Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Europa/Romania - de la Cer la Pamant

26 Mai 2006




Noi produse de creditare a IMM-urilor


Atractivitatea sectorului IMM se poate estima prin noutatile lansate de bancile comerciale. Misiunea bancilor mari si mici include finantarea dar si informarea si consultanta acordata acestui segment.


Raiffeisen Bank a lansat in acest an produse specifice IMM-rilor. Primul - creditul imobiliar destinat achizitiei, renovarii, extinderii sau reconstructiei de imobile a fost completat de la mijlocul lunii mai 2006, de doua noi produse de micro-creditare pentru sectorul IMM. Creditele sunt acordate dintr-o linie de finantare in valoare de 30 de milioane de euro, in cadrul Programului de sprijin al IMM-urilor initiat de Uniunea Europeana, prin Banca de Dezvoltare a Germaniei (KfW) in cooperare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Suma este destinata intreprinderilor mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in localitati care au mai putin de 50.000 de locuitori. Valoarea unui credit este intre 3.000 si 250.000 de euro.


Eurom Bank a lansat doua linii de credit destinate IMM-urilor, cu dobanda la suma utilizata din linia de credit de la 11% pentru lei si de la 7,5% pentru euro.


Banca Transilvania a lansat de curand creditul “Scontare 100%”, cel de al cincilea produs lansat de BT destinat exclusiv IMM-urilor. Banca pregateste un nou produs de acest tip, care urmeaza sa fie lansat pe 15 iunie. Prin produsul “Scontare 100%”, pentru cecurile si biletele la ordin emise de orice IMM, se poate imprumuta o suma maxima de 35.000 de RON, cu scadente de maxim 60 de zile si o dobanda de 15%, pe o perioada de 12 luni.


Banca Transilvania mai ofera Creditul pentru IMM-uri cu 0% dobanda pe toata durata creditarii, Creditul Start-Up pentru IMM si Creditele 1 Ora - Capital de Lucru si Investitii. HVB Bank a intrat pe piata cu produse pentru firme cu CA - cifra de afaceri - anuala de pana la 2,5 milioane de euro. Creditul pentru capital de lucru este acordat pe o perioada de maximum 12 luni, cu posibilitatea prelungirii facilitatii la scadenta. Creditul pentru investitii, destinat achizitiei de echipamente si bunuri imobiliare, are o perioada de creditare de maximum 5 ani, in cazul investitiei in echipamente, si 10 ani pentru investitiile imobiliare. Contributia IMM-ului este de minimum 30% din valoarea investitiei.


Finansbank (Romania) S.A. a lansat o serie de noi produse de finantare pentru nevoile curente ale IMM-urilor fara garantii materiale, pachete de produse si servicii pentru doctori si clinici medicale, pachete de produse si servicii destinate finantarii autovehiculelor. Beneficiarii eligibili pentru un credit PromptFinans sunt companiile stabile din punct de vedere financiar, care au o experienta in domeniu de minim 2 ani, obtin profit din exploatare si nu sunt inregistrate cu credite restante sau cu incidente in Centrala Incidentelor de Plati.


La randul ei, Romexterra Bank acorda pentru IMM-uri credite pentru activitatea curenta, credite pe termen scurt pentru investitii si pe termen mediu si lung pentru investitii in completarea surselor proprii. Dobanzile la acest tip de credite sunt in general negociabile, in functie de bonitatea clientului, de perioada de acordare, de suma, de garantiile depuse sau de alte variabile.


In concluzie, cu toate ca in piata concurenta este mare deoarece operatori puternici au patruns pe piata romaneasca si fac produse mult mai ieftine dispunand de tehnologii de varf, de piete de desfacere asigurate si de personalul calificat atras de pachete salariale mult mai atractive, soarta IMM depinde de destinul marilor companii. Acestea din urma sunt cu siguranta pregatite de aderare si se pot reorienta rapid dupa integrare asigurand cele mai multe comenzi pentru IMM. Capacitatea si flexibilitatea sistemului bancar de a finanta prin credite antreprenorii, consolidarea macrostabilitatii la nivelul ridicarii productivitatii si un sistem legislativ flexibil si predictibil sunt alte componente care pot asigura dezvoltarea sanatoasa a IMM-urilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite