Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Măgurele Science Park, pol tehnologic asociat ELI-NP

18 Martie 2015



Proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) a intrat în cel de al treilea an al implementării, aflându-se la jumătatea drumului până la finalizare.

ELI-NP – Centrul European de cercetări științifice – are 3 dimensiuni definitorii pentru impactul socio-economic așteptat. Va fi un centru de cercetări, atât fundamantale cât și aplicative, la frontierele actuale ale cunoașterii. La ELI-NP comunitatea academică se pregătește pentru o formidabilă aventură științifică, aici, în România. Va fi un centru de cultură științifică – facilitand transferul de cunoștiințe, oferind educație la nivel înalt și posibilitatea unei cariere veritabile în Marea Știință, aici, in partea noastră de lume. Va fi un centru - catalizator al simbiozei între comunitatea academică și cea de afaceri, tot aici, în țara noastră, la Măgurele.

Va fi ..., va fi ... va fi însă doar pentru cei care se vor pregăti serios și vor știi să beneficieze de oportunitățile pe care un astfel de centru științific le poate prilejui. Pentru cercetări fundamentale și aplicative, comunitatea științifică este angrenată în definirea propunerilor de experimente ce se vor desfășura în primii ani ai operării. Entități de cercetare și de învățământ din țară și din străinătate, cuprinse în Forumul Academic al ELI-NP stabilesc acorduri de colaborare cu acesta, pentru a fi prezente la intâlnirea cu ...Viitorul în Știință. Un viitor pe care îl poate genera ELI-NP. Constituirea unui cadru propice pentru dezvoltarea mediului antreprenorial, în special pentru firmele inovative, interesate în exploatarea potențialului de afaceri, de transfer de cunoștiințe și de tehnologii, pe care îl oferă comunitatea academică de la Măgurele și, în perspectivă, proiectul ELI-NP, aflat în curs de implementare – acest obiectiv presupune o acțiune cu totul diferită, concertată, a principalilor actori care pot stimula, favoriza și impune un astfel de cadru adecvat: autoritățile locale, regionale și guvernamentale împreună cu mediul academic și cel de afaceri.





Mai mult însă, dedicat acestui scop lăudabil și beneficiind de sprijinul ferm al autorităților guvernamentale - Ministerul Educației și Cercetării Științifice și Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri – s-a constituit pentru prima dată în țara noastră un consorțiu deschis, compus din Consiliul Judeţean Ilfov, Consiliul Local Măgurele, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), Măgurele High Tech Cluster (MHTC) și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară București- Ilfov – ADIBI. Lansarea publică a acestei inițiative, numită “Măgurele Science Park”, care să ofere sprijin logistic, facilități locale și stimulente fiscale pentru constituirea unui pol tehnologic asociat ELI-NP, a avut loc joi, 26.02.2015, la Hotelul Howard Johnson Grand Plaza, din București.

Acest eveniment reprezintă o idee frumoasă, inspiratoare de mari elanuri, care, impărtășită de cei care o pot înfăptui cu succes, poate impune plenar proiectul ELI-NP în societatea noastră. Sperăm să se întâlnească și să se implinească dezideratele inițiatorilor și așteptările viitorilor beneficiari. Viitorul nu așteaptă pe nimeni - el, pur și simplu, se întamplă. Cu sau fără noi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite