Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Proiectul HERAS deschide porțile unui muzeu subacvatic transfrontalier

18 Martie 2015




Ca efect al proiectului HERAS, cercetătorii implicați au intenția de a continua acest efort de identificare a moștenirii arheologice submarine în cadrul următorului program de cooperare transfrontalieră, derulat pe perioada 2014-2020.

„Când am plecat în explorare, nu ne-am dus să acoperim orbește platforma continentală, ci am plecat de la așa-numitele agățători, de care se împiedicau pescarii din zonă, dar acum, cu instrumentele deja achiziționate – sonarul lateral, magnetometru și celelalte – putem să punem în evidență mult mai ușor „obiectele” de pe fundul apei. Deja știm cum se derulează activitățile, ne-am confruntat și cu dificultăți, suntem mai rodați”, spune Glicherie Caraivan.

Succesul accesării fondurilor europene pentru proiectul HERAS netezește calea și pentru alte proiecte de cercetare care au nevoie de finanțare. În primul rând ne gândim deja la continuarea, prin extinderea ariei investigate, a Proiectului HERAS. De asemenea, GeoEcoMar are în custodie trei arii protejate submarine: zona Mangalia cu izvoare sulfuroase submarine, zona submarină de la Capul Tuzla și structurile gazeifere submarine de la Sfântu Gheorghe. Acestea sunt sub observare, dar pentru a le cerceta în mod adecvat trebuie să avem bani pentru așa ceva. Trebuie să accesăm fonduri, pentru că numai deplasarea navei noastre Mare Nigrum înseamnă 10.000 de euro pe zi”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite