Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Investiţiile în tehnologie, prioritate strategică – directorii IT români se aşteaptă la acces mai bun la resurse şi la procesul decizional

27 Aprilie 2015




În bună măsură, toate acestea sunt influenţate de tendinţele din tehnologie şi pot fi adresate în multe cazuri în termeni de soluţie din funcţia de IT, dar sursa inerentă a apariţiei lor este din zona de business. În companiile de success inovaţia este, în fapt, un proces disciplinat în care business –ul şi IT-ul îndeplinesc diverse roluri, cu scopul de a implementa câteva (nu sute) de idei îndrăzneţe şi care funcţionează, pe baza celor mai dezvoltate capabilităţi din organizaţie, care să rezolve nevoi neadresate ale clienţilor.

Cel mai mare volum al eforturilor de inovare este consumat de companii în partea de produs (noi caracteristici, performanțe) şi este cel mai adesea un efort intern. Literatură de specialitate scoate în evidenţă că cele mai profitabile rezultate derivă din inovarea în modelul de afacere sau din punctele de contact cu clientul (canal, experienţă client, brand), arii unde efortul consumat de companii statistic înregistrat este semnificativ mai mic.

„Open innovation” este conceptul care creează cadrul de colaborare între companii, le permite acestora să acceseze surse externe de inovaţie şi să dezvolte idei în acele zone cu profitabilitate crescută şi mai greu replicabile decât aria de produs sau oferta.

Clusterul IT, generator de creştere
Inovaţia generează câştiguri de productivitate care reprezintă un factor de creştere a prosperităţii. Clusterele reprezintă o aglomerare geografică de companii, instituţii publice, autorităţi ale statului active într-un anumit domeniu economic, interconectate de aspecte comune şi complementarităţi. Există o corelaţie clar demonstrată macroeconomic între inovaţie şi prosperitate şi între existenţa clusterelor şi o prosperitate crescută.

Domeniul IT (şi în special outsourcing IT) este unul cu puternic avânt în ultimii ani în România. Există clustere IT pentru Bucureşti şi Cluj. Inovaţia este elementul cheie care poate asigura sustenabilitatea locurilor de muncă în outsourcing IT, odată ce diferenţa de salarii între România şi ţara de unde s-a externalizat activitatea, nu mai este factorul determinant.Datorită componentei lor, aceste clustere IT sunt candidaţi naturali pentru implementarea procesului de open innovation şi acestea au un mare interes în a-l operaţionaliza.

Acest proces este cel care generează ideile ce pot fi ulterior puse în practică prin proiecte de transfer tehnologic, unele putând beneficia de finanţare din fonduri europene.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite