Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INFM îşi creşte potenţialul aplicativ şi atractivitatea pentru industrie via RITecC

27 Aprilie 2015




O investiţie de 10 milioane de euro atrage automat interesul pentru ROI şi pentru profit. Extern, cum veţi atrage actorii din industrie pentru a comanda realizarea de teme şi proiecte de cercetare în cadrul Centrului? Intern, cum veţi dezvolta capacitatea de a valorifica direct soluţiile tehnologice şi materialele create, prin dezvoltarea de afaceri proprii?
Noul centru răspunde perfect necesitaţilor actuale. În unele ramuri industriale România începe să devină un actor important la nivel european şi altele sunt în plină dezvoltare. Investiţia în cercetare este calea prin care putem recupera distanţa încă mare ce ne separă de partenerii noştri din vest. Centrul va fi pus la dispoziţia partenerilor industriali, împreună cu aceştia urmând a dezvolta programe de cercetare care să răspundă cerinţelor pieţii.
Proiectele de cercetare pe care le dezvoltăm acum cu partenerii economici sunt în cea mai mare parte proiecte mici, focalizate pe servicii punctuale. Intenţionam ca noul centru să reprezinte punctul de pornire al unor proiecte de cercetare mai importante în care să fie implicaţi şi aceştia. De asemenea, ne dorim ca RITecC să fie un adevărat Incubator pentru noi idei aplicate cu succes, vom încuraja start-upurile şi spin-offurile, le vom pune la dispoziţie infrastructura pentru a le permite atingerea obiectivelor dorite.



Aveţi deja în vedere organizarea unui posibil consiliu al utilizatorilor/partenerilor industriali pentru elaborarea unui plan tematic, pe termen mai lung, care să determine transferarea şi valorificare rapidă a tehnologiilor create? Ce strategie aveţi în direcţia realizării şi lărgirii parteneriatelor cu actorii din industrie?

Pentru a îmbunătăţii relaţiile cu actorii din zona industrială dorim crearea unui consiliu al utilizatorilor care să lucreze împreună cu noi la punctarea Ţintelor strategice pentru perioada următoare şi la corelarea acestora cu evoluţiile pieţei. Când vorbim de piaţă şi de parteneri economici nu ne referim numai la partenerii din România, ci şi la cei din străinătate. Va fi un obiectiv principal al nostru dezvoltarea colaborărilor, folosind ca platformă RITecC, atât prin prisma colaborărilor cu parteneri academici, cât şi economici.

Cât de convergent este proiectul RITecC cu strategiile naţionale din cercetare şi din mediul economic?
Proiectul RITecC, prin cele trei direcţii de acţiune răspunde foarte bine mai multor direcţii aparţinând acelor “smart – specialization” din strategia naţională. De altfel, unul din criteriile de “construire” a proiectului RITecC a fost flexibilitatea, cercetarea trebuie să fie capabilă să răspundă unor nevoi. Producerea şi integrarea materialelor noi în diferite tipuri de dispozitive, în produse, reprezintă un domeniu vast, dar este extrem de important pentru un actor, care doreşte să fie de vârf, să se adapteze în permanenţă dinamicii din această arie a cercetării. RITecC doreşte să reprezinte o astfel de abordare.

Care este importanţa strategică a proiectului pentru Institut, pe de o parte, şi pentru cercetarea şi industria românească, pe de altă parte?
Pentru INCD pentru Fizica Materialelor noul centru va reprezenta tranziţia către o cercetare făcută la un nivel superior. Căutam masă critică, căutam să realizăm anumite breşe şi să performam în domeniile în acare acţionăm. Ne dorim ca RITecC să ne focalizeze eforturile şi ca impactul muncii noastre să crească. RITecC va fi un pilon esenţial în puntea care leagă zona de cercetare fundamentală de aplicaţii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite