Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sunt pregătite organizațiile să gestioneze provocările mobilității?

27 Aprilie 2015



Până la sfârșitul acestui an, lucrătorii mobili vor reprezenta mai mult de o treime din forța de lucru existentă la nivel mondial. Iar previziunile sunt că adopția mobilității în mediul business se va extinde accelerat în următorii ani. Cu toate acestea, numeroase companii nu reușesc încă să gestioneze eficient provocările aferente.

Din 2007, odată cu lansarea primei versiuni de iPhone - considerat, mai mult sau mai puțin corect, primul reprezentant al erei smartphone -, conceptul de mobilitate în mediul enterprise a cunoscut o transformare radicală și o adopție extinsă.

Este o realitate care nu mai poate fi negată, în condițiile în care, la sfârșitul acestui an, lucrătorii mobili vor reprezenta peste 37% din forța de muncă la nivel mondial. Iar acesta este abia începutul, avertizează cabinetele de consultanță, care estimează că mobilitatea va schimba ireversibil în următorii ani modul de lucru al companiilor din întreaga lume, indiferent de domeniul de activitate și de ordinul de mărime al acestora.

Semnalele care confirmă această schimbare majoră sunt din ce în ce mai numeroase. IDC, de exemplu, preconizează că, până în 2016, aplicațiile enterprise mobile vor fi de patru ori mai numeroase decât în prezent, iar din 2017 departamentele IT vor aloca peste 25% din buget pentru dezvoltarea, implementarea și managementul aplicațiilor mobile.

Până atunci, anul acesta estimările sunt că:
• 30-40% dintre companii vor dezvolta, în medie, 5 noi aplicații mobile dedicate domeniului lor de activitate;
• 35% dintre companiile de dimensiuni medii și mari vor investi consistent în platforme de dezvoltare a aplicațiilor mobile;
• peste 50% din organizațiile mari vor adopta platforme de tipul Enterprise Mobility Management.



Provocările securității

Adopția extinsă a mobilității nu înseamnă însă, automat, că provocările majore pe care le aduce aceasta în mediul enterprise au fost deja depășite și/sau că există soluții universal valabile, care reușesc să acopere în mod optim cerințele specifice ale companiilor.
De exemplu, aceleași statistici IDC citate anterior arată că, la finalul lui 2015, doar 15% din organizațiile mari vor avea deja implementate și funcționale politici și metode de gestionare a aplicațiilor mobile capabile să asigure conformitatea cu cerințele în domeniul securității.
Un alt studiu realizat la finalul anului trecut de către Forrester Research relevă faptul că securitatea reprezintă o preocupare majoră, care îmbracă diverse forme:
• 48% dintre respondenți se tem pentru securitatea device-urilor mobile;
• 46% sunt îngrijorați de securitatea aplicațiilor mobile;
• 41% au probleme cu separarea datelor profesionale de cele utilizate în scopuri profesionale pe același echipament mobil;
• 40% se tem pentru securitatea datelor mobile - accesate și/sau stocate pe smartphone-uri sau tablete.

Deși există atâtea temeri, studiul IBM Security - Ponemon Institute dat publicității la începutul acestui an arată clar că aproape jumătate din cele 4.000 de organizații intervievate nu alocă niciun buget gestionării problemelor de securitate în mediul mobil.

Costurile ascunse
O altă provocare importantă, dar mai puțin vizibilă, pe care o generează adopția extinsă a mobilității este cea a aplicațiilor preexistente. Numeroase companii rulează la momentul actual aplicații software dezvoltate in-house pe tehnologii depășite și/sau care nu mai beneficiază de niciun suport din parte vendorilor, dar care au roluri esențiale în derularea operațiunilor de business.
Migrarea acestor aplicații în mediul mobil presupune un efort considerabil și costuri pe măsură. De exemplu, analiștii IDC arată că 45% din inițiativele mobile depășesc termenele prevăzute și bugetele alocate din cauza dificultăților apărute în procesul de integrare al platformelor mobile cu bazele de date existente. Iar o recentă cercetare realizată de Dimension Data (pe un eșantion de 1.600 de profesioniști IT) arată că doar 27% din companii utilizează aplicații mobile care operează după reguli de accesare a rețelei interne corect definite, în conformitate cu cerințele de securitate.
Deși se vorbește cu entuziasm despre dezvoltarea de aplicații mobile, procesul este lent, frustrant și, mai ales, costisitor. De exemplu, 56% din respondenții unui studiu Kinvey realizat în noiembrie trecut au declarat că durează între 7 luni și peste un an ca să dezvolte in-house o aplicație mobilă.
Problema este agravată de faptul că prioritizarea aplicațiilor și dezvoltarea propriu-zisă a acestora sunt realizate descentralizat și fragmentat. Astfel, 71% dintre managerii IT intervievați au arătat că se urmăresc, cu precădere, cerințele specifice ale departamentelor din companie (vânzări, marketing, suport, HR etc.) și nu o strategie unitară la nivelul întregii organizații. Ceea ce face ca fiecare proiect mobil să ruleze separat de celelalte inițiative demarate și contribuie la creșterea riscurilor de securitate și a problemelor de integrare.

Principalele probleme nominalizate în stabilirea, impunerea și respectarea unei strategii coerente în domeniul mobilității sunt:
• lipsa uneltelor și abilităților necesare (69% dintre subiecții studiului Kinvey);
• ritmul rapid de schimbare a cerințelor de business și a tehnologiilor (62%);
• fragmentarea proiectelor de adopție a mobilității la nivelul întregii organizații (46%);
• lipsa suportului din partea factorilor de decizie (46%);
• costurile (39%).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite