Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Undă verde pentru internetul popular

19 Martie 2015



Dincolo de tot felul de lansări de jucării inteligente pe la tot felul de manifestări internaţionale şi de evoluţia, uneori sincopată, a unor noi concepte care definesc IT-ul, precum cloud computing sau big data, un eveniment petrecut în Statele Unite la sfârşitul lunii februarie înseamnă o piatră adevărată de hotar, nu doar pentru evoluţia IT-ului, ci şi pentru întreaga evoluţie a omenirii.

Este vorba despre decizia luată de Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) a Statelor Unite privind adoptarea de reguli de guvernare care să sprijine neutralitatea şi deschiderea internetului, şi care să protejeze libertatea de expresie şi de inovaţie. Practic, este vorba de o decizie aşteptată de câţiva ani privind viitorul internetului.

Termenul de "neutralitatea netului" se referă la ideea că toate pachetele de date care se deplasează în spaţiul internet trebuie tratate la fel, fără discriminări. Odată statuată legal, neutralitatea netului reprezintă nici mai mult, nici mai puţin, decât unda verde dată "democratizării totale" a spaţiului virtual. Pe cale de consecinţă, o undă verde acordată transformării acestui spaţiu în cel mai popular mediu de activitate umană.

Controversa legată de neutralitatea netului a apărut cu câţiva ani în urmă, atunci când mai mulţi mari furnizori de servicii internet (ISP) din Statele Unite au declanşat o controversă publică după ce şi-au anunţat intenţia de a taxa companiile şi utilizatorii de internet pe baza gradului de folosire a infrastructurii de reţea. A apărut atunci imediat teama că, odată transpuse în faptă, astfel de intenţii puteau conduce la crearea unui internet cu două paliere, în cadrul căruia fluxurile de date puteau fi controlate şi reglementate în funcţie de capacitatea de plată pentru conţinut a utilizatorilor. Prin aceasta, susţineau cei care se opuneau intenţiilor ISP-iştilor, într-o perioadă scurtă de timp aveau să fie grav afectate inovaţia, cultura antreprenorială şi libertatea de expresie şi de vorbire.

Decizia luată de FCC cu trei voturi în favoarea neutralităţii netului şi două voturi împotrivă nu face decât să arate cât de strânsă a fost lupta în cadrul acestui organism decizional, aşa cum, de altfel, este situaţia la nivel mai larg, între partizanii neutralităţii şi oponenţii ei. Nu mai puţin de patru milioane de americani au participat, de altfel, la consultările publice efectuate înainte de adoptarea deciziei FCC.

Botezată Open Internet Order, decizia FCC reclasifică accesul la internetul de bandă largă sub forma unui serviciu de telecomunicaţii plasat sub prevederile Titlului II al Actului Comunicaţiilor din Statele Unite. Practic, asta înseamnă că internetul va dispune de acum înainte de aceleaşi protecţii de care, istoric vorbind, au beneficiat reţelele de telefonie din Statele Unite pentru ca acestea să rămână deschise şi accesibile publicului larg.

Documentul adoptat, care acoperă accesul la internet, atât pentru reţele fixe, cât şi pentru cele mobile, conţine trei prevederi esenţiale. Prima se referă la interzicerea ISP-iştilor de a bloca accesul la conţinut, aplicaţii sau servicii internet legale. A doua prevedere interzice ISP-iştilor să "dezechilibreze" traficul internet legal pe baza unor criterii precum conţinut, aplicaţii folosite, servicii sau dispozitive utilizate. În fine, a treia prevedere se referă la interzicerea furnizorilor de servicii internet de a favoriza anumite forme legale de trafic în defavoarea altora în schimbul banilor, precum şi de a acorda prioritate conţinutului şi serviciilor proprii, şi ale afiliaţilor lor, în defavoarea altora.

De ce este atât de importantă recenta decizie FCC?
Internetul este la ora actuală unul din cele mai importante medii de desfăşurare a activităţii umane. Lucrurile merg până într-acolo încât el a devenit chiar un mediu de existenţă paralelă pentru mulţi semeni de-ai noştri de pe diverse tărâmuri ale acestei planete. Iar acest lucru, aşa cum este cazul cu orice defineşte fiinţa umană, nu are valenţe de bine sau rău absolut.

Democratizarea înseamnă în mod cert ascultarea de voinţa populară. Înseamnă abrogarea oricăror sisteme de caste şi privilegii şi oferirea de şanse de dezvoltare tuturor oamenilor, indiferent de originea şi apartenenţa acestora. Pe de altă parte, aceeaşi democratizare înseamnă puhoaie de opinii, înjurături, informaţii irelevante, tentative de înşelătorie etc., deoarece şi acestea din urmă fac parte tot din esenţa fiinţei umane.

Transformarea internetului în cel mai popular şi neîngrădit mediu de manifestare a activităţii nu va face, în opinia mea, decât să forţeze limitele ambelor forme de manifestare. Un spaţiu deschis şi complet liber va însemna, de pildă, colaborare extinsă în zone de maxim interes uman, precum transferurile de idei şi generarea de proiecte. Tot el va însemna, pe de altă parte, exacerbarea manifestărilor negative, indiferent de forma acestora.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite