Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Domeniu >> Categorie >> Tip Continut

Petiție pentru susținerea UEFISCDI

10 Aprilie 2015



Fundația Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români (CAESAR) și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), alături de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) și Societatea Academică din România (SAR) se opun cu fermitate desființării Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Alaturi de aceste organizatii, revista Market Watch consideră că cercetarea și inovarea trebuie să rămână o prioritate în România, întrucât creșterea economică a țării și crearea de locuri de muncă se leagă în mod direct de un sistem funcțional de cercetare și de dezvoltare. UEFISCDI și-a dovedit eficacitatea în toate activitățile întreprinse și continuă să fie un exemplu de urmat în materie de eficiență și transparență pentru alte instituții publice, meritând astfel sprijinul total al Guvernului și al Parlamentului în demersurile sale viitoare.

Prin prezenta petiție, se solicită Senatului României si Ministerului Educației și Cercetării Științifice următoarele:

1) Să respingă proiectul de lege în cauză.
2) Să nu grăbească orice proces de legiferare cu referire la viitoare modificări ale sistemului de educație din România fără respectarea procedurilor aplicabile și fără a se asigura de faptul că o suficientă consultare publică a avut loc în prealabil.
3) Să facă public modul în care se dorește organizarea finanțării pe exercițiul 2014 – 2020, precum și o evaluare a modului în care lucrurile s-au desfășurat până acum.

Ca organizații dornice de un sistem al educației mai viabil și investiții corespunzătoare în domeniile de cercetare si inovare, vă înaintăm aceste solicitări cu speranța că reprezentanții noștri aleși vor răspunde favorabil cerinței noastre, a Comisiei Europene și a tuturor semnatarilor petiției de a nu demantela o instituție care funcționează. Totodată, ne exprimăm speranța că viitoarele propuneri de modificare a cadrului legislativ și instituțional aplicabil în învățământ vor fi discutate pe larg cu toți actorii relevanți și cu toate părțile interesante înainte ca acestea să ajungă în etapele decizionale finale.

Această petiție poate fi consultată prin accesarea următoarei pagini web: http://www.fundatiacaesar.ro/petitie/; ea va rămâne deschisă pentru semnare până în ziua de 15 aprilie, dată la care va fi trimisă – în format tipărit și cu toate semnăturile aferente – către Ministerul Educației și către Senatul României. Transmitem pe această cale un apel către toți cei interesați de dezvoltarea României pe termen mediu și lung să semneze petiția și să-și afirme sprijinul pentru una dintre puținele agenții guvernamentale care s-au ridicat la înălțimea standardelor publice de eficiență și de transparență.

Un articol mai larg pe aceasta tema poate fi citit pe site-ul romaniacurata.ro:
http://www.romaniacurata.ro/fundatia-caesar-si-lsrs-alaturi-de-anosr-ctr-si-sar-se-opun-cu-fermitate-desfiintarii-uefiscdi/

Inițiatori:

Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români (C.A.E.S.A.R. – www.fundatiacaesar.ro)
Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS – www.lsrs.ro)

Co-semnatari:

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
Consiliul Tineretului din România (CTR)
Societatea Academică din România (SAR)
Uniunea Studenților din România (USR)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite