Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Europa/Romania - de la Cer la Pamant

26 Mai 2006




Finantarea - motorul dezvoltarii IMM-urilor


Reprezentantii IMM-urilor se plang de opacitatea bancilor si de dificultatile pe care le intampina la contractarea unui credit. Bancile invoca lipsa unor proiecte viabile, care sa dea incredere bancherilor in capacitatile antreprenorilor romani de a face afaceri.


Din sondajul CURS rezulta si ca lipsa garantiilor adecvate sau suficiente este principalul motiv al refuzului bancilor in acordarea creditelor pentru IMM.


Principalele probleme cu care se confrunta bancile in analiza dosarelor de credit ale IMM-urilor sunt informatiile putine oferite de intreprinzatori, lipsa previziunilor pe termen mediu si fragilitatea fondurilor proprii ale IMM-urilor. De asemenea, bancile se lovesc de neputinta de comunicare tehnica cu firmele. Cu toate acestea, din 2004, segmentul de clienti mici si mijlocii inregistreaza cele mai mari rate de crestere, in timp ce sectorul corporatist este in general acoperit. Pe masura ce se apropie data de intrare in UE, micii intreprinzatori accelereaza investitiile pentru viitorul firmelor, majoritatea imprumuturilor fiind destinate dotarilor si echipamentelor. Se poate observa o tendinta de reorientare catre IMM-uri, chiar a bancilor mari, a caror clientela provine prepoderent din zona marilor corporatii. ING Bank a anuntat ca va deschide, in 2006, 10 noi sucursale destinate IMM-urilor.


La polul opus, batranul CEC, o banca perceputa ca avand clienti in majoritate persoane fizice, si-a propus pentru 2006 o crestere a ponderii creditelor acordate segmentului persoanelor juridice de pana la 15% din totalul portofoliului, comparativ cu aproximativ 10% in prezent.


O alta banca de calibru mare - BCR - detinea in 2005 o pondere de 45% credite pentru IMM-uri din totalul de credite acordate. Creditul pentru IMM-uri a inregistrat o crestere de 40,3% in 2005 fata de 2004.


Potrivit conducerii BRD - GSG din totalul creditelor bancii, doua treimi sunt destinate IMM-urilor si din totalul imprumuturilor acordate acestui segment, ponderea celor cu risc ridicat sau indoielnic este de doar 3,5%. In viziunea BRD-GSG anul 2006 este “anul IMM-urilor”, in sensul in care dinamica pe acest sector este si va fi majora.


Raiffeisen Bank detine un volum al creditelor acordate IMM-urilor - peste 120.000 de clienti ai bancii - in crestere cu peste 75% la mijlocul anului 2005 comparativ cu 30 iunie 2004.


In primele trei saptamani ale lunii februarie 2006, creditele acordate in lei sectorului IMM de catre Banca Transilvania s-au dublat ca numar si ca volum, comparativ cu prima luna a anului curent.


Tot prin banci se deruleaza si anumite programe ale UE de finantare a IMM-urilor. De exemplu, prin Bancpost se desfasoara un astfel de program cu fonduri UE si ale Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Si Exim Bank dezvolta ....



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite