind partener.

Proiectele în care INCD TURBOMOTOARE COMOTI a avut calitatea de coordonator au vizat:
a. Realizarea planului strategic pentru dezvoltarea unei turbopompe pentru motoarele rachetă ce utilizează combustibili lichizi, succesiunea logică a operațiilor acoperind întreg ciclu, respectiv calculul fluido-dinamic, verificarea la eforturi și vibrații, precizarea tehnologilor de fabricație și montaj, identificarea materialelor necesare, stabilirea testelor necesare și a bancurilor de probă. Trebuie precizat faptul că turbopompa este singurul ansamblu aflat în mișcare de rotație dintr-un motor rachetă și funcționează la turații foarte ridicate, în condițiile unui gradient mare de temperatură între zona criogenică și turbina de antrenare, ceea ce impune soluții constructive novatoare, precizii ridicate de execuție și un grad ridicat de fiabilitate.



b.
Dezvoltarea și testarea structurii mecanice din materiale compozite cu matrice polimerică a incintei ce găzduiește sistemele electronice ale unui microsatelit ce va opera pe LEO (Low Earth Orbit). Prin proiect s-a urmărit obținerea unei structuri rezistente din punct de vedere mecanic, mai ușoară și care să îndeplineasca cerințele impuse din punct de vedere electric, termic și al rezistenței la radiații.



c.
Dezvoltarea, testarea și evaluarea unor sisteme de acoperiri de suprafață (metalice) pentru structurile spațiale din materiale compozite avansate, urmărindu-se obținerea unor structuri mai rezistente, rigide, ușoare, integrând soluții tehnologice (ranforsări, dopare a matricei și acoperiri de suprafață speciale) capabile să furnizeze conductivitate termică, rezistență la radiații, la atac cu atomi de oxigen, la impact și ecranare electromagnetică, prin dezvoltarea unui design structural optimizat, comparativ cu structurile realizate din materiale tradiționale (metalice).

Proiecte în care INCD TURBOMOTOARE COMOTI a avut calitatea de partener au vizat:
a. Elaborarea unor documente programatice esențiale pentru dezvoltarea și integrarea tehnologiilor în proiectele ESA și realizare de acțiuni suport pentru viitor, respectiv:
• Viziunea privind tehnologiilor pentru spaţiu necesare integrării în ESA;
• Foaia de parcurs privind dezvoltarea de parteneriate industriale;
• Modele de cazuri de afaceri eficiente, cu o rată ridicată a rentabilității investițiilor, specifice programelor ESA;
• Organizarea unui grup director la nivel naţional care să inițieze şi să pună în aplicare politicile de dezvoltare tehnologică;
Pe baza acestor documente urmează a se defini strategia ce va permite integrarea în programele ESA, returnarea investiţiilor României în cadrul Agenției Spațiale Europene, accesul la noi tehnologii și dezvoltarea de capabilități.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite